Muzejní publikace roku

Zámek ve Vyškově: Od biskupského sídla k muzeu
Vyškovskému zámku, jehož historie je spjata s mnoha významnými jmény, nebyla dosud věnována monografická publikace. Jelikož Muzeum Vyškovska sídlí v budově tzv. Starého zámku již více než 60 let, považovali jsme za svou povinnost tento stav napravit a vydat publikaci, která přinese o zámku ucelené informace. Naše kniha vznikla díky zapojení řady odborníků na jednotlivá období a vývoj zámku je tedy podaný z několika rozličných pohledů. Reprezentativní monografie je určena široké veřejnosti i odborníkům.
78/2018
Muzeum Vyškovska, příspěvková organizace
náměstí Čsl. armády 475/2, 682 01 Vyškov
+420 517 348 040
mv@muzeum-vyskovska.cz
http://www.muzeum-vyskovska.cz
00092401
Jihomoravský kraj

Povinné přílohy

Dějiny města Vyškova souvisí i s historií vyškovského hradu – později zámku, kterému však dosud nebyla věnována samostatná publikace. Vyškovský zámek má dvoudílnou dispozici. V tzv. Starém zámku je umístěno Muzeum Vyškovska, příspěvková organizace a vlastníkem je Jihomoravský kraj. Tzv. Nový zámek vlastní město Vyškov. Publikace přibližuje dějiny zámeckého areálu od biskupského hradu až do současné doby. Pro její zpracování byl sestaven odborný autorský kolektiv a souběžně s přípravou jejího vydání byly získané poznatky využity k realizaci výstavy Zámek ve Vyškově – od biskupského sídla k muzeu (23. 11. 2018 – 31. 12. 2019) ve výstavním sále muzea. Doc. Ing. PhDr. Miroslav Plaček napsal pro knihu obsáhlou kapitolu o historickém vývoji Vyškova. Mgr. Jan Štětina do svého textu zahrnul výsledky výzkumu archeoložky muzea Mgr. Kláry Rybářové v roce 2018, které přinesly nové poznatky o stavebních dějinách objektu. Zámek byl přestavěn z gotického hradu a barokně přebudován za biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna. V roce 1948 byla v zámku otevřena obrazárna a v roce 1954 muzejní expozice. Publikace má bohatou obrazovou dokumentaci – historické fotografie, současné, letecké i z dronu. Obsahuje kresebné rekonstrukce Ing. arch. Pavla Šimečka a Mgr. Jana Štětiny a plánovou dokumentaci. V závěru je přehled literatury a pramenů. Reprezentativní monografie je určena široké veřejnosti i odborníkům.
doc. Ing. PhDr. Miroslav Plaček, Mgr. Jan Štětina, Radim Vrla, PhDr. Jan Štěpán, Ph.D., Mgr. Tomáš Parma, Ph.D., Mgr. Jana Spáčilová, Ph. D., Mgr. Miroslav Svoboda, Ph.D., Mgr. Zdeňka Jeřábková, Mgr. Sylva Němečková, Mgr. Michaela Zemánková, Mgr. Renata Kotulánová, Ing. Lenka Křesadlová, Ph.D.
Veronika Skálová, Jiří Foltýn, Zdeňka Jeřábková, Fotoarchiv Muzea Vyškovska, p. o., Jan Štětina, Radim Vrla a archivy
kresebné rekonstrukce Ing. arch. Pavel Šimeček
Metoda, spol. s r. o.
350 Kč
1 000 ks
Prodej v pokladně Muzea Vyškovska a Muzea Bučovice.

Nepovinné přílohy

978-80-905888-5-1
Naskenovaný článek z Vyškovských novin 2019/ číslo 6.

Fotogalerie

nahoru