Muzejní výstava roku

Z hvězdy kruh
Z hvězdy kruh je mezinárodní výstava u příležitosti 55. výročí soutěže o Nejkrásnější české knihy roku. S knihou pracuje jako s objektem krásy, kvalitním řemeslným a výtvarným počinem, a nabízí možnost mezinárodního srovnání knih dvou vítězných ročníků. Prostřednictvím pětice výtvarných děl od Jana Hendrycha, Krištofa Kintery, Petry Peškové, Michala Pustějovského a Jindřicha Zeithammla zároveň tematizuje moment soudu, složitost rozhodování a nebezpečí kultu.
11/2020
Památník národního písemnictví
Strahovské nádvoří 1/132, 118 38 Praha 1 – Hradčany
+420 273 731 552
+420 731 448 561
uhlik@pamatnik-np.cz
http://pamatniknarodnihopisemnictvi.cz
00023111
MK ČR

Povinné přílohy

Z hvězdy kruh je mezinárodní výstava u příležitosti 55. výročí soutěže o Nejkrásnější české knihy roku. S knihou pracuje jako s objektem krásy, kvalitním řemeslným a výtvarným počinem, a nabízí možnost mezinárodního srovnání knih dvou vítězných ročníků. Prostřednictvím pětice výtvarných děl od Jana Hendrycha, Krištofa Kintery, Petry Peškové, Michala Pustějovského a Jindřicha Zeithammla zároveň tematizuje moment soudu, složitost rozhodování a nebezpečí kultu. Důvodem přihlášení výstavy do soutěže je právě její mezinárodní charakter, který z výstavy nejkrásnějších českých knih poprvé po pětapadesáti letech zajímavý vizuální nástroj komparace české a zahraniční knižní tvorby.
Eliška Boumová, Zdeněk Freisleben, Klára Voskovcová
Památník národního písemnictví
16.7.2020
1.11.2020
VII.–X.
út–ne
10–18
Zdeněk Freisleben
freisleben@pamatnik-np.cz

Nepovinné přílohy

Miroslav Vavřina
Štěpán Malovec, Martin Odehnall
Katalog k NČKR (Památníček), publikace Z hvězdy kruh k výstavě
Komentované prohlídky s kurátory: 4. srpna, 17. září a 10. října, vždy v 17 hodin • PROGRAMY PRO DĚTI • Památníček – samoobslužný ateliér pro děti ve výstavě; Tvůrčí dílny s nejkrásnějšími knihami vždy 15.00–16.30; 19. července | To je metro, čéče! – Veronika Vlková, Jan Šrámek; 9. srpna | Tonča a krasojezdec – Aneta F. Holasová; 30. srpna | To je metro, čéče! – Veronika Vlková, Jan Šrámek; 20. září | Klub divných dětí – Nikola Logosová
O zahájení výstavy a předání ocenění v soutěži o Nejkrásnější české knihy roku 2019, které se konalo souběžně s vernisáží, referovali předtočenými či živými vstupy Česká televize (Události a Události v kultuře), Český rozhlas Vltava, Radio 1 a Televize Seznam. Výběr z ohlasů výstavy v jejím průběhu: online magazín Czechdesign, časopis Font. Soupis s odkazy v příloze. Výstava byla součástí projektu Česká tleská ve formě spotové kampaně.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru