Muzejní publikace roku

Vilém Heckel 100
Vilém Heckel, který svými fotografiemi přiblížil vzdálené vrcholy a zapomenuté kouty světa širokému publiku, se narodil 21. května 1918 v Plzni. Heckelova rozsáhlá tvorba obsahuje mnoho kapitol: průmyslové a reklamní fotografie, reportážní dokumentaci, krajinné fotografie celého Československa a fotografické záznamy vysokohorských expedic. Mimořádný talent, jasný cíl, láska k přírodě, pracovitost a fyzická kondice, to vše jsou skutečnosti, díky nimž se Heckelovi podařilo zařadit se mezi nejuznávanější fotografy hor a krajiny.
59/2018
Západočeské muzeum v Plzni, příspěvková organizace
Kopeckého sady 2, 301 50 Plzeň
+420 377 329 380, +420 777 472 224
knihovna@zcm.cz
https://www.zcm.cz
00228745
Plzeňský kraj

Povinné přílohy

Katalog výstavy v první části shrnuje život Viléma Heckela od narození v Plzni v roce 1918 až po osudovou cestu do Peru. Díky nálezům dosud nezveřejněných fotografií v rodinných archivech rodiny, je životní příběh doprovázen působivými osobními fotografiemi. Autorka životopisu Markéta Formanová vycházela nejen z historických dokumentů, ale i z rozhovorů se žijícími kamarády V. Heckela a s jeho sestrou Miladou a dcerou Helenou. V další části katalogu dostal slovo Radovan Kodera, který se na dílo V. Heckela podíval jako fotograf a historik fotografie. Heckelovo dílo je veřejnosti známo pouze částečně. Rozsáhlý soubor reklamní a průmyslové fotografie zatím nebyl doceněn, i když v sobě nese vizuální podobu celé poloviny 20. století v té nejvyšší možné dokumentační hodnotě. Třetí textová část vznikala ve spolupráci se Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje. Pavlína Doležalová vytvořila kompletní soupis 31 monografií V. Heckela, více 130 publikací, kde byly použity Heckelovy fotografie, a dalších mnoha článků v časopisech. Nejrozsáhlejší částí katalogu je výběr z fotografií, které byly vystaveny v ZČM. Heckelova rozsáhlá tvorba obsahuje mnoho kapitol: průmyslové a reklamní fotografie, reportážní dokumentaci, krajinné fotografie celého Československa a fotografické záznamy vysokohorských expedic. Mimořádný talent, jasný cíl, oddanost a láska k přírodě, pracovitost, fyzická kondice a společenská povaha, to vše jsou skutečnosti, díky nimž se Vilému Heckelovi podařilo zařadit se mezi nejuznávanější fotografy hor a krajiny. Výběr fotografií byl náročný, protože Heckel vytvořil soubor více než 60 000 negativů či diapozitivů.
Markéta Formanová, Radovan Kodera, Pavlína Doležalová
Vilém Heckel
100 Kč
1 000 ks
Prodej v muzeu.

Nepovinné přílohy

Výstava i katalog se v ZČM těšily mimořádnému zájmu. Výstavu navštívilo téměř 7 tisíc osob a náklad katalogu byl vyprodán.

Fotogalerie

nahoru