Muzejní výstava roku

Historie pivovarnictví na Žatecku
Nová expozice je instalována v památkově chráněném objektu č.p. 85 v Žatci v přímém sousedství žateckého pivovaru. Žatecký pivovar spol. s r.o. zachránil objekt určený k demolici a společnost Dej Bůh štěstí spol. s r. o. v tomto objektu vytvořila novou moderní a osobitou expozici, která je vybavena synchronizovaným systémem audioguide ve čtyřech světových jazycích. Samotná expozice je umístěna v pěti místnostech na velkoplošných panelech z materiálu BOND, v každé místnosti je multimediální projekce, expozice je vybavena posezením z pivních sudů, osvětlení je řešeno z pivních lahví a prostory jsou doplněny o historické pivovarské technologie. Návštěvníci prochází muzeem sami bez průvodce. Po prohlídce muzea můžou návštěvníci pokračovat do samotného pivovaru.
78/2020
Žatecký pivovar, spol. s. r. o. – Muzeum pivovarnictví Žatecka / Národní muzeum pivovarnictví, o. p. s.
Josefa Hory 85, 438 01 Žatec / Českobrodská 17, 281 63 Kostelec nad Černými lesy
+420 603 941 700; +420 736 623 290
muzeum@zateckypivovar.cz kvetak@pivovarkostelec.cz
http://www.zateckypivovar.cz http://www.pivovarkostelec.cz
26213567
Dej Bůh štěstí, s. r. o. / Žatecký pivovar, s. r. o.

Povinné přílohy

Nová expozice byla kompletně vytvořena společností Dej Bůh štěstí, spol. s r. o. (provozovatel Národního muzea pivovarnictví), pro Žatecký pivovar spol. s r. o. Samotné muzeum je umístěno v zachráněném památkově chráněném objektu č. p. 85 v Žatci. V suterénu je v historickém sklepení umístěna velkoplošná projekce zachycující historickou výrobu piva a prostory jsou doplněny stáčecím aparátem na dřevěné sudy. V přízemí je vstupní místnost s recepcí, kde jsou vystaveny historické pivovarské artefakty a obsluha muzea. Dále jsou v přízemí toalety včetně invalidního, chodby a schodiště jsou ozdobeny doprovodnými pivovarskými obrazy, inzercí a mapou pivovarů vztahující se k regionu či seznamem žateckých sládků. V prvním patře jsou čtyři muzejní místnosti. V první místnosti je zachycena historie žateckého měšťanského pivovaru od doby výstavby v roce 1800 dodnes a historie exportního tzv. Dreherova pivovaru, a to jednak na 7 výstavních panelech, tak na velkoplošné projekci. Druhá místnost je věnována 17 významným pivovarům na Žatecku, a to jak na panelech, tak na velké obrazovce. Třetí místnost se věnuje slavné historii vaření piva v Žatci do roku 1800 opět na panelech a obrazovce. Čtvrtá místnost obsahuje originálně řešený popis pivovarské technologie vysvětlený na Dreherově pivovaru, dále je zde umístěna hra Uvař si své pivo na dotykovém displeji. Video v každé místnosti je dlouhé cca 8–10 minut a jsou puštěna v nekonečné smyčce, všechny texty panelů a videí jsou namluveny v angličtině, němčině, ruštině a dánštině do systému audioguide včetně synchronizace zvukových záznamů mezi jednotlivými místnostmi. Moderně koncipovaný interiér s velkoplošnými graficky osobitými panely je doplněn posezením z nerezových KEG sudů se sedátkem s motivy pivních tácků a historickými pivovarskými technologiemi.
Milan Starec
Dej Bůh štěstí, spol. s r. o.
Jiří Kabelka, Tomáš Vodochodský, Pavel Čihák, Jana Eisertová, Vladimír Valeš
1.8.2020
leden–prosinec
středa–neděle
12–17
Milan Starec
kvetak@pivovarkostelec.cz

Nepovinné přílohy

Jiří Slaba
Jiří Slaba, Milan Starec
Jiří Slaba
Z důvodu pandemie covid–19 nebyla nová expozice dosud masivně propagována. Je propagována pouze v rámci webových stránek a facebooku pivovaru. Slavnostní otevření

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru