Muzejní počin roku

Depozitář pro sbírku Městského muzea a galerie Vodňany
V roce 2018 Město Vodňany uvolnilo a stavebně upravilo prostor pro nový muzejní depozitář. Městské muzeum a galerie Vodňany zároveň získalo finanční podporu Ministerstva kultury a příspěvek od zřizovatele na zakoupení a instalaci posuvných regálů a zásuvkových skříní s dostatečnou kapacitou úložného prostoru pro stávající sbírku i nové přírůstky. Doposud byly sbírkové předměty uloženy v nevhodných skladech či pracovních místnostech. Jejich přesun do nových regálů je velkým pokrokem ve 115leté historii muzea. Vybudování nového depozitáře pro sbírku Městského muzea a galerie je bezesporu velkorysým počinem jeho zřizovatele v oblasti ochrany kulturního dědictví v regionu Vodňansko.
44/2018
Městské muzeum a galerie Vodňany
nám. Svobody 18/I, 389 01 Vodňany
+420 383 382 057
+420 383 382 317
mag@vodnany.net
http://www.muzeumvodnany.cz
072192
Město Vodňany

Povinné přílohy

Městské muzeum a galerie Vodňany ve své 115leté historii na počátku letošního roku zažívá převratnou změnu v oblasti péče o sbírkové předměty. Začíná užívat nové prostory pro jejich uložení, které jsou jeho prvním skutečným depozitářem. Doposud byly sbírkové předměty uloženy v často se měnících nevyhovujících skladových prostorech a pracovních místnostech. Zřizovatel muzea Město Vodňany poskytlo uvolněný sklad v budově Městského úřadu, který ve své režii v roce 2018 vhodně přestavělo tak, aby zde mohly být zabudovány posuvné regály. Celkové náklady na stavební práce činily 2 729 169,22 Kč. Součástí depozitáře je samostatný vstup pro příjem nových předmětů a oddělená místnost pro práci se sbírkovými předměty. Městské muzeum a galerie Vodňany získalo dotaci Ministerstva kultury na pořízení nových posuvných regálů a zásuvkových skříní, které byly nainstalovány na konci roku 2018. Zdárně se podařilo vyřešit problém s jejich efektivní umístění v členitém prostoru historické budovy. Celkové náklady na regály činily 713 529,74 Kč, z toho 400 000 Kč poskytlo Ministerstvo kultury. Velikost úložného prostoru regálů zahrnuje při výšce sbírkových předmětů do 40 cm celkem 614 běžných metrů polic. Samostatné zásuvkové skříně o výšce zásuvky 8 cm pokrývají celkem 62 metrů čtverečních. Kapacita depozitáře bude postačovat nejen na uložení stávající sbírky, ale má i rezervu pro nové sbírkové předměty. Vybudování nového depozitáře pro sbírku Městského muzea a galerie je bezesporu velkorysým počinem jeho zřizovatele v oblasti ochrany kulturního dědictví v regionu Vodňansko.

Jitka Velková
+420 383 382 057
mag@vodnany.net

Nepovinné přílohy

Městské muzeum a galerie Vodňany – Mgr. Jitka Velková a Bc. Miloslav Vaněček ve spolupráci s Městem Vodňany – odbor majetku a investic, vedoucí Ing. Šárka Růžičková Zhotovitelé: Ateliér Jiný rozměr – Ing. arch. Lukáš Švejda (projekt), HIKI spol. s. r. o. (stavební práce), BEG Bohemia spol. s r. o. (posuvné regály a zásuvkové skříně).


Fotogalerie

nahoru