Muzejní výstava roku

Pozor, zákruta! aneb Na čtyřech kolech k lepším zítřkům
Pozor, zákruta! Tato slova doprovázená typickou znělkou se pravidelně ozývala na vlnách Českého rozhlasu už od roku 1962. Vždy úderem jedné hodiny odpoledne usedalo ke svým rádiím více než dva miliony nadšených posluchačů. A nebyli to vždy jen motoristé! Škoda, Tatra, Žiguli, Trabant – kdo z dříve narozených by neznal tyto značky aut. Anebo Škoda 720, EMA – kdysi veřejnosti asi neznámé, dnes už víme, co tyhle dva názvy znamenají. V období reálného socialismu jen málokdo věděl, že se jedná o prototypy, skvělé nápady, které se však nikdy nedostaly do výroby. Patří mezi tak zvané zašlapané projekty. Nová expozice představuje návštěvníkům část sbírky socialistických vozů Technického muzea v Brně. Vydejte se s námi na cestu proti proudu času zákrutami pomyslné silnice.
9/2018
Technické muzeum v Brně
Purkyňova 105, 612 00 Brno
+420 541 214 411
+420 541 214 418
info@tmbrno
http://www.tmbrno.cz
00101435
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Expozice „Pozor, zákruta!“ prezentuje část sbírky Technického muzea v Brně, která se již od roku 2004 zaměřuje na mapování historie automobilismu v letech 1948 až 1989 v tzv. východním bloku. Vzhledem k omezenému prostoru je zde vystaven pouze zlomek sbírky. Vystavené vozy reprezentují danou dobu a vývoj a posouvají návštěvníka po pomyslné silnici proti proudu času. Přehlídku vozů rozšiřují ukázky životního stylu dané doby, od oblékání po předměty denní potřeby. Expozice nastiňuje také problematiku pořizování aut v dané době a cestování. Vše doplňují velkoformátové dobové fotografie význačného českého fotografa Viléma Heckela a ukázky z časopisů Žena a móda. Část expozice je věnovaná tzv. zašlapaným projektům, kde mohou návštěvníci porovnat kam mohla směřovat výroba našich automobilů bez politických zásahů. Na interaktivní obrazovce se zájemci dozvědí více nejen o přehledu vozidel vyráběných ve východním bloku, ale také o módě a dalších pojmech typických pro danou éru. Výstava Pozor, zákruta! přibližuje a osvětluje dobu nedávno minulou a u starších návštěvníků se setkává s osobními vzpomínkami. Mladší návštěvníci se hravou formou seznamují prostřednictvím automobilů s dobou a její problematikou. Často dochází k bezprostřednímu předávání zážitků starší generace mladší a tím nenásilnému seznámení se s danou dobou. Zvukově expozici doprovází charakteristická znělka „zákruty“ a sestřih rozhlasového vysílání období socialismu.
Mgr. Sylvie Zouharová Dyková
22.2.2018
I.–XII.
út–pá; so–ne
9–17; 10–18
Mgr. Sylvie Zouharová Dyková
dykova@tmbrno.cz

Nepovinné přílohy

Mgr. Sylvie Zouharová Dyková
Mgr. Sylvie Zouharová Dyková
Jiří Maška
Pozvánka, plakát, leták, brožurka pro děti jsou přiložené v elektronické formě.
Expozice se svými aktivitami zaměřuje na dětské návštěvníky. Sešitek s názvem "Dvacátým stoletím na kolech proletím" nabízí úkoly odpovídající věku. Na nástěnku mohou přiložit své výtvory – omalovánky, básničky (Básni, vzpomínej a piš, sem svůj výtvor přišpendlíš). Nejmenším je určené autobludiště. Každý návštěvník si může na vystavené exponáty sáhnout – Dotkněte se historie, ale pozor, jen v rukavičkách.
Vybrané zprávy o expozici Pozor, zákruta! přiloženy v elektronické formě.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru