Muzejní výstava roku

Fenomén Jawa aneb Jawa, jak ni neznáte
Výstava vznikla jako výstup vědeckého výzkumu v rámci projektu NAKI II k 90 letům činnosti našeho nejvýznamnějšího motocyklového výrobce, který výrazně ovlivnil daný obor i ve světovém měřítku. Je zde k vidění na padesát motocyklů, automobil, trofeje ze závodů či jezdecké výstroje, převážně ze soukromých, veřejnosti jinak nepřístupných, sbírek. Ojedinělost výstavy spočívá v tom, že jsou zde představeny především dosud nevystavované či málo známé artefakty spojené se značkou Jawa. K výstavě byl připraven bohatý doprovodný program: komentované prohlídky s autorem, programy pro školy a veřejnost s pracovními listy a hrou a aplikace, které návštěvníkům umožní si na mobilních telefonech poslechnout komentář autora výstavy. V době uzavření výstavy z důvodů protikoronavirových opatření NTM zpřístupnilo díky nim návštěvníkům výstavu na dálku.
87/2020
Národní technické muzeum
Kostelní 42, 170 78 Praha 7
+420 220 399 111
info@ntm.cz
http://www.ntm.cz
00023299
Ministerstvo kultury

Povinné přílohy

Výstava vznikla jako výstup vědeckého výzkumu v rámci projektu NAKI II. Připomíná 90 let činnosti našeho nejvýznamnějšího motocyklového výrobce, který výrazně ovlivnil daný obor i ve světovém měřítku. Je zde k vidění na 50 motocyklů, automobil, trofeje ze závodů či jezdecké výstroje, převážně ze soukromých, veřejnosti jinak nepřístupných, sbírek. Ojedinělost výstavy spočívá v tom, že jsou zde představeny především dosud nevystavované či málo známé artefakty spojené se značkou Jawa, doplněné výběrově o adekvátní výrobky cizí, které buď ovlivnily náš domácí vývoj, nebo naopak vznikly jako reakce na něj. Za 90 let své existence vyrobila firma Jawa na 3 miliony motocyklů a stala se jednou z mála našich firem, jejíž výrobky se staly známými po celém světě. Se značkou Jawa spojila své osudy řada výjimečných osobností, které jsou zde rovněž připomenuty. Mezi mimořádné vystavené předměty lze zařadit silniční závodní motocykl Jawa 350 typ 673, se kterým jezdil náš nejúspěšnější závodník František Šťastný. Zcela ojedinělý je soubor vývojových prototypů motocyklů Jawa z 30. až 90 let. Vystaveny jsou například motocykly z tajného válečného vývoje nebo prototypy strojů tzv. Unifikované řady z první poloviny 60. let. Ve výstavě mají návštěvníci mimořádnou možnost zhlédnout 10 dosud nezveřejněných filmů ze závodů z 30. let, které natočil anglický konstruktér G. W. Patchett, který se podílel na vývoji motocyklů značky Jawa. V interaktivní části výstavy si pak mohou vyzkoušet „jízdu“ na motocyklu Jawa a soutěžit v digitálních hrách: poznat motocykly podle zvuku, složit Jawu ze součástek a splnit vědomostní kvíz. K výstavě vznikla aplikace pro mobilní telefony a tablety. S autorem výstavy a odborníkem na motocyklovou historii Arnoštem Nezmeškalem je možné si v graficky a uživatelsky příjemném prostředí projít výstavu a v krátkých komentářích se dozvědět mnoho zajímavého k vybraným 25 motocyklům. V době uzavření výstavy z důvodů protikoronavirových opatření zpřístupnilo NTM obratem výstavu na dálku. Otevřelo aplikaci i mimo výstavu a zpřístupnilo deskovou hru z pracovních listů. Výstava zaznamenala velký úspěch u návštěvníků i v médiích a její trvání bylo prodlouženo. K výstavě byl vydán úspěšný stejnojmenný katalog s rozšiřujícími informacemi. (Výstava Fenomén Jawa – Transfer a recepce nových technologií ve výrobě motocyklů na příkladu značky Jawa vznikla za finanční podpory Ministerstva kultury ČR v rámci projektu NAKI II České století motorismu (DG18P02OVV051), který v letech 2018–2022 realizují Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy, Národní technické muzeum a Technické muzeum v Brně.)
Arnošt Nezmeškal
27.11.2020
31.7.2021
listopad–červenec
út–ne, státní svátky
9–18
Mgr. Arnošt Nezmeškal
arnost.nezmeskal@ntm.cz

Nepovinné přílohy

Vojtěch Rýzner, studio-reaktor
Petr Liška, ViaGaudium
katalog „Fenomén Jawa aneb Jawa, jak ji neznáte“, pracovní listy 3 úrovně se hrou
K výstavě byl připraven bohatý doprovodný program: komentované prohlídky s autorem, programy pro školy a veřejnost s pracovními listy a hrou. Z důvodů protiepidemických opatření se konalo menší množství programů a neproběhl plánovaný víkendový program pro veřejnost. Přesto se uskutečnily komentované prohlídky výstavy s jejím autorem, kterých se zúčastnilo cca 200 zájemců. Edukační programy byly připraveny ve třech úrovních – pro MŠ, 1. stupeň ZŠ a 2. stupeň ZŠ a SŠ. Programy kombinují komentovanou prohlídku výstavy, práci se součástkami motocyklů, vyplňování pracovního listu i získávání informací za pomoci aplikace. Mladší děti se zde hravou formou seznámí s rozdíly mezi motorovými vozidly, osahají si součástky motorek a „projedou se“ na Jawě. Obsahem programu pro starší žáky je prohlídka výstavy zaměřená na historii výroby motocyklů u nás i úspěchy motocyklového sportu. Podstatnou částí pak je aktivita s modelem dvoudobého motocyklového motoru. S pracovním listem si žáci odnášejí deskovou hru.
TV spot k výstavě: https://youtu.be/BLOZObiIxW8; ČT Studio 6: https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096902795-studio-6/219411010101127/obsah/735502-fenomen-jawa-v-ntm; ČT Toulavá kamera: https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1126666764-toulava-kamera/219562221500052/obsah/741151-jawa-v-narodnim-technickem-muzeu; Seznam garáž: https://www.televizeseznam.cz/video/autonovinky/to-nejlepsi-z-historie-jawy-prototypy-speciality-a-zavodni-specialy-v-narodnim-technickem-muzeu-64067156; Aplikace JAWA: Android: bit.ly/Jawa_android iOS: bit.ly/Jawa_iOS; Příloha 1– kopie zpráv ze sdělovacích prostředků – tištěná média. Příloha 2 – informace o aplikaci.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru