Muzejní publikace roku

Umělecké řemeslo / Užité umění: Průvodce stálou expozicí Západočeského muzea v Plzni
Publikace vypráví příběh vzniku a rozvoje sbírky uměleckého řemesla a užitého umění, která je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších souborů uměleckoprůmyslové tvorby v Čechách. Dnes je tato velká kolekce součástí sbírek Západočeského muzea v Plzni. Autoři textů zároveň čtenáři předkládají 100 pečlivě vybraných předmětů reprezentujících široké spektrum uměleckořemeslných činností – práce z keramiky, porcelánu, skla, drahých i obecných kovů, ale i výrobky orientální provenience či antického období. Často unikátní předměty udivují jedinečným mistrovstvím proslulých, neznámých či anonymních tvůrců, v jejichž způsobu zpracování materiálů se odrážejí jednotlivé stylové proudy a představují historicky cenné doklady doby svého vzniku.
35/2021
Západočeské muzeum v Plzni, p. o.
Kopeckého sady 357/2, 301 00 Plzeň 3
+ 420 378 370 112
+420 731 446 353
info@zcm.cz
https://www.zcm.cz
00228745
Plzeňský kraj

Povinné přílohy

Publikace vypráví příběh vzniku a rozvoje sbírky uměleckého řemesla a užitého umění, která je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších souborů uměleckoprůmyslové tvorby v Čechách. Dnes je tato velká kolekce součástí sbírek Západočeského muzea v Plzni. Autoři textů zároveň čtenáři předkládají 100 pečlivě vybraných předmětů reprezentujících široké spektrum uměleckořemeslných činností – práce z keramiky, porcelánu, skla, drahých i obecných kovů, ale i výrobky orientální provenience či antického období. Často unikátní předměty udivují jedinečným mistrovstvím proslulých, neznámých či anonymních tvůrců, v jejichž způsobu zpracování materiálů se odrážejí jednotlivé stylové proudy a představují historicky cenné doklady doby svého vzniku. Publikace je rozdělena kromě úvodu na šest částí: Sbírka keramiky a porcelánu, Sbírka obecných a drahých kovů, Sbírka skla, Ostatní sbírky, Antika, Blízký a Dálný východ. Toto rozdělení je v souladu s instalací stálé expozice Západočeského muzea v Plzni „Umělecké řemeslo / Užité umění“, která byla slavnostně otevřena v roce 2017. Ke každému souboru náleží úvodní text osvětlující vznik původ předmětů a význam jejich zastoupení ve sbírce muzea. Každému vybranému předmětu je věnována jedna dvoustrana s obrazovým materiálem a popiskou poskytující základní informace o předmětu a doplňující text ozřejmující charakter předmětu a kontext jeho původu.
Jan Mergl, Lenka Merglová Pánková, Ludmila Kotorová, Jindřich Mleziva
Václav Marian
Studio Bušek+Dientsbier (MgA. Martin Bušek a MgA. Jan Dienstbier)
450 Kč (česká verze), 550 Kč (anglická verze)
500 ks (česká verze), 300 ks (anglická verze)
Prodej v muzeu a prostřednictvím muzejního e-shopu (https://www.zcm.cz/e-shop/neperiodicke-publikace/neperiodicke-publikace/umelecke-remeslo-uzite-umeni-202111011406).

Nepovinné přílohy

978-80-7247-185-0

Fotogalerie

nahoru