Muzejní publikace roku

Martin Homola: Domov můj, svědectví portrétu
Publikace představuje portrétní, reportážní a sociálně-dokumentární fotografie posledních žijících obyvatel původní obce Lidice a osady Ležáky, stejně jako krátké texty ke každému zpodobněnému. Pokouší se ukázat cestu k vyrovnání se s vlastní minulostí nejen slovy, ale i obrazem. V tvářích přeživších najdeme obrovskou životní energii, díky níž překonali útrapy totalitních režimů a také nadhled, odpuštění a usmíření, jež jsou nutnou součástí života.
36/2018
Památník Lidice
Tokajická 152, 273 54 Lidice
+420 312 253 063
+420 723 041 636
lidice@lidice-memorial.cz
http://www.lidice-memorial.cz
70 88 63 42
Ministerstvo kultury

Povinné přílohy

Projekt Domov můj má za úkol doplnit knihy, články a reportáže o lidických a ležáckých přeživších o vizuální dokument. Fotografie Martina Homoly pamětníky zachycují skrze jejich tváře a výrazy, což je velmi silná výpověď. V konfrontaci s rodným a rodinným prostředím rozjímají nad otázkami spojenými s vnímáním ztráty rodiny a domova. Na pusté pláni či v prázdném údolí, ve které se před více než sedmdesáti lety změnily obec Lidice a osada Ležáky, dostává hledání ztracených hodnot jinou, slovy nezachytitelnou dimenzi. Fotografie cílí na dva základní obsahy. Jeden se zaměřuje na autentické zachycení tváří pamětníků, žijících svědků lidické a ležácké tragédie. Druhou rovinou je reportážní a sociální fotografie. Obrazy a texty mapují prostor, jenž vytváří domov a utváří hodnoty člověka. Publikace si klade za cíl zachytit lidické a ležácké pamětníky formou, jakou dosud nebyli prezentováni a která umožní odhalit jejich emoce spojené se vzpomínkami na domov. Životní osudy, postoje a hodnoty pamětníků jsou sdělovány skrze fotografický objektiv a doprovázeny krátkými texty. Prostřednictvím vizuálního vjemu je čtenáři ponechán prostor k vlastní interpretaci životních hodnot a pochopení osobnosti jednotlivých pamětníků. Více než 75 let od vyhlazení obce Lidice a osady Ležáky přináší projekt výjimečnou a pravděpodobně poslední příležitost zprostředkovat nový pohled na důsledky tragických událostí z června 1942 prostřednictvím žijících pamětníků. Publikace vyšla ke stejnojmenné výstavě v Lidické galerii.
Luba Hédlová, Martin Homola, Martina Lehmannová, Naděžda Rezková Přibylová
Martin Homola
Zuzana Burgrová
Památník Lidice
350 Kč
250 ks
Prodejní místa Památníku Lidice, internetový e-shop

Nepovinné přílohy

978-80-907150-0-4
1. Fotodokumentace z křestu knihy; 2. Doklady článků z tisku a z internetových stránek; 3. Fotodokumentace – pohledy do výstavy v Lidické galerii; 4. Fotodokumentace – představení projektu na Noci kostelů – Kladno.

Fotogalerie

nahoru