Muzejní publikace roku

Amendar: Pohled do světa romských osobností
Kniha je výstupem z muzejní dokumentace. Zviditelňuje Romy už stěží rozeznatelné, integrované, kteří nezapadají do stereotypu C/cikána a budují společný stát. Název Amendar (z romštiny) – od nás, někteří z nás, vystihuje podstatu sdělení od „nás Romů“: Jsme tady a chceme, aby se s námi počítalo. Podtitul upřesňuje, že jde jen o letmou momentku z romské populace Česka. Kniha přináší dva celoživotní rozhovory provázené fotografiemi osobností, gró knihy tvoří krátké životopisné medailóny 254 osobností. Redakce se ujaly čtyři romské publicistky a redaktorka ČRo. Doslov napsala socioložka J. Šiklová. Dne 8. dubna 2019 (Den Romů) bude kniha pokřtěna v Praze i v Brně. Od 4/2019 bude obsah knihy dále rozvíjet stejnojmenný web, s jehož pomocí budou údaje v knize uváděné v průběhu času aktualizována.
87/2018
Muzeum romské kultury
Bratislavská 67, 602 00 Brno
+420 545 581 206
sekretariat@rommuz.cz
http://www.rommuz.cz
712 39 812
Ministerstvo kultury

Povinné přílohy

Kniha vychází z terénní muzejní práce, při níž jsou dokumentovány romské osobnosti Česka. Vzniká, aby podpořila a zviditelnila řadu neznámých Romů, kteří jsou dnes už pro veřejnost stěží rozeznatelní, protože se zařadili, budují stát, ale do běžného stereotypu C/cikána/Roma nezapadají, přitom původ nepopírají. Hlavní titul knihy je z romštiny Amendar – od nás (nebo: z nás, někteří z nás, část z celku) vystihuje podstatu knižního sdělení. Je to zpráva od „nás Romů“: že jsme tady a jsme integrální součástí celku, na jehož kultivací se podílíme a i do budoucna chceme podílet a chceme, aby bylo s námi i do budoucna počítáno, více než tomu je v současnosti. Podtitul knihy upřesňuje, že publikace obsahuje jen letmou momentku z romské populace Česka, momentální vzorek obyčejných/neobyčejných lidí, Romů, kteří s námi žijí a denně sdílejí i spoluvytvářejí prostor zemí českých, aniž bychom si to nějak více uvědomovali. Kniha přináší v úvodu dva rozsáhlé celoživotní rozhovory s úspěšnými Romy provázené jejich celostránkovými černobílými i barevnými fotografiemi. Gró knihy pak tvoří krátké životopisné medailóny s malou fotografií celkem 254 pro knihu podchycených osobností Česka. Osobnosti jsou řazeny abecedně do kapitol dle jednotlivých písmen. Rozhovory a medailony zpracovaly romské publicistky A. Sigmund Heráková, J. Horváthová, R. Berkyová, I. Demeterová a také redaktorka Českého rozhlasu J. Šustová. Doslov pro knihu napsala socioložka Jiřina Šiklová. Kniha obsahuje seznam použité a doporučené literatury a internetových zdrojů. Kniha přibližného formátu A4 je v pevné vazbě a v elegantním grafickém zpracování M. Hrdiny. Od 4/2019 bude obsah knihy dále rozvíjet vlastní webová stránka, s jejíž pomocí budou údaje v knize uváděné v průběhu času aktualizovány.
PhDr. Jana Horváthová, Mgr. Alica Sigmund Heráková, PhDr. Jiřina Šiklová, CSc.
Mgr. Sabir Agalarov, Mgr. Kateřina Andršová, MgA. Lenka Grossmannová, Věra Hendrychová, Monika Hlaváčová, Mgr. Adam Holubovský, Mgr. Lukáš Houdek, Tomáš Krist, Jan Mihaliček, Mgr. Jana Šustová, Martin Vlček, Chad Evans Wyatt
Ing. arch. Martin Hrdina
Muzeum romské kultury
290 Kč
700 ks
Kniha bude veřejně prezentována a pokřtěna v rámci oslav Mezinárodního dne Romů, v Praze dne 8. 4. 2019 v Divadle Archa – v rámci slavnostního koncertu, který organizuje AraArt (spolek věnující se podpoře romské kultury). V Brně bude kniha prezentována a pokřtěna v rámci Týdne romské kultury (8.–12. 4. oslavujícího Den Romů) konkrétně 12. 4. v Kabinetu Múz. Zde bude knize věnován pořad spojený s koncertem Moniky Bagárové a dalších účinkujících. Kniha bude využívána při přednáškové činnosti muzea ve školách, romských komunitách a jinde. Prodej v muzejním obchůdku MRK. Prodej v knihkupectví Kosmas.cz. Zaslání do knihoven. (Nikoli pouze knihovny s právem povinného výtisku, ale knihovny se specializovaným fondem, a další.)

Nepovinné přílohy

978-80-86656-36-6
Křest knihy teprve proběhne v roce 2019. Na knihu odkazuje pořad TV Noe V souvislostech: Jak se žije Romům v České republice, který přináší rozhovor redaktorky Veroniky Sedláčkové s jednou z autorek knihy Mgr. Alicou Sigmund Herákovou http://www.tvnoe.cz/video/18587;http://www.tvnoe.cz/porad/v-souvislostech-alica-sigmund-herakova-zivot-romu-v-cr Kniha vznikla také jako výstup z muzejní dokumentace současnosti, jsou přiloženy videozáznamy dvou úvodních celoživotních rozhovorů s romskými osobnostmi - s Mgr. Monikou Mihaličkovou a Bc. Davidem Tišerem. Tyto několika hodinové obrazově i zvukově vysoce kvalitní záznamy skýtají možnost pro budoucí zpracování v podobě kratších dokumentů. Je přiložen videozáznam jednoho z rozhovorů (David Tišer) a fotografie z průběhu druhého rozhovoru |(Monika Mihaličková). Také s dalšími z osobností byly již v minulosti v rámci muzejní dokumentace realizovány záznamy rozhovorů, ve sbírkách muzea jsou jako sbírkové předměty v různých fondech uloženy produkty práce některých z nich (výtvarná i jiná umělecká díla aj.) Jsou vytištěny a přiloženy náhledy připravovaných webových stránek, které budou údaje v knize uváděné dále doplňovat, rozvíjet a aktualizovat.

Fotogalerie

nahoru