Muzejní publikace roku

Stavy mysli / Za obrazem: Obměny a intervence
Katalog vznikl jako komplexní publikační doprovod ke stejnojmenné expozici Galerie Středočeského kraje, která se od prosince roku 2017 představuje ve zcela aktualizované podobě. Inovovaná expozice navazuje na koncepci a poslání původní podoby expozice, jež v roce 2014 opustila tradiční historicky-chronologickou osu, aby při imaginativních konfrontacích představovala umělecké dílo především jako ztělesnění hluboce procítěného stavu lidské mysli bez ohledu na časový odstup, kulturní nebo národní odlišnosti. Vedle řady obměn sbírkových děl je obohacena novými dlouhodobými zápůjčkami, nově vybranými aforismy k jednotlivým okruhům i dvěma novými dvojicemi stavů mysli: nezávislost/posedlost a idealismus/cynismus. Do expozice jsou poprvé začleněné intervence neboli cílené vstupy současných umělců. Tento koncepční vývoj je jasně zachycený v rozšířené podobě nové publikace.
47/2018
Galerie Středočeského kraje, příspěvková organizace
Barborská 51–53, 284 01 Kutná Hora
+420 327 511 135; +420 725 607 388
info@gask.cz
http://www.gask.cz
00069922
Středočeský kraj

Povinné přílohy

Katalog Stavy mysli / Za obrazem – Obměny a intervence, stejně jako expozice samotná, je více než jen „výkladní skříň“ sbírkového fondu naší instituce. Výběr a uspořádání uměleckých děl otevírá jiné možnosti jejich vzájemného souznění než na tradičním základě historické či slohové příbuznosti. Tento přístup zdůrazňuje čas a místo přesahující humanistickou podstatu umění. České umění není zde prezentováno jako „uzavřený příběh“, ale naopak v úzké konfrontaci s uměním britským belgickým, německým španělským, americkým a japonským jako rovnocenná součást mezinárodních souvislostí. Koncepční stavba expozice rozčleněná na jednotlivé tematické okruhy se spolu s plně integrovanou úlohou aforistických myšlenek zcela přirozeně nabízí ke knižnímu zpracování, v němž se každá dvojice stavů mysli stává jednou z jednadvaceti „kapitol“. Tak se katalog stává nejen věrným dokumentárním „zrcadlením“ expozice, ale zároveň svébytnou publikací schopnou trvalého a samostatného působení mimo bezprostřední instituční či národní kontext. Texty v katalogu se v duchu celkového konceptu věnují zásadním otázkám toho, co znamená (či může znamenat) „umění“. Po ředitelském úvodu Jany Šorfové píše autor expozice Richard Drury o sbírkovém fondu GASK, ale i o širší problematice muzejních expozic s důrazem na nutnost otevřeného dialogu s dnešní společností. Veronika Marešová nastiňuje podstatu zvolených intervencí, které do expozice nově vstupují. Spisovatel a tvůrce happeningů Eugen Brikcius přispívá hravě filosofickou úvahou nad uměním i nad inspirativní Kutnou Horou. Vysokoškolský profesor, psychiatr Cyril Höschl v odborné stati dokládá úlohu umění jako určujícího faktoru ve vývoji lidské identity a společenské empatie. Jaroslav J. Alt jako malíř a pedagog s velkou citlivostí pojednává „fenomén vzniku obrazu“. Maruška Svašek, kulturní antropoložka působící na Queen’s University v Belfastu, píše komparativní studii o muzejním prostředí jako o emočním prostoru. Text Ivony Bartuškové a Karin Vrátné Militké z Lektorského centra GASK dokládá, jak expozice Stavy mysli / Za obrazem v posledních letech reálně funguje v rámci dynamického edukačního programu. Katalog má výrazný vizuální charakter, byl kvalitně graficky vypracovaný studiem Dům. Všechny texty jsou plně česko-anglické, cena katalogu je vzhledem k jeho obsáhlosti velmi přiměřená. Vedle běžného prodeje v GASK je katalog široce dostupný díky jeho zařazení do prodejní sítě Kosmasu.
Jaroslav J. Alt, Ivona Bartošová, Karin Vrátná Militká, Eugen Brikcius, Richard Drury, Cyril Höschl, Veronika Marešová, Maruška Svašek, Jana Šorfová
Zdeněk Matyásko, Oto Palán, Martin Polák, Robert Portel, Petr Procházka, Tomáš Souček, Maruška Svašek, Ondřej Telecký
studio Dům
GASK – Galerie Středočeského kraje, p. o.
760 Kč
500 ks
Prodej v bookshopu GASK, Knihkupectví KOSMAS

Nepovinné přílohy

978-80-7056-165-2
Články: 16.6.2018 cz-museaum.cz; 16.6.2018 kutnahora.cz. Fotografie ze křtu katalogu.

Fotogalerie

nahoru