Muzejní publikace roku

Příběh exilu: Osudy exulantů z území bývalého Ruského impéria v meziválečném Československu
Kolektivní monografie „Příběhy exilu“ navazuje na úspěšný výstavní katalog Zkušenost exilu. Ve dvanácti studiích jsou zmapovány další – vesměs málo známé – aspekty fenoménu ruské, ukrajinské a běloruské emigrace v meziválečném Československu, jež ve dvacátých letech vytvořilo mimořádně příznivé podmínky pro rozvoj činnosti exilových komunit. Knihu zdobí bohatý obrazový doprovod, prezentující většinou dosud nepublikované materiály z českých i zahraničních archivních, muzejních, galerijních i soukromých sbírek.
55/2018
Památník národního písemnictví
Strahovské nádvoří 1/132, 118 38 Praha 1 – Hradčany
+420 220 516 695
post@pamatnik-np.cz
http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/
00023311
MK ČR

Povinné přílohy

Odborná kolektivní monografie „Příběhy exilu“ představuje vyvrcholení tříletého projektu Památníku národního písemnictví věnovaného aktivitám emigrace z území bývalého Ruského impéria v meziválečném Československu. V návaznosti na úspěšný výstavní katalog „Zkušenost exilu“ (2017) sleduje nová publikace širokou škálu aktivit exulantů a v řadě případů se věnuje zcela novým či dosud badatelsky nedoceněným tématům: například činnosti odborníků v technických oborech, postavení běloruské emigrace v ČSR, systému ruského a ukrajinského školství či pražskému ukrajinskému muzeu a literárnímu sdružení Daliborka. Na rozdíl od předloňského katalogu, jehož podobu určovaly materiály prezentované na výstavě v letohrádku Hvězda, obsahují „Příběhy exilu“ z větší části dosud nepublikovanou obrazovou dokumentaci z řady tuzemských i zahraničních archivních, muzejních, ale i soukromých sbírek. Všechny texty jsou v knize přítomny ve třech jazykových mutacích, knihu charakterizuje vysoká odborná úroveň a velkorysá grafická úprava studia HMS Design. Kniha, která vyšla v roce stého výročí založení nezávislého Československa, přispívá zásadním způsobem k našemu povědomí o první republice jako kulturně a národnostně pestrém prostředí a o jejím významu v řadě mezinárodních otázek, z nichž fenomén migrace patřil k jedné z nejzásadnějších.
J. Hauser, V. Velemanová (eds.), M. Kuthanová, J. Jančárková, D. Hašková, O. Pelenská, Ľ. Harbuľová, M. Tomek, S. Gagen, D. Kolenovská, O. Uhrová, L. Babka, A. Kopřivová
F. Heyduk, M. Strnad
490 Kč
400 ks
Volný prodej

Nepovinné přílohy

978-80-87376-49-2

Fotogalerie

nahoru