Muzejní publikace roku

Nejkrásnější
Katalog k výstavě 56. ročníku soutěže Nejkrásnější české knihy roku 2020 prezentuje oceněné publikace a ty z užšího výběru soutěže. V soutěži o nejlepší knižní design letos odborná porota vybírala z celkem 323 přihlášených knih, cenu si odneslo 31 z nich. Prostřednictvím fotografické dokumentace a komentáře člena poroty přináší komplexní pohled na jednotlivá knižní díla, jejich formální a obsahovou charakteristiku, zdůvodnění výběru a ocenění. Textovou část publikace doplňují reflexe o knize jako uměleckém fenoménu od člena direktoria soutěže Z. Freislebena a předsedy výtvarné komise soutěže J. Karáska.
8/2021
Památník národního písemnictví
Strahovské nádvoří 1/132, 118 38 Praha 1 – Hradčany
+420 273 731 552
+420 731 448 561
post@pamatnik-np.cz
http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz
00023111
MK ČR

Povinné přílohy

Katalog k soutěži o Nejkrásnější české knihy roku 2020 je věnovaný vítězným publikacím a publikacím z užšího výběru aktuálního ročníku soutěže. Soutěžní katalog je každoročním koncepčním i grafickým počinem vítězů v kategorii výstavních katalogů. Aktuální vydání se věnuje 56. ročníku soutěže, tedy publikacím vydaných za rok 2020. Představuje soubor vítězných knih i užšího výběru, které ocenila mezinárodní porota. Katalog na téměř 160 stranách seznamuje čtenáře a návštěvníky výstavy s nejkrásnějšími publikacemi Česka. Katalog v úpravě Štěpána Malovce a Martina Odehnala odráží současnou knižní produkci nejen obsahově, ale i vizuálně – v odvážném zrcadle sazby si pohrává s otázkou, co nebo kdo je nejkrásnější, a zároveň představuje aktuální výsledky s fotografiemi nejkrásnějších knih od Ondřeje Přibyla. Katalog je unikátní publikací, která se komplexně věnuje českému knižnímu designu, prezentuje to nejzajímavější z knižní produkce českých nakladatelů, sleduje a pojmenovává trendy v oblasti grafiky, typografie a designu, propojení formy a obsahu, ale také technologických inovací v oblasti knihařské práce a tisku.
Eliška Boumová, Přemysl Černý, Gustav Erhart, Zdeněk Freisleben, Emma Hanzlíková, Vladimír Hranička, Vilma Hubáčková, Michal Chodanič, Jiří Karásek, Helena Koenigsmarková, Petr Ladman, Martin Mulač, Jozef Ondrík, Alena Petruželková, Josef Sedláček, Zdeněk Sobota, Karel Štědrý, Barbora Toman Tylová, Barbora Vlášková, Alžběta Zemanová
Ondřej Přibyl
Štěpán Malovec, Martin Odehnal (úprava fotografií: Radek Typovský, Michal Janata)
Památník národního písemnictví a Ministerstvo kultury
290 Kč
1 200 ks
Publikace se prezentuje, distribuuje a prodává prostřednictvím e-shopu PNP a během výstav NČKR 2020 v ČR a zahraničí: v prostorách PNP a partnerských institucí, na veletrhu Svět knihy, festivalech LITR Olomouc, Tabook, Designblok, v Moravské galerii v Brně, Art Book Fair GHMP atd. Také se účastní soutěže o nejlepší knižní design světa, mezinárodních veletrhů a výstav. Samozřejmostí je distribuce povinných a nepovinných výtisků do knihoven v ČR a zahraničí.

Nepovinné přílohy

978-80-87546-40-6 (MK ČR), 978-80-87376-83-6 (PNP)
Fotografie; katalog NČKR 2020.JPG – ukázka z publikace; katalog NČKR 2020 2.JPG – obálka; Nejkrasnejsi ceska kniha-1-web.jpg – vyhlášení výsledků a uvedení publikace v CAMPu; Nejkrasnejsi ceska kniha-68-web.jpg – vyhlášení výsledků a uvedení publikace v CAMPu. Články z médií: Už u obálky se slastně zarazíte. Kdo získal prestižní ocenění Nejkrásnější české knihy roku? – CZECHDESIGN. Chuť listovat dál. Porota vybrala nejkrásnější knihy za uplynulý rok | Vltava (rozhlas.cz)

Fotogalerie

nahoru