Muzejní publikace roku

Pracovna republiky: Architektura Plzně v letech 1918–1938
Kniha představující první komplexní zhodnocení vývoje urbanismu, architektury a památkové péče Plzně v době tzv. První republiky. Členěním do celků a kapitol jsou vyzdvižena zásadní témata, osobnosti, projekty, vize a realizace. Kromě staveb, návrhů a osobností publikace zdůrazňuje unikátní proces revitalizace, kterým tehdy prošlo jak centrum, tak mnohé předměstské partie. V exkurzech jsou některá témata dále rozšířena. Knihu doplňuje více než 500 ilustrací, a to předně historických fotografií, reprodukcí plánů, ale také nově pořízených schémat apod. Důraz byl kladen i na grafickou úpravu. Publikace by se měla stát jedním ze základních podkladů pro zájemce o Plzeň, která dosud většinou nebývala vnímána jako město pozoruhodné z hlediska svého architektonického vývoje v nové době a celkový pohled na svůj vývoj z výše uvedeného pohledu postrádala.
38/2018
Západočeská galerie v Plzni, příspěvková organizace
Pražská 13, 301 00 Plzeň
+420 377 908 511
+420 377 908 510
info@zpc-galerie.cz
http://www.zpc-galerie.cz
00263338
Plzeňský kraj

Povinné přílohy

Kniha vyšla spolu se stejnojmennou výstavou (konanou od 21. 11. 2018 do 24. 2. 2019 ve výstavní síni ZČG „13“) jako připomínka stého výročí vzniku Československé republiky. Je snahou o první komplexní zpracování vývoje urbanismu, architektury a památkové péče Plzně v době tzv. První republiky. ZČG a autor k přípravě přistoupili po mnohaleté badatelské práci a dřívějším zpracování dílčích témat (2011 – Adolf Loos, 2015 – Hanuš Zápal atd.). Kromě nich se věnují dílům dalších známých architektů a také místním tvůrcům. Nejde však jen o jednotlivé stavby a neuskutečněné návrhy, ale předně o vyzdvižení unikátního procesu, kterým město tehdy procházelo. Vedle staveb na „zelené louce“ se totiž v nevídaném rozsahu a koncepčně dařilo proměňovat starší budovy i celé dříve devastované plochy pro nové městské funkce a budovat tak mj. důstojné centrum velkoměsta. Odlišné podmínky znemožnily sice Plzni následovat vzoru Hradce Králové (zvaného Salon republiky), přesto západočeská metropole zažívala v urbanismu a architektuře nejlepší období za posledního půldruhého století. Při vzniku knihy byl důraz kladen na přehlednost i na grafickou úpravu. Členěním do logických celků jsou vyzdviženy zásadní okruhy, osobnosti, projekty, procesy, vize a realizace. V exkurzech, barevně oddělených, jsou některá témata rozšířena. Knihu doplňuje více než 500 ilustrací, a to předně historických fotografií, reprodukcí plánů, ale také nově pořízených schémat apod. Fotografie jsou z velké části unikátní, pocházejí z řady veřejných i soukromých sbírek v ČR a v mnoha případech jsou poprvé publikované. Kniha by se měla stát jedním ze základních podkladů pro zájemce o Plzeň, která dosud většinou nebývala vnímána jako město pozoruhodné z hlediska svého architektonického vývoje v nové době.
Petr Domanický
Radovan Kodera, Oto Palán, Karel Kocourek atd. a historické snímky
Oldřich Fára (kresby), Jan Toman (schémata)
Luboš Drtina
Starý most, s. r. o. – Západočeská galerie v Plzni, p. o.
380–399 Kč
1 000 ks
Starý most, s. r. o. = knihkupectví v regionu i jinde v České republice, knižní e-shopy Západočeská galerie v Plzni, p. o. = výstavní síně v Pražské 13 a Pražské 18, Plzeň a e-shop ZČG.

Nepovinné přílohy

978-80-87338-88-9 (Starý most, s. r. o.); 978-80-88027-23-2 (Západočeská galerie v Plzni, p. o.)
Seznam ohlasů projektu v médiích do počátku ledna 2019. Příklady ohlasů projektu v tisku (Mladá fronta Dnes, Lidové noviny, Právo, Plzeňský deník). Fotografie z tiskové konference a zahájení výstavy a prezentace knihy (20. 11. 2018).

Fotogalerie

nahoru