Muzejní výstava roku

Praha Karla IV.: středověké město / Prague of Charles IV.: Medieval Town
Ve druhé etapě expozice Praha Karla IV. byla dokončena stávající část expozice věnovaná změnám podoby pražského souměstí zhruba do roku 1400. Akcent ovšem je tentokrát položen na přiblížení života středověkých obyvatel města, expozice se soustřeďuje na intimitu soukromého života ve středověkém domě. Přibyly zejména originální předměty získané archeologickou činností různých institucí, zejména Muzea hl. m. Prahy a Národního památkového ústavu. Expoziční prostory se rozšířily do dalších sálů a zároveň došlo k hlubšímu informačnímu a edukačním využití stávajících modelů či rozvinutí některých motivů. V tomto smyslu mají stále významnou úlohu modely, ať již fyzické či virtuální. Nový videomapping modelu Karlova náměstí návštěvníky seznamuje se středověkou zástavbou tohoto místa i s jeho funkcí, nové vizualizace připomínají důležitost řeky, brodů a mostů pro středověké město, způsoby řízení pražského souměstí a důležité místo dostalo i téma pražského opevnění.
88/2017
Muzeum hlavního města Prahy
Kožná 1, 110 00 Praha 1
+420 224 223 696
+420 224 214 306
muzeum@muzeumprahy.cz
http://www.muzeumprahy.cz
00066432
Hlavní město Praha

Povinné přílohy

První etapa expozice v domě U Zlatého prstenu byla otevřena v prosinci 2016, kdy vznikla v rámci oslav sedmistého výročí narození Karla IV. Zaměřuje se na urbanismus pražského území a jeho proměny ve 14. století, s akcentem položeným na dobu panování Karla IV. Karlovy představy i vlastní realitu přibližují unikátní virtuální i hmotově provedené modely městské zástavby i jednotlivých staveb, které vychází z aktuálních vědeckých poznatků. Velká pozornost je věnována nově Karlem založenému Novému Městu v kontextu ostatních pražských částí. Podobu města i život jeho obyvatel v době lucemburské přibližují i vystavené originální předměty ze sbírek Muzea hlavního města Prahy a dalších institucí. Ve druhé etapě expozice Praha Karla IV. byla dokončena stávající část expozice věnovaná změnám podoby pražského souměstí zhruba do roku 1400. Akcent ovšem je tentokrát položen na přiblížení života středověkých obyvatel města, expozice se soustřeďuje na intimitu soukromého života ve středověkém domě. Přibyly zejména originální předměty získané archeologickou činností různých institucí, zejména Muzea hl. m. Prahy a Národního památkového ústavu. Expoziční prostory se rozšířily do dalších sálů a zároveň došlo k hlubšímu informačnímu a edukačním využití stávajících modelů či rozvinutí některých motivů. V tomto smyslu mají stále významnou úlohu modely, ať již fyzické či virtuální. Nový videomapping modelu Karlova náměstí návštěvníky seznamuje se středověkou zástavbou tohoto místa i s jeho funkcí, nové vizualizace připomínají důležitost řeky, brodů a mostů pro středověké město, způsoby řízení pražského souměstí a důležité místo dostalo i téma pražského opevnění.
Pavla Státníková, Matěj Pospíšil, Petr Starec, Miroslava Šmolíková, Jana Viktorínová
2.12.2017
I.–XII.
út–ne
9–20
PhDr. Zuzana Strnadová
muzeum@muzeumprahy.cz

Nepovinné přílohy

RSAA – Bronislav Stratil (autor koncepce), Dita Zdvihalová (spolupráce)
RSAA – Bronislav Stratil (autor koncepce), Dita Zdvihalová (spolupráce)
RSAA – Bronislav Stratil, Jáchym Šerých (grafické řešení)
Komentované prohlídky expozice se spoluautory –1 prohlídka měsíčně. Součástí jsou také lektorské programy pro žáky základních a středních škol.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru