Muzejní publikace roku

Z válečných deníků… Velká válka na Blatensku 1914–1918
Kniha co nejobšírněji a při tom srozumitelně pro celou veřejnost. Středobodem publikace jsou tři deníky účastníků války, které byly v muzeu uloženy nebo v nedávné době objeveny mezi archivními materiály. Jednalo se o deník rakouského vojáka Františka Wintra, italského legionáře Bohumila Janského a ruského legionáře Josefa Siblíka. Pro větší srozumitelnost historických reálií ji předchází čtyři studie od historiků Petra Chlebce, Ondřeje Koláře, Tomáše Ruska a Michaely Mikešové. Publikaci uzavírá druhá kniha, překlad vzpomínek italských uprchlíků z Valle San Felice, kteří byli na Blatensku v letech 1915–1918 usídleni. Kniha je doplněna dobovými fotografiemi z muzea, jmenným rejstříkem a anglickým shrnutím.
65/2018
Centrum kultury a vzdělávání Blatná
nám. Míru 212, 388 01 Blatná
+420 739 292 944
chlebec@ckvb.cz
https://www.ckvb.cz/muzeum/uvod-muzeum/
00 375 951
Město Blatná

Povinné přílohy

Bohumil Janský z Hajan v úvodu svého deníku přiznává, že vzpomínky na válku sepsal na vyžádání obce, avšak ta ji přepsala jen do kroniky, a tak šíření těchto vzpomínek nedošlo takového rozsahu, jak bylo původně předpokládáno. Právě tento úkol si předsevzala naše publikace, která rozšířila deník o zápisy rakouského vojáka Františka Vintra. Ten se účastnil bojů na východní i jižní frontě, kde se mohl potkat se zbývajícíma dvěma legionáři. Nakonec se jeho cesta protknula se zmíněným Bohumilem Janským při obsazování Těšínska a bojů na Slovensku. Tyto dva deníky jsou doplněny vzpomínkami ruského legionáře Josefa Siblíka, který prožil celou anabázi na transsibiřské magistrále. V komparaci podávají deníky osobitější pohled na válku, kdy neskrývají své vlastní pocity a prožitky. Pro větší srozumitelnost, jsou deníky doplněny poznámkovým aparátem s překlady a objasněním dnes již méně známých pojmů. Pro větší srozumitelnost byla publikace v úvodu doplněna čtyřmi historickými studiemi. Ondřej Kolář pojednával o zázemí ve světové válce, Tomáš Rusek o italských legiích a jejich peripetiích vedoucích ke vzniku a Michaela Mikešová přiblížila dobu poválečnou. Redaktor Petr Chlebec se ujal druhého života Velké války. Těmito studiemi byla přiblížena doba, ve které vznikaly zápisy autorů deníků i důvody zapadnutí vzpomínek na první světovou válku. V roce 2015 se k nám spolu s delegací z Valle San Felice dostala italská kniha, zaznamenávající vzpomínky exulantů z tehdejšího jižního rakouského pohraničí. Tato publikace byla přeložena a s využitím výročí 2018 vydána společně s knihou Z válečných deníků. Tím byl doplněn ryze český náhled na válku na Blatensku o vzpomínky uprchlíků z Trentinska. Kniha svým zpracováním odpovídá popularizačně odborné práci, která je na Blatensku doposud ojedinělým edičním počinem. Kvůli náročnosti zpracování z hlediska finančního i odborného vznikala od roku 2016, kdy započala heuristická práce.
Petr Chlebec, Ondřej Kolář, Michaela Mikešová, Tomáš Rusek
Tereza Průchová
Centrum kultury a vzdělávání Blatná Město Blatná
250 Kč
300 ks
prodej v muzeu a IC Blatná, rozeslání do regionálních knihoven a povinné výtisky, nabídka k odkupu vědeckým institucím, recenze a zpráva o literatuře v Historii a vojenství, veřejný křest na 100. výročí Československa, představení na Science Café 18. 10. 2018

Nepovinné přílohy

978-80-270-4340-8
Plakát ze Science café 18. 10. 2018; článek v Blatenských listech, fotografie ze křtu knihy 28. 10. 2018.

Fotogalerie

nahoru