Muzejní publikace roku

Bohuslav Lamač (1921–2001)
Monografie zachycuje významnou část díla malíře, grafika a textilního návrháře Bohuslava Lamače, táborského výtvarníka, jehož tvorba nebyla za jeho života plně doceněna. Tato kniha navazuje na retrospektivní výstavu konanou na přelomu roku 2017 a 2018 v Husitském muzeu v Táboře, která představila poprvé jeho dílo v komplexní podobě – návrhy i realizace textilního designu a volnou uměleckou tvorbu v podobě obrazů, grafik a kreseb.
74/2018
Husitské muzeum v Táboře
Nám. Mikuláše z Husi 44, 390 01 Tábor
+420 381 252 242, +420 778 495 167
tabor@husitskemuzeum.cz
http://www.husitskemuzeum.cz
00072486
Ministerstvo kultury

Povinné přílohy

Monografie akademického malíře Bohuslava Lamače seznamuje čtenáře s nedoceněným jihočeským umělcem, který se věnoval malířské i užité tvorbě, jež se v jeho díle vzájemně prolínaly. Vedle navrhování textilu, kde Lamač uplatnil abstrahování skutečnosti, cit pro materiál, barevnou a tvarovou fantazii, smysl pro harmonii, ale i textilní řád a jeho rytmus, se věnoval malbě obrazů a grafickým technikám. Jeho malba byla do určité míry ovlivněna a inspirována textilním zaměřením, kterou vystudoval na VŠUP u prof. Fišárka. Mnohé Lamačovy práce vykazují čistě barevné, plošné a dekorativní prvky, které používal v obou oblastech své tvorby. Lamač měl schopnost vytvořit na obrazech spojení zážitků z přírody s geometrickými prvky pomocí barev a tvarů, světla a stínu se skrytým významem a posláním. Publikace je koncipována jako ucelený vhled do autorova výtvarného díla a také jako pokus o zachycení jeho životní „cesty“, která vedla z malé vesnice Mezno nedaleko Tábora, přes Prahu a úspěšné pracovní období 50.–60. let 20. století, kdy se věnoval průmyslovému textilnímu designu a samostatné a kolektivní výstavní činnosti např. se skupinou MS, přes Tábor a upozadění tvorby v 70. a 80. letech po poslední tvůrčí období 90. let. V knize je kladen důraz na velké množství reprodukcí, které vystihují Lamačův umělecký vývoj. Pohled na jeho životní příběh doplňují vzpomínky Marie Valterové, dcery významného umělce a Lamačova velkého přítele Karla Valtera. Bohuslav Lamač patřil vedle již zmíněného Karla Valtera a grafika Františka Peterky mezi výrazné táborské umělce druhé poloviny minulého století, reprezentující originální malířskou a grafickou tvorbu, inspirující další generaci svých následovníků.
Lenka Zajícová, Marie Valterová
Zdeněk Prchlík
Vladimír Andrle
430 Kč
500 ks
Muzejní obchod, regionální distribuce.

Nepovinné přílohy

978-80-87516-48-5
Propagační akce publikací Husitského muzea proběhne za účasti novinářů v městské knihovně Tábor proběhnou dne 19. 3. letošního roku. Knihu prezentujeme na webových stránkách Husitského muzea v Táboře. Monografie navazuje na retrospektivní výstavu, která proběhla ve dnech 24. 11. 2017–24. 2. 2018 v galeriích Staré radnice v Táboře.

Fotogalerie

nahoru