Muzejní publikace roku

100 let Národního zemědělského muzea
Národní zemědělské muzeum sto let shromažďuje sbírkové předměty, příběhy a poznatky, které se týkají jednotlivých oborů zemědělství. Tematicky se zaměřuje na zemědělství včetně lesnictví, rybářství, potravinářství, na gastronomii, rozvoj venkova, na krajinu a navazující témata, jako potravinová soběstačnost a bezpečnost, udržitelné hospodaření, péče o krajinu, ochrana půdy a vody a „zdravý selský rozum“. Tato témata prezentuje v rámci expozic i sezonních výstav a také na popularizačních akcích muzea. Publikace, vycházející u příležitosti 100 let muzea, shrnuje, co a jak se v této oblasti dařilo a mapuje bohatý sbírkový fond muzea. Cílem výzkumu prováděného v rámci zpracování a přípravy publikace bylo provést kritickou analýzu a zhodnocení činnosti muzea v minulosti a současnosti a identifikovat faktory výrazné pro formulaci vize muzea.
68/2018
Národní zemědělské muzeum, státní příspěvková organizace
Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7
+420 220 308 200
nzm.praha@nzm.cz
http://www.nzm.cz
75075741
Ministerstvo zemědělství ČR

Povinné přílohy

V České republice najdeme takřka 500 muzeí, z toho je 32 muzeí zřizovaných státem a jen osm z nich má ve svém názvu slovo „národní“ nebo „zemské“. Pro Národní zemědělské muzeum (NZM) je velkou ctí nést toto označení. Jak je patrné ze stoleté historie muzea, muselo si muzeum právo být „národním“ tvrdě vybojovat a odpracovat. NZM se sto let snaží shromažďovat sbírkové předměty, příběhy a poznatky týkající se jednotlivých oborů zemědělství. Co a jak se v této oblasti dařilo, zachycuje tato kniha, kterou muzeum vydává u příležitosti svého 100 letého výročí. Cílem výzkumu prováděného v rámci zpracování a přípravy této publikace bylo provést kritickou analýzu a zhodnocení činnosti NZM v minulosti a současnosti, a to v potřebných souvislostech. Dalším záměrem bylo identifikovat faktory významné pro formulaci vize muzea do budoucnosti. Kniha je společným výsledkem práce kurátorů, muzeologů a historiků a současně týmu pracovníků v oblasti komunikace a prezentace. Představuje rozsáhlý a bohatý sbírkový fond muzea, který v současné době čítá přes 100 000 předmětů a souborů předmětů, výsledky vědecké práce i jejich prezentaci a popularizaci v rámci expozic, výstav či publikační činnosti. Je doplněna bohatým obrazovým materiálem, ať už se jedná o fotografie sbírkových předmětů, expozic, poboček či využití podsbírky fotoarchivu. Jednotlivé kapitoly jsou odděleny fotografiemi prof. Jindřicha Štreita. Fotografie byly pořízeny speciálně pro NZM, jež v roce 2018 zahájilo projekt dokumentace současného zemědělství a venkova v České republice. V knize je užita jen část těchto fotografií, další část bude v roce 2019 představena v rámci hlavní výstavy NZM s pracovním názvem Cykly.
prof. PhDr. Eduard Kubů, CSc.; doc. PhDr. Jiří Šouša, CSc.; Mgr. Antonín Šimčík a kol.
prof. Mgr. Jindřich Štreit, Dr.h.c; Zuzana Zónová; Mgr. Lenka Patoková
MgA. Kateřina Závodová
MgA. Jan Dočekal; Mgr. Monika Tomíčková; MgA. Kateřina Závodová; Mgr. Michaela Zeinerová Brachtlová, Ph.D.
neprodejná
400 ks
Kniha je poskytována v rámci spolupráce partnerským muzeím a institucím, zřizovateli a při prezentaci činnosti muzea odborné veřejnosti. Široké veřejnosti je publikace dostupná v podobě pdf souboru, volně ke stažení na webových stránkách muzea.

Nepovinné přílohy

978-80-88270-02-7

Fotogalerie

nahoru