Muzejní počin roku

Portheimka: Museum skla
Portheimka – Museum skla je prvním muzeem skla v Praze. Museum, umístěné v barokním letohrádku, zahrnuje stálou expozici, sál pro krátkodobé výstavy a edukační stěnu přibližující technologii výroby skla a seznamující s jeho užitou stránkou; součástí je i ateliér Lektorského oddělení. Stálá expozice Sklo jako umění vychází z témat charakteristických pro období baroka, představuje české i zahraniční umělce působící od padesátých let 20. století do současnosti v oboru ateliérového skla. Jednotlivé místnosti nesou označení Kaple, Hodovní síň, Mramorový sál, Krajina, Kabinet a Divadlo, svojí instalací navozují náladu barokní doby, slouží k reprezentaci i potěše oka, ale zároveň skrze vystavená díla otevírají i otázky dotýkající se témat jako je víra, smrt, krása či nekonečno. V sále pro krátkodobé výstavy se vystřídají tři výstavy za rok.
75/2018
Museum Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových / Uměleckoprůmyslové museum v Praze
U Sovových mlýnů 2, 118 00 Praha 1 – Malá Strana / ulice 17. listopadu 2 110 00 Praha 1 – Josefov
+420 257 286 144; +420 602 378 991 / + 420 778 543 900, +420 778 543 902
alena.holubova@museumkampa.cz / sekretariat@upm.cz
http://www.museumportheimka.cz/
49370499
Nadace Jana a Medy Mládkových

Povinné přílohy

Museum skla Portheimka v Praze je unikátní projekt realizovaný v součinnosti MČ Prahy 5, Musea Kampa a Uměleckoprůmyslového musea. Museum se skládá ze stálé expozice, sálu pro krátkodobé výstavy a edukativní zóny. Stálá expozice Sklo jako umění představuje nejzajímavější práce z uměleckého oboru ateliérového skla, jehož důležitým ohniskem rozvoje bylo bývalé Československo. Ve vile Portheimka jsou díla proslulých sklářských umělců, ale i současných sklářských výtvarníků nainstalována tak, aby podtrhla barokní atmosféru a ukázala něco jako „princip baroka v současnosti“. Jednotlivé místnosti nesou označení Kaple, Hodovní síň, Mramorový sál, Krajina, Kabinet a Divadlo a reagují jak na barokní výtvarné kánony, tak na aktuální umělecké otázky. Sál pro krátkodobé výstavy je situován v přízemí a až na výjimky je zaměřen na aktuální tvorbu. Akcent je položen na různé, i alternativní přístupy práce se sklem; představováno je jak volné umění, tak i díla z užitého či designového skla. Každý výstavní projekt je připraven speciálně pro prostor Portheimky. Samoobslužná Edukační stěna seznamuje návštěvníky s procesem výroby skla a s nejběžnějšími výrobky užitého skla. (Autorka koncepce: Eliška Pýchová; realizace: Barbora Štefánková, Nikola Čermáková) Součástí Musea skla je i doprovodný program realizovaný pod vedením Mariany Dočekalové ve výtvarném a vzdělávacím ateliéru nebo v prostoru v parku před Museem. Představuje pestrou škálu aktivit (komentované prohlídky, průvodce pro děti s 3D efekty, dílny, sklářské trhy aj.; v přípravě je šperkařská soutěž a přehlídka Skla a designu).

Mgr. Alena Holubová, výkonná ředitelka Musea skla Portheimka
+ 420 602 378 991
alena.holubova@museumkampa.cz

Nepovinné přílohy

Mgr. Helena Musilová, hlavní kurátorka Musea Kampa, + 420 606 795 871, helena.musilova@museumkampa.cz; Mgr. Milan Hlaveš, Ph.D., vedoucí sbírky skla, keramiky a porcelánu, kurátor sbírky moderního a současného skla a keramiky, Uměleckoprůmyslové museum, +420 603 476 530; Mgr. Alena Holubová , výkonná ředitelka Musea skla Portheimka, +420 602 378 991, alena.holubova@museumkampa.cz


Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru