Muzejní výstava roku

Magnetický sever, východ
Výstava Magnetický sever, východ je jedinečným mezinárodním projektem (čtvrtá etapa projektu Scott), nabízející pozoruhodný dialog mezi tvorbou dvojice současných francouzských umělců QWA (Sofi Hémon a Inna Maaímura) a archeologií, antropologií, muzeologií a postfunkcionalistickou architekturou Pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea. Nabízí tak jedinečné propojení, kde se setkává věda a současné umění. Jedná se o autorskou prostorovou instalaci in situ v exteriéru a interiéru pavilonu Anthropos, instalace vizuální, prostorové, světelné a zvukové. Prezentovány jsou výtvarné objekty vytvořené speciálně pro tuto výstavu, ale také vybrané originální artefakty, archivní materiály a dokumenty „objevené“ ve sbírkách Moravského zemského muzea. Jde o vytvoření perspektivy spojující současné umění s prehistorií, a zároveň připomínající historiografii, bohaté česko-francouzské vztahy v historii archeologického výzkumu, uchovávání sbírek a muzeografií.
27/2018
Moravské zemské muzeum
Zelný trh 6, 659 37 Brno
+420 533 435 220
mzm@mzm.cz
http://www.mzm.cz
00094862
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Výstava se koná pod záštitou jeho excelence Rolanda Galharagua, velvyslance Francie v České republice. Tato výstava nabízí nevšední propojení, kde se setkává věda a umění. Jedinečný mezinárodní projekt představuje pozoruhodný dialog tvorby dvojice současných francouzských umělců QWA (Sofi Hémon a Inna Maaímura) s archeologií, antropologií, muzeologií i postfunkcionalistickou architekturou Anthroposu. Instalaci o čtyřech částech tvořila dvojice rok před vernisáží ve svých atelierech a po čtyři týdny před vernisáží přímo v pavilonu Anthropos. Projekt SCOTT prochází po geografické linii temnou zemí (« Scot-land ») – mezi Foz Côa v Portugalsku a Skotskem, s etapami v Akvitánii, v pařížské oblasti a na Moravě, kde je realizováno čtvrté zastavení. Proplétající se cesty nacházejí společný cílový bod v centrálním pojmu – skotos, temnota – který vytvořil platformu spolupráce umělců Sofi Hémon a Inna Maaímura. „Ve svých realizacích pracujeme s pojmy formy a neforemnosti, chaosu, propasti, prázdnoty nebo síly, jsme konfrontováni s neviditelným, s "temnými body", počátky forem, v oblastech, kde se objevovaly nejdříve – na němé stěně prehistorie, v přeneseném smyslu i stěně jeskyně, kde se projevila první konkrétní výtvarná forma rodícího se lidstva – zvířecí figura. Zde se setkává umění a antropologie“ zdůrazňuje Inna Maaímura. A Sofi Hémon pokračuje: „Samotný název výstavy Magnetický sever, východ je dalším odkazem k tomuto tématu, otevírá obrovské území, jak geografické, tak poetické, nekonečné prostory, kterými migrovala zvěř v dobách lovců v období pleistocénu (starší části čtvrtohor). Sever je bod absolutní, dosažitelný. Sever je bod absolutní, teoretický, bod vztahování a orientace, ale Magnetický sever jej zdvojuje, otevírá odchylku, prostor rozdílnosti a magnetické přitažlivosti. Východ je bod relativní, nedosažitelný. Na sever můžeme dojít, na východ nikdy. Současně se jedná o konkrétní krajinu rozsáhlých plání na severovýchodním okraji Sibiře, kde žili poslední mamuti ještě v dobách, když lidé stavěli egyptské pyramidy.“ Oba autoři divákům nabízí obrovský prostor mezi faktickými (vědeckými) daty a nekonečným poetickým prostorem, který se ztrácí, vzdaluje, opouští nás a mizí v dálce. Snaží se najít cestu, otevřít pole mezi dneškem a ztracenou minulostí. Mezi archeologií, antropologií a uměním. Návštěvník Anthroposu může tradiční muzeum poprvé nahlédnout jinak. Výstava obsahuje několik částí, které čekají v samostatném výstavním sále, ale také jako nečekaná překvapení v klasické stálé expozici. Výstava je navíc koncipována jako dvojí instalace určená pro interiér muzea, ale také jeho exteriér. Tvůrci komunikují také s architekturou budovy a vyvádí návštěvníka k pozorování objektu zvnějšku, odkud spatří předměty uvnitř jen tušené. Výstava Magnetický sever, východ obsahuje základní čtyři části.
Sofi Hémon, Inna Maaímura, Martina Galetová, Petr Kostrhun
9.10.2018
10.1.2019
X.–I.
út–pá, so–ne
9–18, 10–18
Martina Galetová
laznicko@yahoo.fr

Nepovinné přílohy

QWA, Ateliér Nytraplán
QWA
QWA, Sofi Hémon, Inna Maaímura,
Pozvánka na výstavu, Pozvánka na dětský sobotní program 24.11.2018, Pozvánka na symposium 9.1.2019, Článek o výstavě a rozhovor s autory M revue MZM
Vernisáž pro děti 9.10. 2018, – komentovaná prohlídka s autory S. Hémon, I. Maaímura; Sobotní program pro děti, 24.11.2018 – program pro děti, komentovaná projhlídka a následné tvoření dětí s Dětským muzeem MZM; Komentovaná prohlídka pro seniory 28.11. 2018; Symposium na téma výstavy: Co dělá současné umění v muzeu? MZM ve spolupráci s MG v Brně, 9.1. 2019.
Artalk, 2. 10. 2018; Česká tisková kancelář, 9. 10. 2018; Česká televize, ČT1, Události v regionech, 9. října 2018, 18:00; Blesk.cz, 9. října 2018; Česká televize, Události v regionech plus, 9. října 2018, 12:20; Brněnský, Blanenský, Břeclavský, Hodonínský, Vyškovský, Znojemský deník, 10. října 2018, strana 2; Blanenské noviny, 10. října 2018; Brnensky.denik.cz, 10. října 2018; TV Brno 1, Magazín, 10. října 2018; Světovák.cz, 10. října 2018; Právo, 10. října 2018, strana 10; Televize TVS: Deník TVS, 11. října 2018; Kudy z nudy, 12. října 2018; Česká televize, ČT1, 14. října 2018, 6:00 Zajímavosti z regionů (Brno) ; Deník MF Dnes, 15. října 2018, strana 14; Týdeník 5 plus 2, Brno a Brněnsko, 26. října 2018, strana 5; Contact 90, listopad 2018, strana 34.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru