Muzejní počin roku

Dobrodružství Šroubka a Matičky aneb Velké pátrání po tom, jak Šroubek a Matička na svět přišli
S myšlenkou představit Technické muzeum v Brně a jeho památky dětem formou divadelního představení přišlo před nedávnou dobou vedení TMB a herci Divadla Radost. Postupně vykrystalizovalo představení, ve kterém muzejní maskoti, Šroubek a Matička, putují po jednotlivých mimobrněnských památkách TMB, na kterých pátrají po tom, jak vznikli a přitom představují jednotlivé objekty. V dílnách TMB byly pro představení vyrobeny kulisy, v dílnách Divadla Radost zase loutky a další rekvizity. Autorkou textu a písní je Věra Zástěrová-Sasínková. Premiéra se uskutečnila během celodenní akce 28. srpna 2021 s názvem Šedesátka s Technickým muzeem v Brně, kterou muzeum pořádalo k 60. výročí vzniku. Dnes si mohou představení objednat školy a koná se v expozici páry v TMB.
17/2021
Technické muzeum v Brně
Purkyňova 105, 612 00 Brno
+420 541 421 411
info@tmbrno.cz
http://info@tmbrno.cz
00101435
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

S myšlenkou představit Technické muzeum v Brně a jeho mimobrněnské památky dětem přišlo v nedávné době vedení TMB a herci Divadla Radost. Při vytváření představení byli autory využiti dlouholetí maskoti muzea – Šroubek a Matička. Ti doprovází řadu akcí a každoročně jsou symbolem programu Putování se Šroubkem a Matičkou. V jeho rámci se během roku koná na každé mimobrněnské památce specializovaný tematický program. Při nich jsou památky zpřístupněny a pro děti a jejich rodiče je připravena řada her a úkolů. Kdo absolvuje všechny programy, může na konci získat odměnu. A právě akce Putování se Šroubkem a Matičkou bylo využito pro námět samotného představení. Šroubek a Matička chtějí zjistit, jak vlastně vznikli a proto putují po jednotlivých památkách. Začínají na Staré huti u Adamova, kde se dozví, jak se vyrábí ocel. Odtud přejedou na kole do kovárny v Těšanech, kde jim kovář ukáže jak vykovat šroubek a matičku. Ve Slupi u vodního mlýna se dozví, k čemu může matička a šroubek sloužit, že drží vodní kolo. A pak následují i zbylé tři památky – Větrný mlýn v Kuželově, Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou a Areál čs. Opevnění v Šatově. Celé představení je doprovázeno písničkami Na přípravě se podílely obě instituce. V Divadle Radost vznikl text hry, písniček, hudba, loutky a další rekvizity. V dílnách TMB pak byly vyrobeny kulisy. Představení je primárně určeno pro školy a zájmové skupiny, ale do budoucna se předpokládá možnost objednávky dalšími zájemci. Hraje se v expozici parních strojů, kde je dost prostorů pro rozložení kulis a židlí pro diváky. Představení se koná v pondělí, kdy je muzeum zavřeno a neruší tak jeho návštěvníky. Premiéra představení byla spojena s oslavami 60 let existence Technického muzea v Brně. Konala se dne 28. srpna 2021, jako součást velké celodenní akce Šedesátka s Technickým muzeem v Brně. V současnosti je představení součástí nabídky programů muzea pro školy a hraje se na objednávku mateřských a základních škol.

Zbyněk Rederer
+420 541 421 444
rederer@tmbrno.cz

Nepovinné přílohy

Autorka textu a písní: Věra Zástěrová-Sasínková; výtvarné návrhy loutek i scény: Ilda Pitrová; autor hudby: Aťa Lukáš; autor finální úpravy, hudebního aranžmá i nahrávek: Daniel Kyzlink; realizace loutek: Ateliér Divadla Radost pod vedením Zory Šebestové; realizace scény a dekorací: Dílny Technického muzea v Brně pod vedením Petra Vaníčka; hrají, zpívají a loutky vodí: Věra Zástěrová-Sasínková a Radim Sasínek, herec Divadla Radost


Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru