Muzejní publikace roku

Šumava: krajina pod sněhem (2. díl edice Seidelova Šumava)
V krátké době jednoho roku vydává Českokrumlovský rozvojový fond, spol. s r. o. (majitel a provozovatel Musea Fotoateliér Seidel) druhý díl ediční řady Seidelova Šumava. Autoři se věnují zimní Šumavě ve fotografiích nejen z Fotoateliéru Seidel, ale i dalších dobových autorů. Fotografie ilustrují popisovaný život na Šumavě, zvyky obyvatel, jejich práci a zábavu. Čtenář najde nové informace i historii lyžování na Šumavě, stejně jako zprávy o počasí. Hlavní osou je zimní přechod Šumavy ve třinácti dnech dvou bratranců Paleczkových v roce 1923 s fotoaparátem. Oba patřili do legendárního rodu lesníků a kameníků Paleczků a zároveň se vyučili ve Fotoateliéru Seidel. Publikace vznikla díky spolupráci muzeí, archivů i pamětníků ze Šumavy, díky znalci rodu Paleczků dr. Raimundu Paleczkovi i z Mnichova.
89/2017
Českokrumlovský rozvojový fond, spol. s r. o. – Museum Fotoateliér Seidel
Masná 131, 381 01 Český Krumlov
+420 602 348 772
hudicak@seidel.cz
http://www.ckfond.cz http://www.seidel.cz
42396182
Město Český Krumlov

Povinné přílohy

"Kniha Šumava – krajina pod sněhem" je další v řadě publikací vydaných Českokrumlovským rozvojovým fondem, spol. s r. o., který je majitelem a provozovatelem Musea Fotoateliéru Seidel v Českém Krumlově. Tato již druhá publikace z ediční řady Seidelova Šumava navazuje formátem i obsahem na úspěšnou knihu z roku 2016 "Lipno – krajina pod hladinou". Horské samoty zaváté sněhem, dramatické lidské příběhy, zimní svátky, tradice a obyčeje, tradiční zimní výroba dřevěných předmětů, saní, lyží i umrlčích prken. První lyžařské výpravy a počátky zimních sportů... Na dobových fotografiích z Fotoateliéru Seidel (pro nějž byly tyto snímky vytvořeny a tvoří součást jeho sbírkového fondu), ale i jiných autorů, je zachycena zasněžená tvář šumavské krajiny, jejích horských vrcholů, přírody, památek a život lidí v závěru 19. a v první polovině 20. století. Záběry života ve sněhu a mrazu dokreslují texty dávných i dnešních spisovatelů. Vše je orámováno příběhem bratranců Paleczkových z roku 1923 popisujícím formou deníkových zápisů jeden z prvních přechodů Šumavy na lyžích. Na 260 stran, na 300 (často dosud nepublikovaných) fotografií z let 1870–2017, velkoformátové panoramatické snímky z minulého století i precizní letecké záběry ze současnosti od fotografa Libora Sváčka. Každý ze tří autorů – Petr Hudičák, Zdena Mrázková a Jindřich Špinar – přistupuje k tématu šumavské zimy trochu jinak. Jeden je neúnavným průvodcem po krajině zapadané sněhem, druhý strážcem odkazu otce a syna Seidelových a třetí pátrá po osudech skrytých za snímky dávných Šumavanů. Společně připomínají svět zapadlých vesnic a samot na svazích a vrcholech staré Šumavy. Autoři knihy spolupracovali s dalšími paměťovými institucemi, historiky, vlastivědnými pracovníky, pamětníky, sběrateli a dalšími lidmi, kteří mají vztah k historii a fotografické paměti Šumavy. Mnohé údaje a snímky jsou již známé, mnohé však jsou nečekaným objevem evokujícím pocit, že je třeba přepsat dějiny. Knihou představujeme široké čtenářské veřejnosti odkaz obou fotografů – hledačů krás staré Šumavy.
Zdena Mrázková, Jindřich Špinar, Petr Hudičák
Josef a František Seidel, Libor Sváček, další fotografové
Tomáš Halama
Českokrumlovský rozvojový fond, spol. s r. o.
590 Kč
1. vydání 100 ks, 2. vydání 3400 ks, 2. dotisk 2. vydání 3 500 ks
Prodej prostřednictvím knižního velkoobchodu Kosmas, vlastní distribuce a prodej v Museu Fotoateliér Seidel, při přednáškách a besedách v informačních centrech, knihovnách a muzeích.

Nepovinné přílohy

1. vydání: 980-80-905916-7-7; 2. vydání: 980-80-905916-8-4
http://www.seidel.cz/docs/cz/seidel_Sumava-krajina-pod-snehem.xml, 18. 11.2018 literární přehlídka šumavské literatury Šumava litera 2017, Vimperk – první představení knihy na veřejnosti; 21. 11. 2018 křest knihy na Šumavě (Kvilda – listopad 2018), Městské knihovně v Českém Krumlově; 8. 12. 2017 Večerní program představení knihy v Museu Fotoateliér Seidel; 6. 12.2017 prezentace v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích.

Fotogalerie

nahoru