Muzejní publikace roku

Aby bylo i s námi počítáno: Společensko-politická angažovanost Romů a snahy o založení romské organizace v poválečném Československu
Kniha je koncipována jako pramenná edice: v první části obsahuje výkladové odborné texty (romistky Heleny Sadílkové, historika Dušana Slačky, historičky a romistky Milady Závodské) doplněné unikátními historickými fotografiemi a ve druhé části přináší plnobarevné kopie dvanácti archiválií s vědecko-kritickým aparátem, na kterém se podíleli všichni spoluautoři. Odbornou konzultantkou ediční práce byla doc. PhDr. Ivana Ebelová. Texty knihy byly podrobeny recenznímu řízení. Publikace obsahuje jmenný a místní rejstřík a seznam obrazových materiálů, je doplněna podrobnými anglickými resumé pro výkladovou i ediční část. Tématem tohoto doposud ojedinělého edičního počinu je proces vyjednávání angažovaných Romů s československými úřady ve snaze spolupodílet se na zlepšení společenského postavení Romů v období 1948–1968/69, a snahy o založení organizace, která by československé Romy sdružovala a zastupovala.
20/2018
Muzeum romské kultury
Bratislavská 67, 602 00 Brno
+420 545 581 206
sekretariat@rommuz.cz
http://www.rommuz.cz
712 39 812
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Kniha je koncipována jako pramenná edice: v první části obsahuje výkladové odborné texty doplněné unikátními historickými fotografiemi a ve druhé části přináší kvalitní barevné reprodukce vybraných archiválií s vědecko-kritickým poznámkovým aparátem. Jednotlivé historické dokumenty jsou opatřeny záhlavím zpracovaným podle standardů vydavatelské práce novověkých pramenů, tedy vnějším popisem dokumentu, dále obsáhlými úvody s informacemi ke kontextu vzniku daného dokumentu a přibližující osoby v dokumentu zmiňované. Za každou reprodukcí dokumentu potom následují poznámky ke konkrétním pasážím pramene. Odbornou konzultantkou ediční práce byla Doc. PhDr. Ivana Ebelová. Texty knihy byly podrobeny recenznímu řízení (PhDr. Celia Donert, Ph.D.; PhDr. Jana Horváthová). Publikace obsahuje jmenný a místní rejstřík a seznam obrazových materiálů, je doplněna podrobnými anglickými resumé pro výkladovou i ediční část. Publikace svým tematickým zaměřením zaujímá v existující společenskovědní literatuře určitá prvenství. Jednak v tom, že jako knižní monografie poukazuje na československé Romy ne pouze jako homogenní skupinu obětí společenské a politické perzekuce, ale také jako jednotlivce s osobitým vztahem k vlastní identitě, romským komunitám, společnosti jako celku i k totalitárnímu režimu komunistické strany a přináší vhled do občanských aktivit společensky angažovaných Romů usilujících o podíl na formování státní politiky vůči „cikánskému obyvatelstvu“ v komunistickém Československu v letech 1948–1968. Dále v tom, že formou pramenné edice zpřístupňuje zájemcům autentické historické prameny romské provenience. Tato forma napomáhá naplňovat dlouhodobou snahu Muzea romské kultury spolupodílet se na vytváření prostoru pro veřejné sdílení historické paměti.
Mgr. Helena Sadílková, Ph.D.; Mgr. et Mg. Milada Závodská, Ph.D.; Mgr. Dušan Slačka
Emil Bican, Andrej Pešta
Kateřina Krčíková
Muzeum romské kultury, státní příspěvková organizace
270 Kč
500 ks
Křest publikace v rámci veřejné debaty „Romové a stát“ pořádané Muzeem romské kultury v Brně na Staré radnici dne 24. 10. 2018. Prodej v muzejním obchůdku MRK. Prodej v knihkupectví Kosmas.cz. Zaslání do knihoven. (Nikoli pouze knihovny s právem povinného výtisku, ale knihovny se specializovaným fondem a další).

Nepovinné přílohy

978-80-86656-37-3
– Pozvánka na veřejnou akci Muzea romské kultury „Romové a stát“ (Brno, Stará radnice, 24. 10. 2018); – Tisková zpráva o nově vycházející publikaci, vydaná dne 24. 10. 2018. Publikovaná na https://www.mkcr.cz/novinky-a-media-4.html; – 2 fotografie z uvedení knihy na výše uvedené akci „Romové a stát“ za přítomnosti Veřejné ochránkyně práv – ombudsmanky Anny Šabatové ( a dvou spoluautorů); – 3 exempláře knihy Aby bylo i s námi počítáno. Společensko-politická angažovanost Romů a snahy o založení romské organizace v poválečném Československu.

Fotogalerie

nahoru