Muzejní publikace roku

100 let 534 autorů / 100 let Poštovního muzea: Výtvarné návrhy poštovních známek z let 1918–2018
Publikace se věnuje návrhům na naše poštovní známky v průběhu stoleté československé a české existence. Zaměřuje se primárně na neznámé nevydané a nerealizované návrhy známek. Jedná se o výběr z pětadvaceti tisíc výtvarných návrhů od více než pěti set autorů ze sbírek Poštovního muzea. Práce renomovaných umělců jsou důležitou součástí našeho užitého umění a jedním z cílů této publikace je tak spoludotvářet pestrou mozaiku v celkovém kontextu naší výtvarné kultury.
67/2018
Česká pošta, s. p. – Poštovní muzeum
Nové mlýny 2, 110 00 Praha 1
+420 954 400 700
postovni.muzeum@cpost.cz
http://www.postovnimuzeum.cz
47114983
Ministerstvo vnitra ČR

Povinné přílohy

Publikace ke sto letům existence Poštovního muzea se věnuje návrhům na československé a české poštovní známky. Jedná se o výběr z pětadvaceti tisíc výtvarných návrhů od více než pěti set autorů ze sbírek Poštovního muzea. Vedle jmen význačných malířů, grafiků, sochařů, medailérů, ale i architektů a tradičních známkově uznávaných autorů Alfonse Muchy, Jakuba Obrovského, Jaroslava Bendy, Maxe Švabinského, Otakara Španiela, Cyrila Boudy, Karla Svolinského, Anny Podzemné Suchardové, Kamila Lhotáka, Josefa Lieslera, Albína Brunovského, Oldřicha Kulhánka nebo Adolfa Borna se ve sbírce nalézají práce dalších slavných autorů, kterým z různých důvodů známka nikdy nevyšla. Byli to například František Kupka, Václav Špála, Josef Čapek, František Kysela, František Kobliha, Jan Bauch, Stanislav Kulhánek, Emanuel Kodet, Pravoslav Kotík, Alois Mudruňka, Antonín Procházka, Milada Marešová, Josef Váchal, Ľudovít Fulla či Jaroslav Hořánek. Ze současnosti lze zmínit uznávané autory jako Jana Híska či Michala Cihláře, jež zanechali autorský podpis na známkách nebo celinách, a jejichž jména se také objevují u nepřijatých návrhů na poštovní známku. Publikace se primárně zaměřuje na neznámé nevydané a nerealizované návrhy známek. Soustředí se zejména na návrhy vzešlé z vypisovaných soutěží i na variantní návrhy k jedné emisi, ve kterých si čtenář může porovnat vydanou známku s nepřijatými návrhy. Česko-anglická publikace je rozdělena do sedmi kapitol, v jednotlivých textech se čtenář dozví o historii Poštovního muzea a o sbírce výtvarných návrhů. Texty jsou doprovázeny fotografiemi umělců při práci a dalšími dokumentárními snímky. Kapitola Výtvarné návrhy je pro lepší orientaci chronologicky rozdělena do sedmi částí a obsahuje reprodukce téměř čtyři sta návrhů. Součástí publikace je jmenný rejstřík. Práce renomovaných umělců jsou důležitou součástí našeho užitého umění a jedním z cílů této publikace je tak spoludotvářet pestrou mozaiku v celkovém kontextu naší výtvarné kultury.
MgA. Martin Říha, PhDr. Jan Kramář
Poštovní muzeum, Česká pošta, s. p., Martin Říha, Jan Kramář, Jaroslav Kramář, Tomáš Vosolsobě, František Illek, Alexander Paul, Kateřina Koubová, Alois Lustig, Kateřina Uksová
Motor, s. r. o.
Česká pošta, s. p., POFIS, spol. s r. o.
800 Kč
2 000 ks

Nepovinné přílohy

978-80-86437-20-0
Součástí publikace je vložený Pamětní list formátu A5 připomínající soutěž na poštovní známky vypsanou v roce 1936. Obsahuje reprodukce tří návrhů Josefa Čapka, tří návrhů Cyrila Boudy a otisk rytiny Bohumila Heinze emise Dětem z roku 1938.

Fotogalerie

nahoru