Muzejní výstava roku

Od dělové koule k antickým sochám / Expozice blanenské umělecké litiny
Blanenská umělecká litina je fenoménem, který neměl v celé habsburské říši konkurenci. Rychlý vývoj železářství v Blansku je spojen s rodem Salm-Reifferscheidt, který blanenské panství koupil v roce 1766. Mezníkem v dějinách železáren se stal rok 1807, kdy řízení celého podniku přebral Hugo František Salm-Reifferscheidt, znalec a mecenáš umění, jenž povznesl blanenský závod na špičku mezi rakouskými železárnami a jenž velkými inovacemi pozvedl zaostalou hamerskou výrobu k moderní průmyslové velkovýrobě. Sbírka litinových výrobků začala v muzeu vznikat od roku 1961 a během let se podařilo nashromáždit unikátní soubor blanenské litiny. Původní expozice však již byla staršího data a přistoupilo se k její úplné přestavbě. Nová prezentace blanenské litiny byla realizována v moderním duchu – vizuálně byl zvolen jednoduchý, čistý styl, který umožní vystavovaným kusům plně vyniknout. Cílem je přilákat i návštěvníky, které by jinak téma umělecké litiny nezaujalo. Expozice byla realizována ve spolupráci s Národním technickým muzeem a Moravskou galerií v Brně.
8/2019
Muzeum Blanenska, p. o.
Zámek 1/1, 678 01 Blansko
+420 516 417 221; +420 725 952 592
info@muzeum-blanenska.cz
http://www.muzeum-blanenska.cz
04551320
Jihomoravský kraj

Povinné přílohy

Blanenská umělecká litina je fenoménem, který neměl v celé habsburské říši konkurenci. Rychlý vývoj železářství v Blansku je spojen s rodem Salm-Reifferscheidt, který blanenské panství koupil v roce 1766. Mezníkem v dějinách železáren se stal rok 1807, kdy řízení celého podniku přebral Hugo František Salm-Reifferscheidt, znalec a mecenáš umění, jenž povznesl blanenský závod na špičku mezi rakouskými železárnami a jenž velkými inovacemi pozvedl zaostalou hamerskou výrobu k moderní průmyslové velkovýrobě. Železárny v té době vyráběly v podstatě všechny druhy užitkového litinového zboží, brzy se však započalo i s litím umělecké litiny. Hugo Franz toužil odlévat velké antické plastiky, a proto navázal kontakt s předními evropskými sochaři, od nichž získal řadu modelů postav antických hrdinů a bohů. Sbírka litinových výrobků začala v muzeu vznikat od roku 1961 a během let se podařilo nashromáždit unikátní soubor blanenské litiny. Původní expozice však již byla staršího data a přistoupilo se k její úplné přestavbě. Nová prezentace blanenské litiny byla realizována v moderním duchu – vizuálně byl zvolen jednoduchý, čistý styl, který umožní vystavovaným kusům plně vyniknout. Cílem je přilákat i návštěvníky, které by jinak téma umělecké litiny nezaujalo.
Mgr. Bc. Pavlína Komínková, Mgr. Milan Koudelka, Mgr. Jindřich Čeladín, PhDr. Jitka Sedlářová, Mgr. Irena Laboutková
25.3.2019
XI.–III., IV.–X.
út–pá, út–ne
9–17
Pavlína Komínková
reditelka@muzeum-blanenska.cz

Nepovinné přílohy

Studio AEIOU, s. r. o.
Mgr. Jakub Pernes, Kamila Pokorná
Sylabus expozice český, Sylabus expozice anglický, Sylabus expozice německý
Vernisáž – Otevření expozice proběhlo za hojné účasti blanenské veřejnosti, součástí programu krom prohlídky a občerstvení bylo také dramatické ztvárnění úryvků z korespondence starohraběte Salma a barona Reichenbacha. Komentované prohlídky – Dosud proběhly tři prohlídky expozice s doprovodnou přednáškou autorů. Další jsou naplánovány na podzim. Šifrovací hra – Pro dětské a hravé návštěvníky je v přípravě šifrovací hra, která je provede expozicí a na hádankách a úkolech jim rozšíří kontext fenoménu litiny. Úspěšně proběhlo testování hry, od podzimu bude nabízena všem návštěvníkům Úniková hra – Od začátku léta mají návštěvníci možnost navštívit únikovou hru ve sklepení zámku tematicky spojenou s expozicí litiny. Ve hře mají za úkol objevit tajemství lektvaru Karla z Reichenbachu, někdejšího ředitele blanenských železáren.
https://blanensky.denik.cz/z-regionu/tip-deniku-umelecka-litina-dostane-novou-expozici-20190325.html; https://www.blansko.cz/clanky/2019/03/blanenska-umelecka-litina-od-delove-koule-k-antickym-idealum-8253; https://www.regionblanensko.cz/zpravy/aktualne/13620--Muzeum-Blansko-pripravuje-novou-expozici-umelecke-litiny.html; https://www.jizni-morava.cz/akce/65871-blanenska-umelecka-litina-vernisaz; http://www.tisnov.info/modules.php?name=News&file=print&sid=14830; https://www.gluseum.com/CZ/Blansko/1101006369923083/Muzeum-Blanenska%2C-p.o

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru