Muzejní publikace roku

Praha 1580–1680: Místo konfesijních střetů
Publikace vznikla jako součást projektu Muzea hlavního města Prahy, připravovaného za odborné spolupráce Archivu hlavního města Prahy a předních odborníků na dané téma, k čtyřstému výročí bitvy na Bílé hoře (8. 11. 1620) a popravy sedmadvaceti českých pánů na Staroměstském náměstí (21. 6. 1621). Oba mezníky – bitva i exekuce, jako centrální body celého projektu – symbolizují významný předěl nábožensko-politického vývoje Českých zemí a jejich hlavního města. Publikace provádí nejprve předbělohorskou a myšlenkově relativně svobodnou Prahou konce 16. a počátku 17. století, dramatickými událostmi let 1620–1621, nejistými a krutými roky třicetileté války a prvními poválečnými desetiletími v rekonstruované a rekatolizované zemi. Pražská města představuje nejen jako scénu dějinných událostí, které ovlivnily politický vývoj Evropy, ale zejména jako důležitého aktivního činitele tohoto vývoje.
26/2021
Muzeum hlavního města Prahy
Kožná 475/1, 110 00 Praha 1 – Staré Město
+420 221 012 911
+420 720 948 309
muzeum@muzeumprahy.cz
http://www.muzeumprahy.cz
00064432
Hlavní město Praha

Povinné přílohy

Publikace k čtyřstému výročí bitvy na Bílé hoře a Staroměstské exekuce vznikla jako součást projektu Muzea hl. města Prahy a Archivu hl. města Prahy, sestávajícího ze stejnojmenné virtuální výstavy a dvou publikací (této soutěžní publikace a publikace Dvě duhy nad popravištěm, představující dané období na osudech rodiny Kutnaurových). Kniha je unikátním uceleným souborem informací o daném období, kdy každý z devatenácti autorů předkládá pohled na toto složité historické období z jiného hlediska: Katolická předbělohorská Praha / Protestantská Praha před rokem 1618 / Stavovské povstání a pražská města / Pražská univerzita a školství / Kniha a knihtisk / Řemesla a cechovní organizace / Umění ve službách konfesí / Bílá hora. Podivná bitva před branami města / Slovo a obraz jako součást dobové propagandy / Města pražská ve víru třicetileté války / Strach v pražských městech za třicetileté války / Pobělohorská rekatolizace Prahy / Pražská emigrace a reemigrace v 17. století / Hospodářské důsledky Bílé hory a třicetileté války / Pražské měšťanské elity v konfesijních střetech / Rozvoj měšťanské zbožnosti v pobělohorské době / „Krajina“ měst pražských v 17. století / Právo a soudnictví v pražských městech / Přepych, komfort a reprezentace – renesanční mobiliář v příbytcích pražských měšťanů. Text je doplněn bohatým poznámkovým aparátem, rozsáhlým seznamem literatury a množstvím dobových vyobrazení – to vše, spolu s citlivou grafickou úpravou, z knihy činí vydavatelský počin hodný pozornosti nejen odborné veřejnosti.
Pavla Státníková, Olga Fejtová a kolektiv
Reprodukce historických tisků + Jan Vrabec, Zdeněk Hojda, Kateřina Jíšová, Aleš Mudra
Reprodukce historických tisků
Jáchym Šerých
Muzeum hlavního města Prahy
750 Kč
500 ks
Prodej v objektech Muzea hlavního města Prahy a jeho e-shopu a ve vybraných pražských knihkupectvích.

Nepovinné přílohy

978-80-87828-60-1
1. Foto ze křtu knihy dne 14. 11. 2021 v Trojském zámku na veletrhu pořádaném národní galerií v Praze Art Book Fair 2021; 2. Foto z místa konání křtu knihy – veletrh Art Book Fair 2021; 3. Pozvánka na křest knihy; 4. Obálka knihy; 5. Tisková zpráva k vydání knihy.

Fotogalerie

nahoru