Muzejní výstava roku

Toyen: Snící rebelka
Toyen patří k nejoriginálnějším českým umělkyním 20. století. Její výrazná tvorba i neotřelé životní postoje vzbuzují po celém světě čím dál větší zájem. Tento mezinárodní projekt, který vznikl ve spolupráci tří prestižních institucí Národní galerie Praha, Hamburger Kunsthalle a Musée d'Art Moderne de Paris, si klade za cíl představit její dílo v co nejucelenější podobě a prostřednictvím tří výstav a podrobného katalogu s ním seznámit evropské publikum. Výstava je koncipována chronologicky a rozdělena do časových úseků v závislosti na důležitých etapách tvorby Toyen. Zároveň však vypichuje témata, která se objevují průběžně v celém jejím díle. Ukazuje nejen obrazy a kresby, ale i bohatou ilustrační tvorbu. Výstava prezentuje zásadní spolupráci Toyen s přáteli jak z pražské, tak pařížské surrealistické skupiny.
2/2021
Národní galerie v Praze
Staroměstské nám. 12, 110 15 Praha 1
+420 224 301 122
info@ngprague.cz
https://www.ngprague.cz
23281
MK ČR

Povinné přílohy

Mezinárodní výstavní projekt připravila Národní galerie v Praze ve spolupráci s Hamburger Kunsthalle a Musée d'Art Moderne de Paris. Toyen patří k nejoriginálnějším a nejznámějším českým umělkyním 20. století, a zároveň se ještě za svého života proslavila i ve Francii, kde od roku 1947 trvale žila. Její výrazná tvorba i neotřelé životní postoje vzbuzují po celém světě čím dál větší zájem o její osobu i dílo, málokde však měli diváci možnost je zhlédnout v celé šíři. Poslední velká výstava díla Toyen proběhla v roce 2000 v Praze a o dva roky později ve francouzském Saint-Etienne. V Paříži se překvapivě dosud velká retrospektiva nekonala a v Německu je Toyen stále téměř neznámá. Proto si tento mezinárodní projekt, který vznikl ve spolupráci tří prestižních institucí, klade za cíl představit její dílo v co nejucelenější podobě a prostřednictvím tří výstav a podrobného katalogu ve čtyřech jazykových mutacích s ním seznámit evropské publikum. První etapa se koná v Praze ve Valdštejnské jízdárně. Výstava je koncipována chronologicky a rozdělena do časových úseků v závislosti na důležitých etapách tvorby Toyen. Zároveň však vypichuje důležitá témata, která se objevují průběžně v celém jejím díle, například erotiku či alchymii. Ukazuje nejen obrazy a kresby, ale i bohatou ilustrační tvorbu. Důraz je kladen také na zásadní spolupráci Toyen s přáteli jak z pražské, tak pařížské surrealistické skupiny, ať už to byli malíři či básníci: Jindřich Štyrský, Jindřich Heisler, André Breton, Benjamin Péret, Radovan Ivsic, Annie Le Brun a další. Díla jsou zapůjčena z českých a evropských muzeí i soukromých sbírek. Koncepci projektu vytvořily kurátorky Anna Pravdová, Annie Le Brun a Annabelle Görgen. K výstavě byl vytvořen bohatý doprovodný program.
Anna Pravdová, Annie Le Brun, Annabelle Görgen-Lammers
Annie Le Brun, Annabelle Görgen-Lammers
9.4.2021
22.8.2021
duben–srpen
úterý–neděle
10⁠–19 / 10⁠–20.30
Anna Pravdová
anna.pravdova@ngprague.cz

Nepovinné přílohy

Zbyněk Baladrán
Robert V. Novák
– Katalog výstavy Toyen: Snící rebelka; – Katalog výstavy Toyen: The Dreaming Rebel; – Publikace Toyen - Obrazy do kapsy; – Studijní materiály pro pedagogy (Eva Novotná, Ida Muráňová, Monika Švec Sybolová, Barbora Škaloudová); – Leták k výstavě se seznamem doprovodných programů; – Plakát, pozvánka na vernisáž.
NGP On Air | Online přednáškový cyklus: 22/4 Mezi abstrakcí a surrealismem: artificialismus Jindřicha Štyrského a Toyen; 13/5 18.00 Malířka, básník a stín; 27/5 18.00 Toyen a surrealistická skupina v Paříži (1947⁠–⁠1969) ⁠–⁠ Přátelství a výprava za poezií (ve francouzštině s českými titulky); 10/6 Momenty odvahy – situaci za protektorátu a okolnosti odjezdu Toyen do Paříže v roce 1947; 24/6 Ten-Ta-Toyen aneb Žena v množném čísle; 22/7 Tak daleko, tak staré; 5/8 18.00 Turismus a avantgarda ⁠–⁠ Průvodce Paříží (v angličtině s českými titulky); 12/8 18.00 Bič, žaluzie, kufr a jehlový podpatek ⁠–⁠ Ozvěny díla a osobnosti Toyen v současném umění. SPECIÁLNÍ AKCE: 29/6 Setkání s Annie Le Brun, kurátorkou výstavy Toyen: Snící rebelka v Kině 35 při Francouzském institutu v Praze; 21/7 Lea Švejdová / Den a Noc Taneční performance; 4/8 Do jazzklubu s Toyen – koncert v Jazz Docku; Toyen: Snící rebelka v kině – Série večerů v kině Ponrepo ve spolupráci s NFA. Komentované prohlídky, semináře a workshopy pro širokou veřejnost – pedagogy, seniory, rodiny s dětmi i dospělé publikum. Realizace dle aktuální situace – živá i online verze. Interaktivní studio; Program pro 1. a 2. stupeň ZŠ ve spolupráci s Evou Koťátkovou Online verze; 7/5 workshop Kolik tváří máš? ve spolupráci s Evou Koťátkovou a Rutou Putramentaite; Prohlídky výstavy pro pedagogy; Seminář pro pedagogy Nipos Artama; Kurátorka Anna Pravdová představuje obrazy z výstavy – online (Opuštěné doupě, Na zámku La Coste, Cirkus Conrado, Květena spánku); 26/7 Toyen: Snící rebelka na ČT art Komentovaná prohlídka výstavy ve Valdštejnské jízdárně. Provází kurátorka Anna Pravdová.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru