Muzejní výstava roku

Loutky na frontě
Výstava k příležitosti stého výročí konce první světové války a vzniku novodobého českého státu. Představuje fenomén českého loutkářství na bojištích první světové války i v zázemí. Z „válečných“ loutek jsou k vidění například unikátní marionety italských legionářů bratrů Kopeckých, plošné loutky Josefa Matěje Gottlieba vyrobené z dopisnic maďarské polní pošty i replika Skupova „revolučního“ Kašpárka. Součástí výstavy je také železniční model válečné Evropy, který v několika zastaveních a za pomocí stínohry a zvukových efektů bude prezentovat vybrané události první světové války.
40/2018
Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi
Břetislavova 74, 537 01 Chrudim
+420 469 620 310
+420 778 704 171
puppets@puppets.cz
http://www.puppets.cz
00412830
Ministerstvo kultury

Povinné přílohy

U příležitosti stého výročí konce první světové války a vzniku novodobého českého státu otevřelo MLK výstavu Loutky na frontě, která představuje fenomén českého loutkářství na bojištích i v zázemí. I když je válečné období poznamenáno celkovým útlumem kultury, loutkářství v českých zemích nevymizelo a dokonce si našlo cestu i na válečnou frontu. Podle dochovaných záznamů loutky doprovázely vojáky do zákopů nebo vznikaly v polních podmínkách přímo na bojišti. Zároveň v zázemí v té době panoval čilý ruch na nově vzniklých divadelních scénách, jako bylo pražské Loutkové divadlo umělecké výchovy nebo plzeňské Divadlo feriálních osad, kam v roce 1917 přichází mladý učitel Josef Skupa, aby s „revolučním“ Kašpárkem započal, vedle změny politických poměrů, i skutečnou revoluci v českém loutkovém divadle. Výstava Loutky na frontě si klade za cíl návštěvníkům interaktivní formou přiblížit vývoj českého loutkářství za první světové války i osudy některých loutkářů. Ukáže vzácné artefakty ze sbírek MLK, kde se z „válečných“ loutek nachází například unikátní marionety italských legionářů bratrů Kopeckých nebo plošné loutky J. M. Gottlieba vyrobené z dopisnic maďarské polní pošty. K vidění bude rovněž replika Skupova „revolučního“ Kašpárka. Součástí výstavy je také železniční model válečné Evropy, který v několika zastaveních a za pomocí stínohry a zvukových efektů bude prezentovat vybrané události první světové války. U příležitosti výstavy vznikla i stejnojmenná publikace kurátora Richarda Matuly. Ve spolupráci s Československou obcí legionářskou a jejím projektem Legie 100 – Legiovlak byly repliky loutek bratrů Kopeckých z italských legií vystaveny v jednom voze pojízdné repliky legionářského vlaku, se kterým projížděly v průběhu roku 2018 celou Českou republiku.
Richard Matula
Tereza Černá, Dominik Migač
2.11.2018
1.9.2019
I.–XII.
po–ne
8:30–17
Richard Matula
richard.matula@puppets.cz

Nepovinné přílohy

Richard Matula
Richard Matula, Geanny Garcia Delgado
Richard Matula
Pozvánka na vernisáž, plakát ve formátu A3.
Slavnostní vernisáž proběhla dne 1. 11. 2018 v 17 hodin. Zkáza tvrdého meče: Ve spolupráci s Československou obcí legionářskou mohli od 1. května 2018 diváci ve vybraných stanicích při návštěvě Legiovlaku shlédnout speciální představení, které pro tuto příležitost připravili herci divadla Buchty a loutky Radek Beran a René Krupanský. Jednalo se o loutkovou hru Václava Živsy z roku 1918 „Zkáza tvrdého meče“, inspirovanou tehdejšími válečnými událostmi a parodující některé z protagonistů Velké války, zejména německého císaře Viléma II., přezdívaného Krvavý pes. Představení vzniklo v rámci projektu Loutky na frontě. Poslední představení bylo odehráno na slavnostní vernisáži výstavy. Celkem bylo odehráno 70 představení napříč celou ČR. Muzeum loutkářských kultur připravilo pro školní kolektivy 2 lektorované programy – Loutky na frontě: Jak vypadalo loutkářství za první světové války přímo na frontě? Jak se dařilo kultuře celkově v této době? Odpovědi nabízí tento program. V první části kurátor MLK seznámí s historií loutkářství za Velké války. Krátký navazující výtvarný workshop reflektuje tehdejší dobu a dává prostor účastníkům programu k vlastní interpretaci. Bramborové divadlo: Za 1. světové války si vojáci krátili volný čas různými způsoby, mezi oblíbenou kratochvíli patřilo i loutkové divadlo. Vojáci si vyráběli loutky v podstatě z čehokoliv. Oblíbeným materiálem byly i brambory. Účastníci programu se seznámí s repertoárem, který se za Velké války hrál a vyrobí vlastní loutku.
https://www.divadelni-noviny.cz/loutky-na-fronte; https://ct24.ceskatelevize.cz/1019900-vystava-loutky-na-fronte; https://radiozurnal.rozhlas.cz/loutkove-divadlo-se-hralo-i-na-bojistich-prvni-svetove-valky-slo-o-relax-i-unik-6489870; http://www.loutkar.eu/index.php?id=1974;

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru