Muzejní publikace roku

Jaroslav Šafařík-Šafara: Blovický malíř a myslitel
Publikace věnovaná osobnosti blovického rodáka Jaroslava Šafaříka (1888 – 1947), známého pod uměleckým jménem Šafara, představuje významnou osobnost spjatou s jižní částí plzeňského regionu. Historička umění Mgr. Hana Hanzlíčková, pracovnice Muzea jižního Plzeňska v Blovicích, p. o., představuje Jaroslava Šafaříka – Šafaru nejen jako malíře, ale také jako spisovatele a myslitele, jehož odkaz je v regionu dodnes živý. Obsáhlá obrazová příloha, představující průřez malířovou celoživotní tvorbou, dokumentuje Šafarovo dílo zastoupené ve sbírkovém fondu Muzea jižního Plzeňska v Blovicích, p. o., i v soukromých sbírkách.
79/2018
Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích, příspěvková organizace
Hradiště 1, 336 01 Blovice
+420 371 522 208, +420 773 023 840
muzeum@muzeum-blovice.cz
http://www.muzeum-blovice.cz
00075710
Plzeňský kraj

Povinné přílohy

Publikace „Jaroslav Šafařík – Šafara“ je součástí ediční řady Muzea jižního Plzeňska v Blovicích, p. o., věnované výjimečným osobnostem spjatým s regionem jižního Plzeňska. Jaroslav Šafařík – Šafara pocházel z Blovic a svému rodnému městu a regionu zůstal celý život věrný. Šafarovo malířské dílo s typickými žánrovými výjevy, mezi které patří např. práce na poli nebo pověstné blovické koňské trhy, s různými blovickými zákoutími a portréty, v nichž autor zúročil svou znalost lidských povah, vyjadřuje lásku k životu, přírodě a rodnému kraji. Kniha je členěna do několika částí, z nichž první se věnuje životu a dílu Jaroslava Šafaříka – Šafary a text je doplněn fotografiemi ze sbírkového fondu Muzea jižního Plzeňska v Blovicích, p. o., druhá část je tvořena dochovaným Šafarovým textem připraveným pro Československý rozhlas na jaře roku 1946 a souborem malířových dopisů adresovaných manželům Herejkovým v letech 1945–1947. Třetí část (obrazová) je katalogem děl Jaroslava Šafaříka – Šafary, která jsou součástí sbírkového fondu Muzea jižního Plzeňska v Blovicích, p. o., i soukromých sbírek. Mgr. Haně Hanzlíčkové se podařilo sestavit reprezentativní přehled malířské tvorby Jaroslava Šafaříka – Šafary a zároveň jej představit i v jiných polohách. Kniha, připomínající 130. výročí Šafarova narození, je první publikovanou monografií věnovanou tomuto výraznému autorovi, jehož odkaz je v regionu dodnes živý a jehož tvorba je cenným svědectvím místního dění v 1. polovině 20. století. Součástí výročních oslav byla i realizace autorské výstavy věnované malířskému dílu Jaroslava Šafaříka – Šafary v prostorách výstavního sálu zámku Hradiště, sídle Muzea jižního Plzeňska v Blovicích, p. o.
Hana Hanzlíčková
Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích, p. o., Miroslav Sýkora, Památník národního písemnictví, Západočeská galerie v Plzni, p. o.
Aneta Jirmářová
210 Kč
500 ks
Prodej v pokladně Muzea jižního Plzeňska v Blovicích, p. o.

Nepovinné přílohy

978-80-87495-19-3
1. Plakát na křest knihy JAROSLAV ŠAFAŘÍK – ŠAFARA: BLOVICKÝ MALÍŘ A MYSLITEL 2. Pozvánka na křest knihy JAROSLAV ŠAFAŘÍK – ŠAFARA: BLOVICKÝ MALÍŘ A MYSLITEL 3. Fotodokumentace ze křtu knihy – kaple sv. Ondřeje na zámku Hradiště, sídle Muzea jižního Plzeňska v Blovicích, p. o., dne 19. 4. od 17 hod. 4. Plakát autorské výstavy Mgr. Hany Hanzlíčkové JAROSLAV ŠAFAŘÍK – ŠAFARA (otevřeno pro veřejnost ve dnech 1. 3.–20. 5. 2018 na zámku Hradiště) 5. Pozvánka na vernisáž autorské výstavu Mgr. Hany Hanzlíčkové JAROSLAV ŠAFAŘÍK – ŠAFARA, (1. 3. 2018 v kapli sv. Ondřeje na zámku Hradiště) 6. Fotodokumentace z vernisáže autorské výstavy Mgr. Hany Hanzlíčkové JAROSLAV ŠAFAŘÍK – ŠAFARA – kaple sv. Ondřeje na zámku Hradiště, sídle Muzea jižního Plzeňska v Blovicích, p. o., dne 1. 3. od 17 hod. 7. Fotodokumentace autorské výstavy Mgr. Hany Hanzlíčkové JAROSLAV ŠAFAŘÍK – ŠAFARA (otevřeno pro veřejnost ve dnech 1. 3.–20. 5. 2018 na zámku Hradiště) – náhled 8. Kopie článku CYKLUS 100 LET REPUBLIKY POKRAČUJE, Blovické noviny, z 6. dubna 2018

Fotogalerie

nahoru