Muzejní publikace roku

Obrazy: Mistrovská díla ze sbírek Národního památkového ústavu
Druhý svazek edice Ad unicum představuje další výběr malířských a sochařských děl od středověku k manýrismu z fondů hradů a zámků, které jsou ve správě Národního památkového ústavu. Úvodní studie knihy se zabývá problematikou záchrany státem konfiskovaného uměleckého majetku po druhé světové válce. Hlavní část knihy sestává z šedesáti odborných textů věnovaných přibližně stovce obrazů a soch. Významnou část knihy tvoří fotografická dokumentace, která zahrnuje dosud neznámé dobové snímky vybraných interiérů, záznamy archiválií, snímky z restaurátorských průzkumů a kompletní fotodokumentaci představených děl a vybraných analogií.
93/2019
Národní památkový ústav
Valdštejnské nám. 3, Praha 1, 118 01
epodatelna@npu.cz
http://www.npu.cz
75032333
Ministerstvo kultury

Povinné přílohy

Publikace Obrazy s podtitulem Mistrovská díla ze sbírek Národního památkového ústavu je reprezentativním katalogem, vypovídajícím o mimořádném významu sbírek ve správě Národního památkového ústavu. Čtenářům z řad odborné i široké veřejnosti představuje poutavou formou bezmála dvě stovky nejvýznamnějších děl ze sbírek hradů a zámků ve správě NPÚ. Knihu tvoří úvodní studie, představující fenomén aristokratického sběratelství a vysvětlující význam náboženských obrazů a portrétů pro interiéry šlechtických sídel; na ni pak navazuje chronologicky sestavený katalog jednotlivých děl s velmi kvalitními fotografiemi, bez ohledu na to, kde obrazy vznikly, kdo je jejich autorem či na jaké jsou téma. Nejvýznamnější a často publikované obrazy jsou v této knize mnohdy poprvé doplněny i díly, dosud unikajícími divácké pozornosti. Kniha nabízí čtenářům a zároveň návštěvníkům památek kromě mimořádného vizuálního zážitku i netradiční způsob, jak prostřednictvím uměleckých děl objevovat i samotné hrady a zámky. Kniha je určena jak odborné veřejnosti, tak zaujatým milovníkům umění, sběratelům i laikům.
Lenka Kalábová, Michal Konečný, Petr Tomášek, Tomáš Valeš
Archiv NPÚ, Michael Čtveráček, Matouš Jirák, Vojtěch Krajíček, Hugo Moc, Aleš Motejl, Radek Volf, František Sysel, Kamil Till, Miroslav Zavadil
Jan Jablunka
1 000 Kč
500 ks
E-shop NPÚ – http://www.npu.cz, knižní distribuce

Nepovinné přílohy

978-80-907400-1-3

Fotogalerie

nahoru