Muzejní publikace roku

140 let muzejnictví na Ústecku: Slovníková příručka
Autorský tým složený z kurátorů muzea zpracoval přehlednou encyklopedii muzejnictví obsahující seznam různorodých témat s návazností na samotné ústecké muzeum, jeho bohaté sbírky i zajímavosti ze zákulisí, na další muzejní instituce v regionu, významné architektonické či umělecké památky. Celobarevná publikace pojatá jako slovníková příručka má 288 stran ve formátu B5. Je rozdělena na část obsahující 142 samostatných věcných hesel a část věnovanou 52 medailonkům významných osobností. Hesla jsou řazena abecedně, každé heslo má vlastní seznam literatury. Texty doplňuje množství obrázků (včetně historických, dosud nezveřejněných fotografií ze sbírek muzea či archivu), součástí publikace je i rejstřík hesel. Celou knihou provázejí cyničtí trpaslíci. Publikaci vydalo Muzeum města Ústí nad Labem za finanční podpory Statutárního Města Ústí nad Labem ke 140. výročí založení.
61/2018
Muzeum města Ústí nad Labem, příspěvková organizace
Masarykova 1000/3, 400 01 Ústí nad Labem
+420 475 210 937, +420 773 541 535
muzeumusti@muzeumusti.cz
http://www.muzeumusti.cz
00361321
Statutární město Ústí nad Labem

Povinné přílohy

Muzeum města Ústí nad Labem vydalo knihu s názvem „140 let muzejnictví na Ústecku“. Jedná se o publikaci o ústeckém muzejnictví, zpracovanou sice výhradně muzejníky, ale určenou nejen pro muzejníky a ústecké patrioty, ale pro všechny zájemce o muzejní práci. Autorský tým složený z 15 odborných pracovníků muzea zpracoval seznam různorodých témat s návazností na samotné ústecké muzeum, jeho bohaté sbírky i zajímavosti z muzejního zákulisí, na další muzejní instituce v regionu, významné architektonické památky i historické zajímavosti či umělecké skvosty, včetně důležitých osobností, které zde působily. Kniha pojatá jako slovníková příručka je přehlednou encyklopedií muzejnictví Ústecka. Knižní publikace volně navazuje na publikační počin z roku 1996, kdy vyšla první reprezentativní publikace o muzeu k oslavám 120. výročí jeho založení. Celobarevná publikace má 288 stran v praktickém formátu B5. Je rozdělena na první část, jež obsahuje 142 samostatných hesel a druhou méně obsáhlou část věnovanou 52 medailonkům významných osobností. Hesla jsou v obou částech řazena abecedně, každé heslo má vlastní seznam literatury. Texty doplňuje množství černobílých i barevných obrázků (včetně historických, dosud nezveřejněných fotografií ze sbírek muzea či archivu, fotokopií uměleckých děl ad.). Celou knihou provázejí cyničtí a nesmlouvaví trpaslíci, uzavírá ji pak doslov současného ředitele organizace, dlouholetého muzejníka Václava Houfka. Nedílnou součástí publikace je rejstřík věcných a personálních hesel. Publikace byla vydána Muzeem města Ústí nad Labem za finanční podpory Města Ústí nad Labem. Poprvé byla představena na XII. Sněmu Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s., konaném v ústeckém muzeu 28.–29. listopadu 2018.
Jiří Belis, Václav Beran, Petr Bultas, Václav Houfek, Helena Houfková, Jana Hubková, Vladimír Kaiser, Martin Krsek, Tomáš Okurka, Jiří Preclík, Luboš Rypka, Jiří Spružina, Zuzana Vařilová, Martina Vodáková, Eliška Wiesnerová
Muzea města Ústí nad Labem, Jiří Preclík, Zdeněk Prášek, Petr Bultas, Zuzana Vařilová, Vladimír Kaiser, Jiří Spružina, Martin Krsek, Eva Filipová, Michaela Beleniová, Adolf Čejchan, Petr Lissek, Jan Vaca, Karel Svoboda, Roman Kroufek, Jiří Petrů, Růžena Strejčková, Archiv města Ústí nad Labem, Státní okresní archiv Děčín, soukromé archivy (Archiv Zubrnické museální železnice, Zámek Velké Březno, archiv rodiny Pifflů)
Zuzana Vařilová
250 Kč
1 000 ks
Povinné výtisky do knihoven (+ výměna v rámci knihoven). Distribuce zdarma mezi spolupracující osoby, odborníky a vybrané subjekty . Prodej v Muzeu města Ústí nad Labem a na muzejním e-shopu: http://www.muzeumusti.cz/Objednavka.aspx?kod=2035.

Nepovinné přílohy

ISBN 978-80-86475-17-2
http://www.muzeumusti.cz/hlavni-stranka/c2049/Kniha-140-let-muzejnictvi-na-Ustecku/; http://www.zitusti.cz/kniha-140-let-muzejnictvi-na-ustecku/?fbclid=IwAR30FeHhTQHRb8RQ3v4NvlwSV_CTrVgdv0s9s-5mnDlKun0_GvBgHtQ9P9k. Facebookové stránky (včetně propagace knihy dalšími subjekty).

Fotogalerie

nahoru