Muzejní výstava roku

Jaroslav Brychta: Kdo křehkost k pohybu probudil
Retrospektivní výstava sochaře a sklářského výtvarníka Jaroslava Brychty (1895 Pohodlí u Litomyšle – 1971 Železný Brod) přináší ucelený pohled na jeho sklářskou, především světově proslulou figurkářskou tvorbu. A to vůbec poprvé v jeho rodném kraji, kde byl doposud jako rodák nedoceněn a opomíjen. Tvorba Jaroslava Brychty je představena v návaznosti na jeho životní osudy a v kontextu významných historických událostí. Prezentována jsou nejenom jeho sklářská díla, ale i rané sochařské práce, studijní kresby a modely, animované filmy se skleněnými figurkami. Výstava je doplněna také o dobové fotografie a další archivní materiály. To vše ve vizuálně působivé instalaci. Na výstavě se také nachází interaktivní koutek nejenom pro dětské návštěvníky. Důraz je kladen i na bohatý doprovodný program.
7/2018
Městská galerie Litomyšl
Smetanovo náměstí 110, 570 01 Litomyšl
+420 461 614 765
galerie@litomysl.cz
http://www.galerie.litomysl.cz
00371718
Město Litomyšl

Povinné přílohy

Reprezentativní výstava sochaře a sklářského výtvarníka Jaroslava Brychty (1895 Pohodlí u Litomyšle – 1971 Železný Brod) přináší ucelený pohled na jeho sklářskou, především světově proslulou figurkářskou tvorbu. A to vůbec poprvé v jeho rodném kraji, kde byl doposud jako rodák nedoceněn a opomíjen. Tvorba Jaroslava Brychty je představena v návaznosti na jeho životní osudy a v kontextu významných historických událostí. Koncepce výstavy má ale i další linie, vedle jedinečné kolekce skleněných figurek návštěvníky seznamuje s doposud téměř neznámými přípravnými modely a studijními kresbami, ale i ranými sochařskými díly. Doplněná je také o dobové fotografie, archivní materiály či dokumentární film Skleněná suita (1946) režiséra Karla Barocha a poetický film Inspirace (1948) režiséra Karla Zemana. Nejen pro dětské návštěvníky je přímo v expozici připravena tvůrčí dílna. Na výstavě je prezentováno téměř 170 sbírkových předmětů zapůjčených ze sedmi institucí a od soukromých sběratelů. Důraz je také kladen na vizuální působení celé výstavy. Výstavní projekt byl podpořen grantem MK ČR a grantem Pardubického kraje. Brychtova životní i profesní dráha byla spojená se Železným Brodem, kam po studiích sochařství na UMPUM v Praze nastoupil jako profesor sklářské školy a kde vychoval celou generaci špičkových sklářů. Zde zavedl a rozvíjel výrobu skleněných figurek, prezentovaných i na světových výstavách (Paříž 1925 či Brusel 1958). Tento umělecký artikl proslavil nejenom u nás, ale i v zahraničí a pomohl tak spoluvytvořit a proslavit fenomén českého sklářství. Tematicky se ve své tvorbě obracel k běžnému život, k aktuálním společenským problémům i do říše fantazie. Jeho dílo je tak podobně jako tvorba M. Alše či J. Lady řazeno k českému kulturnímu dědictví.
Zuzana Tomanová
Městská galerie Litomyšl
17.6.2018
9.9.2018
červen–září
úterý–neděle
10–12, 13–17
Zuzana Tomanová
tomanova@galerie.litomysl.cz

Nepovinné přílohy

Jiří Příhoda
Albert Edlman, Matyáš Hájek
1. Plakát k výstavě; 2. pozvánka na výstavu; 3. letáček k výstavě obsahující základní informace o autorovi, koncepci výstavy i doprovodném programu; 4. 8 ks pohlednic; 5. pracovní list = omalovánky a vystřihovánky
Doprovodný program pro školy – prohlídka výstavou a workshop vytvoření animovaného filmu –https://www.facebook.com/galerie.litomysl/videos/854500788076050/; Komentované prohlídky s kurátorkou 28. 6., 9. 9.; Přednáška: 13. 7. Z Bruselu až do Ósaky. České sklo na světových výstavách – přednáší Terezie Nekvindová, která se věnuje tématu prezentace českých výtvarníků na světových výstavách. Výtvarné dílny: 24. 6. Inspiruj se, animuj! – workshop tvorby animovaného filmu s Ondřejem Moučkou, absolventem oboru animovaná tvorba na VŠMU Bratislava; 30. 6. Hliněný svět fantaskních bytostí a zvířat – výroba hliněných figurek; 25. 8. Malba na sklo – malování obrázků i užitkových předmětů; 8. 9. Svět fantaskních bytostí a zvířat – tvorba z netradičních materiálů. Večery v galerii: 26. 7. Koncert Richarda Müllera; 30. 8. Koncert skupiny IMA TEVA; Podrobně na: www.galerie.litomysl.cz. Foto na FCB Městská galerie Litomyšl.
CMS TV (reportáž z vernisáže a výstavy): https://www.youtube.com/watch?v=801fpRcHKF0&feature=youtu.be; Smetanova výtvarná Litomyšl: https://www.vytvarnalitomysl.cz/cs/137-vytvarna-litomysl/14-rocnik-smetanovy-vytvarne-litomysle-2018/832-kdo-krehkost-k-pohybu-probudil; Festivalové noviny (Noviny Národního festivalu Smetanova Litomyšl 2018), č. 1, s. 8–9. https://issuu.com/barborakrejci/docs/sl2018_noviny_1; Festivalové noviny (Noviny Národního festivalu Smetanova Litomyšl 2018), č. 2, s. 9. https://issuu.com/barborakrejci/docs/sl2018_noviny_2; Informuji.cz: https://www.informuji.cz/akce/pce/98184-kdo-krehkost-k-pohybu-probudil/; Českomoravské pomezí: http://www.ceskomoravskepomezi.cz/900_537974_jaroslav-brychta-kdo-krehkost-k-pohybu-probudil/; InfoČesko.cz: https://www.infocesko.cz/Content/akce_item.aspx?akceid=27299; Zuzana Tomanová, Jaroslav Brychta – Kdo křehkost k pohybu probudil, Lilie, 2018, č. 28, s. 13.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru