Muzejní publikace roku

Ad unicum / Od gotiky k manýrismu I/2: Umělecká díla z fondů Národního památkového ústavu
Druhý svazek edice Ad unicum představuje další výběr malířských a sochařských děl od středověku k manýrismu z fondů hradů a zámků, které jsou ve správě Národního památkového ústavu. Úvodní studie knihy se zabývá problematikou záchrany státem konfiskovaného uměleckého majetku po druhé světové válce. Hlavní část knihy sestává z šedesáti odborných textů věnovaných přibližně stovce obrazů a soch. Významnou část knihy tvoří fotografická dokumentace, která zahrnuje dosud neznámé dobové snímky vybraných interiérů, záznamy archiválií, snímky z restaurátorských průzkumů a kompletní fotodokumentaci představených děl a vybraných analogií.
92/2018
Národní památkový ústav
Valdštejnské nám. 3, 118 01 Praha 1
epodatelna@npu.cz
http://www.npu.cz
75032333
Ministerstvo kultury

Povinné přílohy

Výpravná obrazová monografie představuje výběr malířských a sochařských děl od středověku k manýrismu z fondů ve správě Národního památkového ústavu. Kniha zachovává strukturu prvního svazku edice Ad unicum. Úvodní studie knihy se zabývá problematikou záchrany státem konfiskovaného uměleckého majetku po druhé světové válce. Přibližuje činnost Národní kulturní komise a nástrahy, které mařily snahy pověřenců komise v politicky, materiálně i lidsky náročných poválečných časech. Text doplňují vzácné archivní snímky interiérů, dokumentů i svozových míst. Těžiště knihy tvoří šedesát odborných textů, seznamujících čtenáře s výsledky poznání přibližně stovky obrazů a soch, které jsou z většiny součástí návštěvnických tras českých hradů a zámků. V souboru jsou zastoupena díla významná svými autory, zobrazenými tématy, kvalitou i kontextem jejich vzniku či tzv. druhého života na cestě sbírkami - Netolická archa, Portrét zakladatelů poustevny v Heiligenbergu, torzo oltáře z Libochovic. Zastoupena jsou díla dlouho považovaná za nezvěstná či zničená jako je obraz rodiny Cronbergů uchovávaný na zámku v Horšovském Týnu, gotické obrazy těšící se staleté úctě – Madona zlatokorunská, díla nově připsaná důležitým domácím i zahraničním autorům či jejich tvůrčím okruhům (Mistr Svatojiřského oltáře, Tilman Riemenschneider, Mistr IP, Hans Krell, Joachim Patinir, Peter Paul Rubens), díla mimořádná historickými souvislostmi – Cyklus českých knížat a králů, Zázračné zachránění místodržících Slavaty a Martinice při pražské defenestraci – či nově identifikované portréty jako je vzácné zachycení podoby mladistvého španělského infanta Filipa II. Vše doplňuje bohatá fotografická dokumentace, která zahrnuje dosud neznámé dobové fotografie, snímky z restaurátorských průzkumů, dokumentaci komparačního materiálu ze světových sbírek. Svou podobou tak kniha překonává limity dané možnostmi návštěvnických tras, kde detailní studium vystavených předmětů zpravidla není z technických důvodů možné. Kniha je určena jak odborné veřejnosti tak zaujatým milovníkům umění, sběratelům i laikům.
Šárka Radostová (ed.), Hana Baštýřová, Tomáš Gaudek (co-eds.), autoři textů: Jan Fiřt, Pavla Hlušičková, Roman Lavička, Aleš Mudra, Jan Salava, Filip Srovnal, Kristina Uhlíková
Fotografka projektu: Gabriela Čapková. Další fotografie: Roman Lavička, Aleš Mudra, Šárka Radostová
Tomáš Halama
650 Kč
700 ks
E-shop NPÚ – http://www.npu.cz

Nepovinné přílohy

978-80-7480-089-4

Fotogalerie

nahoru