Muzejní publikace roku

Koně v životě a obrazech malíře Ludvíka Vacátka
Předkládaná publikace Petra Kmoška vznikla na pracovišti Národního zemědělského muzea, s. p. o. Jedná se o ojedinělý pokus odborného zachycení dramatického života a rozsáhlého díla žáka pražské a mnichovské akademie výtvarných umění. Jde o zprvu vysoce ceněného, posléze zatracovaného, donedávna ještě neoprávněně opomíjeného malíře zvířat a především koní. Vacátko (* 1873 – † 1956) sice náleží původem a rodinným zázemím do okruhu východočeského umění první poloviny 20. století, ale svými výtvarnými počiny přesahuje hranice regionu a řadí se nejen do národního, ale i evropského kulturního a uměleckého kontextu. Monografie představuje rozsáhlý soubor Vacátkových děl nacházejících se ve veřejných i soukromých sbírkách, včetně sbírky Národního zemědělského muzea. Její nezbytnou součástí je také dobová fotodokumentace přibližující malířův život. Publikace je pojata jako specifický příklad a návod k hledání, navazování a obnovování nezkaleného vztahu člověka k přírodě, k posilování citového a estetického poměru ke všemu živému a nepřímo tak i k sobě samému. Tváří v tvář technickému pokroku, ale i projevům devastace přírody, vymírání a vybíjení živočišných druhů stávají se literární, odborné vědní a umělecké explikace nezastupitelným prostředkem k ekologicky citlivé a hodnotové výchově dnešní populace.
69/2018
Národní zemědělské muzeum, s. p. o.
Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7
+420 220 308 200
nzm.praha@nzm.cz
http://www.nzm.cz
75075741
Ministerstvo zemědělství ČR

Povinné přílohy

Národní zemědělské muzeum předkládá knihu představující ojedinělého malíře a jeho jedinečnou tvorbu. Dílo Ludvíka Vacátka (1873–1956), žáka pražské a mnichovské akademie, náleželo v první polovině minulého století do přední linie české a evropské animalistické tvorby, vstoupilo do povědomí odborníků, uměnovědců i značné části veřejnosti. Umělec byl rovněž významnou veličinou české historické malby. Oblíbené byly Vacátkovy výjevy ze života lesní zvěře, lovů a lečí, kompozice se sportovní tematikou, portréty koní a jezdecké portréty, motivy čerpané z každodenního života venkovského člověka a polních prací. Vacátkovi oceňovanému na mezinárodních výstavách (Grand Prix na Světové výstavě v Paříži,1924/5), se sice dostalo četné prezentace na stránkách uměleckých časopisů, novin a společenských periodik, nicméně publikace shrnující umělcův život a dílo se do rukou zájemcům o umění dostává teprve nyní. Předkládaná kniha umožňuje, aby se přes torzovitost tvůrčí a výstavní dokumentace dostalo umělci znovu náležité a zasloužené pozornosti. Sleduje etapy malířova života, mapuje profilové výstavy, přibližuje účast na mezinárodních přehlídkách doma i v cizině. Autor knihy analyzuje slohové a stylové aspirace malíře, jeho zakotvení v novobaroku, secesi, novoklasicismu, nabízí 170 dokumentovaných děl, na sedm desítek převážně dobových fotografií, z nichž většina dnes existuje pouze v digitální podobě. Vrací se k Vacátkovým dílům pořízeným ve 30. letech minulého století pro Ministerstvo zemědělství České republiky (v poúnorových poměrech odstraněným a uschovaným v depozitu zámku Kačina), dokumentuje díla opatrovaná Národním hřebčínem Kladruby, Národním zemědělským muzeem, Státním zámkem Slatiňany, Regionálním muzeem Kolín, sleduje vznik a peripetie krátkého života divadelní opony Městského a oblastního divadla v Kolíně, Diorámy bitvy u Slavkova, předkládá výtvarné postřehy z úsilí o záchranu kladrubských koní a mnoho dalšího. V barevné obrazové příloze prezentuje úctyhodný počet, dosud i neznámých, prací ze soukromého majetku a sbírek sběratelů. Kniha představuje fenomén „Vacátko“ v jeho komplexnosti a zároveň představuje metodologický návod, jak badatelsky uchopit obdobná témata.
doc. PhDr. Petr Kmošek, CSc.
Martin Feikus
530 Kč
400 ks
Prodejem, darem v rámci spolupráce a propagace instituce partnerským muzeím a institucím.

Nepovinné přílohy

978-80-86874-99-9
Zpráva v periodickém tisku: Zemědělec: Odborný a stavovský týdeník, roč. 27, 2019, č. 7, 11. února 2019, s. 5. (poskytnuta kopie jako příloha této přihlášky). Odborné recenze na knihu jsou vzhledem ke skutečnosti, že kniha vyšla koncem roku 2018, očekávány až během letošního roku 2019.

Fotogalerie

nahoru