Muzejní publikace roku

Zlínsko na cestě od Rakouska-Uherska k samostatnému Československu
Kniha byla vydána u příležitosti stého výročí ukončení první světové války a vzniku Československa. Podává informace o tom, jak se žilo lidem ve Zlíně a ve zlínském regionu v období první světové války, a to od momentu vyhlášení mobilizace až po vznik samostatného státu. Kniha popisuje nejenom odchod mužů na frontu, ale především to, jak válka ovlivnila hospodářství a zásobování, život žen a dětí, vyučování ve školách, společenský život a jak lidé na Zlínsku přijímali válečné uprchlíky z Haliče a z Tyrolska. Přiblížena je i reakce lidí ze Zlínska na vznik Československa. Text je doplněn velkým množstvím unikátních dobových snímků a dokumentů a také souborem fotografií pomníků obětem první světové války, které se nacházejí na Zlínsku.
31/2018
Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, příspěvková organizace
Vavrečkova 7040, 760 01 Zlín
+420 573 032 300 (+420 573 032 301)
sarka.horakova@muzeum-zlin.cz
http://muzeum-zlin.cz
00089982
Zlínský kraj

Povinné přílohy

Kniha byla vydána u příležitosti stého výročí ukončení první světové války a vzniku Československa. Podává informace o tom, jak se žilo lidem ve Zlíně a ve zlínském regionu v období první světové války, a to od momentu vyhlášení mobilizace až po vznik samostatného státu. Kniha popisuje nejenom odchod mužů na frontu, ale především to, jak válka ovlivnila hospodářství a zásobování, život žen a dětí, vyučování ve školách, společenský život a jak lidé na Zlínsku přijímali válečné uprchlíky z Haliče a z Tyrolska. Přiblížena je i reakce lidí ze Zlínska na vznik Československa. Text je doplněn téměř dvěma sty unikátními dobovými snímky a současnými fotografiemi pomníků obětem první světové války, které se nacházejí na Zlínsku. Při přípravě knihy čerpala autorka informace především ze školních a obecních kronik měst a obcí bývalého okresu Zlín, z materiálů archivní povahy, z deníku a písemných vzpomínek rakousko-uherských vojáků, z domácích kronik, z korespondence rakousko-uherského vojáka s jeho rodinou ve Zlíně a z dobového tisku. Zmíněné materiály se nacházejí ve sbírkách Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně a ve Státním okresním archivu Zlín. Unikátní dobové snímky jsou z fotoarchivu Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, Státního okresního archivu Zlín, Městského muzea ve Valašských Kloboukách, Muzea dřevěného porculánu v Držkové, Muzea Napajedla a od soukromých osob. Přínosem knihy je to, že byly poprvé souhrnně publikovány informace k tomuto tématu včetně unikátního obrazového materiálu. Publikace má připomínat těžký život našich předků během první světové války a svým využitím např. při výuce regionální historie ve školách probudit zájem žáků o místo, kde se narodili a žijí.
Yvona Činčová
Josef Rivola, Bohumil Kilinger, Josef Vaňhara, Radim Ševčík
Zdeněk Macháček
168 Kč
750 ks
prodej na recepci 14|15 BAŤOVA INSTITUTU, prostřednictvím webových stránek Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, v knihkupectvích ve Zlíně a ve Valašských Kloboucích, v infocentrech ve Zlíně a dalších městech zlínského regionu

Nepovinné přílohy

978-80-87130-45-2
23. 10. 2018 – rozhovor o knize s autorkou Y. Činčovou ve vysílání rozhlasu Brno (Zlín); 25. 10. 2018 – slavnostní uvedení knihy se uskutečnilo v rámci oslav stého výročí vzniku samostatného Československa (fotografie); 7. 11. 2018 – beseda o knize pro Klub přátel výtvarného umění Zlín s autorkou Y. Činčovou.

Fotogalerie

nahoru