Muzejní výstava roku

Na poslední cestě
Od března 2021 je v Muzeu Českého ráje v Turnově realizovaná výstava s názvem „Na poslední cestě". Výstava je rozdělená na dvě samostatné části: Chronologická část je instalována ve výstavním sále muzea (s podtitulem „Smrt a pohřby v Pojizeří napříč staletími") a tematicky zaměřená výstava pak v Kamenářském domě (s podtitulem „Zločin, trest a záhrobí"). Ve výstavním sále se návštěvníci mohou seznámit s podobou pohřebních rituálů v regionu Pojizeří napříč staletími. Objevují se zde poznatky z oboru archeologie, historie, etnologie i folkloristiky. Součástí projektu byla i měsíční výstava v Klenotnici nazvaná „Klenoty na věčnost“.
1/2021
Muzeum Českého ráje v Turnově, p. o.
Skálova 71, 511 01 Turnov
+420 481 322 106
+420 603 779 364
prostrednik@muzeum-turnov.cz
http://www.muzeum-turnov.cz
00085804
Liberecký kraj

Povinné přílohy

Od března 2021 je v Muzeu Českého ráje v Turnově realizovaná výstava s názvem „Na poslední cestě". Výstava je rozdělená na dvě samostatné části: chronologická část je instalována ve výstavním sále muzea a tematicky zaměřená pak v Kamenářském domě. Ve výstavním sále se návštěvníci budou moci seznámit s podobou pohřebních rituálů v regionu Pojizeří napříč staletími. K vidění jsou poznatky z oboru archeologie, historie, etnologie i folkloristiky. Smrt člověka s sebou ve všech dobách přinášela rozličné mechanismy, díky nimž se kolektiv vyrovnával s odchodem svého příslušníka, a které zesnulému jedinci zajišťovaly přechod ze světa živých do světa mrtvých. Jejich vývoj výstava vylíčí názornou, poučnou, nikoli však morbidní cestou. Jde o vůbec první souborné, a hlavně komplexní zpracování tohoto tématu v našem regionu, a to od nejstaršího pravěku až po 20. století. Období novověku reflektuje nejenom na křesťanské, ale i židovské pohřební rituály. Druhá část výstavy, která je instalována v Kamenářském domě, poskytuje možnost nahlédnout do tajuplného světa popravišť, upírů či spiritismu. Třetí část výstavy je zaměřena na luxusní funerální výbavu od doby stěhování národů až do 19. století. Top exponáty: Poprvé vystavené nejstarší lidské kosterní pozůstatky z Českého ráje; liturgická kopie ostatkového procesního kříže z 13. století z Českého Dubu; rekonstrukce dvojnáhrobníku Ješka z Vartenberka a jeho manželky Elišky z roku 1369; barokní cyklus obrazů Tance smrti z márnice kostela sv. Kryštofa v Kryštofově Údolí z pol. 18. stol.; dětský relikviář z 18. století z Jilemnice; unikátní výklopná rakev ze hřbitova v Nové Vsi nad Popelkou z 18. stol.; model historické turnovské šibenice vyrobený podle dobových náčrtů; unikátní lámací katovské kolo s břitem ze Slavonic; zdobený katovský meč z 16. století z Jičína; oprátka vraha Josefa Köglera, kterého 23. března 1897 oběsil pražský kat Leopold Wohlschlager; oprátka, na které byl v květnu 1947 oběšen člen gestapa Anton Dworzak; poprvé vystavené medijní kresby dosud neznámého kreslícího media Roberte Hanaye; originál procesního ostatkového románského kříže z komendy v Českém Dubu. Výstava je přístupná veřejnosti od 18. března do 5. září 2021.
Mgr. Michaela Havelková, PhDr. Jan Prostředník, Ph.D., Mgr. Roman Sirovátka, PhDr. Jiří Zoul Sajbt, Mgr. Pavel Jakubec
18.3.2021
5.9.2021
březen–září
út–ne
9–17
PhDr. Jan Prostředník, Ph.D.
prostrednik@muzeum-turnov.cz

Nepovinné přílohy

MgA. Michaela Bártová a Mgr. Jana Válková Střílková
Plakát, leták, katalog
K výstavě byly realizovány několik desítek komentovaných prohlídek pro školní skupiny i veřejnost. Rozsáhlý program k výstavě byl součástí Muzejní noci 18. června. Průběžný doprovodný program – muzejní animace a dílny. NA POSLEDNÍ CESTĚ…, výstavou vás provede Smrťáček. Prohlídku výstavy „Na Poslední cestě zpestří neobvyklý průvodce v podobě lidské lebky. Na dvanácti zastaveních jsou připraveny výzvy, u kterých se návštěvník zamýšlí nad tématy, které jinak opomíjíme nebo na ně, zkrátka, jen nemyslíme. Pro koho: rodiny, školní skupiny; Věková kategorie: 10+; Časová náročnost: 45–90 min. Typ programu: interaktivní, poznávací NA POSLEDNÍ CESTĚ… program pro nejmenší Náplní programu je archeologický průzkum, odhalení skutečné kostry a její pohřební výbavy, nahlédnutí do zahrádky s magickými bylinami a výroba ochranného amuletu či talismanu. Animační program pro nejmladší návštěvníky výstavy Na poslední cestě vyjímá část tohoto tématu a posouvá ho do dítětem uchopitelné roviny. Pro koho: školní, dětské skupiny; Věková kategorie:7–10 let; Časová náročnost: 90–120 min. Typ programu: interaktivní, poznávací. Výroba ochranného amuletu (řemeslně náročnejěí verze 10+). Výroba ochranného amuletu pro nejmenší.
https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/upir-vampyr-stepan-turnov-vystava-odhaleni-kronika.A210209_111228_liberec-zpravy_tm; https://nasregion.cz/semilsko/v-turnove-zahajili-novou-vystavu-je-o-smrti-zlocinu-a-pohrebnich-ritualech/; https://www.muzeum-turnov.cz/vystavy/na-posledni-ceste-zlocin-trest-a-zahrobi/; https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/muzeum-v-turnove-ma-vystavu-venovanou-pohrebnim-ritualum-i-svetu-popravist/2023422; https://www.turnovskovakci.cz/foto-tydne/na-posledni-ceste-aneb-pruvodce-novou-vystavou-v-muzeu-video/; https://liberecka.drbna.cz/zpravy/kultura/25887-opratka-nekolikanasobneho-vraha-upiri-a-rakve-vystava-v-turnove-priblizuje-smrt-v-pojizeri.html; https://pristupne.muzeum-turnov.cz/vystavy/na-posledni-ceste-smrt-a-pohrby-v-pojizeri-napric-staletimi/; https://liberec.rozhlas.cz/kdyz-na-vas-dychne-historie-reditel-turnovskeho-muzea-nasel-souvislost-vystavene-8482437; Smrt k životu patří, ukazuje výstava v turnovském muzeu – Liberecký deník (denik.cz); https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/muzeum-turnov-pohrebnictvi-vystava.A210505_130745_liberec-zpravy_gabr/tisk; Muzejní čtvrtletník č. 1–3/ 2021. Linky na 3D modely: https://my.matterport.com/models/KA5usRcD9fP?cta_origin=all_spaces_page§ion=media (hlavní budova); https://my.matterport.com/models/N9PpeqgZLRn?cta_origin=all_spaces_page§ion=media (vedlejší budova);

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru