Muzejní výstava roku

České encyklopedie v regále i pod lampou
Vizuálně atraktivní výstava předvádí nejvýznamnější podniky z oblasti tvorby českých všeobecných naučných slovníků od prvního pokusu Františka Palackého až po polistopadové vzlety a pády tohoto odvětví. V nejrůznějších variantách prezentuje nejen Ottův slovník naučný, ale obeznamuje publikum taktéž s dnes již zapomenutými unikáty, jakými byl např. Naučný slovník aktualit. Představen je nelehký proces, jak slovníky přicházely na svět, jak rostly a krásněly, i jak se neřízeným narůstáním svých svazků vlastním otcům vymykaly z rukou. Návštěvník se dozví, v jaké náladě encyklopedie vznikaly, jak byly zneužívány totalitními režimy, čeho si na nich cenilo dobové publikum a na co jednotliví vydavatelé lákali své potencionální kupce. Nostalgii, údiv či překvapení mají u příchozích vyvolat exempláře, které jsou nabízeny k prolistování.
17/2020
Vlastivědné muzeum v Olomouci
Náměstí Republiky 5, 779 00 Olomouc
+420 585 515 111
vmo@vmo.cz
http://www.vmo.cz
100609
Olomoucký kraj

Povinné přílohy

Výstava představuje sice komorní, leč zcela výjimečnou přehlídku vývoje českých naučných slovníků. Zabývá se nejvýznamnějšími podniky od první poloviny 19. století až po přelom následujícího milénia. Zasazuje vznik českých encyklopedií do všeobecného kulturně-historického kontextu, zároveň si všímá jednotlivých aspektů spjatých s Olomoucí. Výstava se zhostila nelehkého úkolu, jak vystavit masově vydávanou knihu. Česká encyklopedistika je navíc oblastí, která se těší jen okrajově badatelskému zájmu. Proto mají návštěvníky různých věkových skupin do tématu vtáhnout tři základní elementy: vizuální stránka jednotlivých encyklopedií (ilustrace a ztvárnění hřbetů knih) v kombinaci se zajímavými textový pasážemi; velkolepě pojatá grafická výprava (přehledná časová osa, výrazná tapeta, reprodukce dobových reklam); interaktivní část výstavy (faksimile jubilejního výtisku časopisu Zlatá Praha se snímky z nakladatelství Jana Otty, původní svazky k prolistování). Ve skleněných vitrínách je prezentována nejen proměnlivá vizuální a obsahová stránka jednotlivých svazků, ale předvedena i jejich distribuce. V regálech knihovny mají příchozí možnost obdivovat lesk (i bídu) slepotiskových vazeb všech českých encyklopedií. Díky rozměrné časové ose se návštěvník velmi lehce zorientuje ve vývoji české encyklopedistiky. V interaktivní sekci „pod lampou“ se začte do reprezentativního výběru českých encyklopedií. Připravené slovníky mu připomenou léta dávno minulá a osvěží jeho vzpomínky na svazky, které se možná kdysi nacházely i v jeho knihovně. K výstavě je připravena bohatě ilustrovaná doprovodná publikace. Populárně-naučný text podává události vývoje české encyklopedistiky v celé její šíři, ale líčí též dobové intriky a zákulisní boje spojené s vydáváním většiny českých naučných slovníků.
Ing. Břetislav Holásek; Mgr. et Mgr. Jiří Černý, Ph.D.; Mgr. et Mgr. Silvie Novotná
10.6.2020
23.8.2020
VI.–VIII.
út–ne
9–18
Mgr. et Mgr. Silvie Novotná
novotna@vmo.cz

Nepovinné přílohy

Mg A. Pavel Rozsíval
ČERNÝ, Jiří a NOVOTNÁ, Silvie. České encyklopedie: Historie a proměny naučných slovníků. Vydání první. Olomouc: Vlastivědné muzeum v Olomouci, 2020. 55 stran. ISBN 978-80-85037-97-5.
Vernisáž k dané výstavě proběhla dne 9. 6. 2020 v sálu Václava III. Vernisáž byla otevřena za přítomnosti hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka, arcibiskupa olomouckého a metropolity moravského Jana Graubnera a herce Ondřeje Vetchého, který se také stal kmotrem doprovodné výstavní publikace.
1. Olomoucký deník; 2. Hanácký večerník; 3. iDnes.olomouc.cz; 4. Web VMO: https://www.vmo.cz/vystavy/183/ceske-encyklopedie-v-regale-i-pod-lampou; 5. On-line média; 6. TV a rádia.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru