Muzejní publikace roku

…to jsou těžké vzpomínky: Vzpomínky Romů a Sintů na život před válkou a v protektorátu
Odborná publikace „…to jsou těžké vzpomínky“ vychází z výzkumu realizovaného v MRK od jeho vzniku na počátku 90. let 20. století až po současnost. Kniha představuje tři roky intenzivní práce kolektivu historiků, kurátorů a dalších spolupracovníků pod redakčním vedením ředitelky muzea Jany Horváthové a výsledkem je téměř 800 stránkové dílo. Publikace je založena na vzpomínkách pamětníků z řad Romů a Sintů, kteří přežili holokaust. Dvě teoretické kapitoly uvádějí do historických souvislostí kapitoly následující, které obsahují jádro knihy – vzpomínky. Jedná se o první svazek plánovaného dvousvazkového díla a omezuje se na území protektorátu (vzpomínky na věznění v CT v Letech u Písku a Hodoníně u Kunštátu). Kniha je součástí stejnojmenné trilogie, k níž patří filmové DVD (2002) a písňové CD (2013).
37/2021
Muzeum romské kultury, s. p. o.
Bratislavská 246/67, 602 00 Brno
+ 420 545 571 798
+ 420 778 761 848
sekretariat@rommuz.cz
http://www.rommuz.cz
712 39 812
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Kniha s podtitulem „Vzpomínky Romů a Sintů na život před válkou a v protektorátu“ přináší tematicky utříděné úryvky vzpomínek pamětníků z původních skupin českých a moravských Romů a Sintů. Ti se v českých zemích usazovali od konce 17. století a postupně zde nalézali svůj skutečný domov, a to až do doby než byli v průběhu druhé světové války z rasových důvodů ve své většině vyvražděni. Jde o vzpomínky na dobu předválečnou a dobu protektorátu. Dvě teoretické kapitoly uvádějí do historických souvislostí kapitoly následující, které obsahují jádro knihy – narativy k daným epochám. Publikace je prvním svazkem plánovaného dvousvazkového díla, který z původních jen velmi málo redakčně upravovaných výpovědí skládá obraz téměř nepostřehnutelných počátků pozdější genocidy. Ty se odvíjely ještě v době mírové, tedy na půdě první Československé republiky, kdy byl vztah většinové společnosti k romské menšině poznamenán hluboce zakořeněnými předsudky a úřady prohlubovaly staleté stereotypy kriminalizací osob označovaných za „cikány“. Tento přístup usnadnil bezproblémový nástup rasové diskriminace v protektorátu, zprvu poněkud zamlžené, a později i realizaci již nepokryté a důsledné rasistické perzekuce Romů a Sintů. Kniha se omezuje jen na území protektorátu, poskytuje tak významný prostor i pro vzpomínky na věznění v tzv. cikánských táborech v Letech u Písku a Hodoníně u Kunštátu, odkud pak byli zde věznění lidé odesíláni do Auschwitz. Plánovaný druhý svazek dokončí téma genocidy Romů a Sintů z protektorátu už mimo jeho území, zejména v koncentračním a vyhlazovacím táboře Auschwitz, ale i na dalších místech. Kniha vznikla ve spolupráci s nakladatelstvím Větrné mlýny. Kniha je součástí stejnojmenné trilogie, k níž patří filmové DVD (2002) a písňové CD (2013) s tematikou genocidy.
Jana Horváthová (autorka textů, redakční vedení) a spolupracovníci: Pavla Břoušková, Jana Habrovcová, Adam Holubovský, Eva Mazárová, Anna Míšková, Hana Sedláčková, Dušan Slačka a Radek Váša
Anna Babjárová, František Čípek, Martina Gogolová, Josef Habanec, Jiří Hladký, Adam Holubovský, Jana Horváthová, Jana Kramářová/Habrovcová, Oldřich Kučera, Magda Kucharičová, Emanuel Málek, Nicole Taubingerová, Pavel Vařeka, Cad Evans Wyatt + fotografie ze sbírky MRK a Moravského zemského muzea (autoři neznámí)
Jakub Rejlek
Nakladatelství Větrné mlýny
950 Kč
650 ks
Distribuce zdarma odborníkům a paměťovým institucím v ČR a SR (zajišťuje Muzeum romské kultury). Prodej knih v knihkupectví (např. Dobrovský) a e-shopech (KOSMAS, Heureka, Alza.cz atd.) – zajišťuje nakladatel Větrné mlýny, s. r. o.

Nepovinné přílohy

978-80-86656-45-8
Odkazy na sdělovací prostředky, které reflektovaly vydání publikace: https://radiozurnal.rozhlas.cz/muzeum-romske-kultury-vydava-prvni-svazek-vzpominek-romu-a-sintu-8513915; https://www.mkcr.cz/novinky-a-media/muzeum-romske-kultury-vydava-novou-knihu-4-cs4308.html; http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/domaci/muzeum-romske-kultury-vydava-knihu-vzpominek-romu-a-sintu-na-dobu-pred-druhou-svetovou-valkou-a-protektorat; https://www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/321291310030015/; https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314156487-uchem-jehly/321298380010007/ . Slavnostní křest knihy proběhl dne 14. června 2021 v zahradě brněnské vily Tugendhat (fotodokumentace v příloze).

Fotogalerie

nahoru