Muzejní výstava roku

Krajinow
Výstava Krajinow se zaměřuje na věčné téma krajiny ve výtvarném umění. Zkoumá nejen jednotlivá témata, které se pod obecným pojmem krajiny nachází, ale také jakými různými přístupy ji lze uchytit. Pod výstavu spadá pět projektů. Hlavní kurátorský projekt Krajinow je zaměřený na klasické médium malby. V tématických celcích charakterizovaných literárními úryvky, se setkávají díla současné mladé generace, klasiků české krajinomalby, ale i autorů, kteří s krajinou většinou spojováni nejsou. Autorská výstava Patrika Hábla Vyhořelá země vznikala přímo na místě. Site-specific instance Patrika Proška Prorost prorůstá sklepem muzea a vytváří svět, kde si příroda bere zpět své místo. Krajina v obýváku vystavovala obrazy krajin, které mají obyvatelé Benešova ve svých domovech. Intervence/Otázka místa pak zavedla umělecké projekty do města.
28/2019
Muzeum umění a designu Benešov, p. o.
Malé náměstí 74, 256 01 Benešov
+420 317 729 113
info@mudbenesov.cz
https://www.mudbenesov.cz
71294678
Město Benešov

Povinné přílohy

Pět projektů, které dohromady tvoří výstavu Krajinow, dávají návštěvníkovi široký přehled o fenoménu krajiny v moderním a současném umění a umožňují mu hledat přístupy, které jeho konkrétně oslovují. Výstava se neobrací pouze na odbornou veřejnost, ale při vysoké kvalitě se zároveň otevírá běžnému návštěvníkovi. Hlavní kurátorský projekt se věnuje malbě. Obrazy od současných umělců společně se staršími díly i od umělců, kteří nejsou s krajinomalbou spojováni je rozdělena do tématických celků. Ty jsou ohraničeny literárními úryvky opět jak od současných, tak od klasických autorů. Divák tak může vnímat proměnlivost krajiny a širokou škálu témat, kterou ve výtvarném umění nabízí. Výstava byla zčásti tvořena ze sbírky MUD.

 Výstava Patrika Proška ve sklepě hlavní budovy s názvem Prorost je site-specific projektem, ve kterém autor navázal na některé své předchozí práce v přírodě. Hlavním motivem je prorůstání jednotlivých stavebních a technologických prvků, které dohromady vytvářejí novou krajinu, do které divák vstupuje. 

Výstava Patrika Hábla Vyhořelá země vytváří obraz krajiny zasažené změnami klimatu. Obrazy vytváří nejen jakýsi obrys hor, ale také náhled na krajinu z vrchu, která se při bližším pohledu stává plastickou. Využití právě motivu ohně jako odkazu na změny, kterými naše planeta prochází, nabraly mnohem intenzivnější vyznění vzhledem k požárům v Amazonii i aktuální situaci v Austrálii. Krajina v obýváku je experimentálním projektem, kdy obyvatelé Benešova přinesli do muzea obrazy krajin, které mají doma. Díky tomu vzniklá pestrá kolekce rozličných obrazů, které nejsou vybírány odborníky, ale reálnými lidmi. Poslední akce Intervence/Otázka místa umožnila na dobu dvou týdnů umístit do prostoru Benešova 5 uměleckých projektů, které reagovaly na krajinu města a jeho okolí.
Alena Bartková, Barbora Ficková
18.9.2019
20.1.2020
září–leden
úterý–neděle
10–18
Richard Drury
drury@gask.cz

Nepovinné přílohy

Michal Kohout
katalog Krajinow; brožura k akci Intervence/Otázka místa
Komentované prohlídky s autory Patrikem Proškem a Patrikem Háblem; Komentované prohlídky s kurátory; promítání filmu "Krajina v tísni" – společně s Dny architektury; beseda "Čím je dnes krajina"; workshopy na téma ekologické udržitelnosti
Artikla, Každý si najde svoji krajinu: http://artikl.org/vizualni/kazdy-si-najde-svoji-krajinu; Události v kultuře: https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097206490-udalosti-v-kulture/219411000120923/obsah/721822-vystava-krajinow-v-benesove Radio Wave: https://wave.rozhlas.cz/krajina-je-prostor-kde-zijeme-ktery-je-nedosazitelny-benesovska-galerie-zkouma-8082721

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru