Muzejní publikace roku

A co je to ta gotika?: Pracovní sešit ke stálé expozici Všemu světu na útěchu…
Pracovní sešit s názvem „A co je to ta gotika?“ vznikl jako hlavní edukační pomůcka pro stejnojmenný vzdělávací program ke stálé expozici gotiky Oblastního muzea v Chomutově v objektu historické radnice. Účastník soutěže čerpal na tento program i pracovní sešit dotaci MKČR v letech 2020 a 2021. Program má seznámit žáky základních škol s obecnými souvislostmi gotického umění a života ve středověku, středověkou historií města Chomutova a jeho gotickými památkami, a to velice zábavnou a interaktivní formou, se zapojením nejrůznějších aktivit a pracovních pomůcek. Pracovní sešit o rozsahu 67 stran je plně barevnou ilustrovanou publikací s množstvím interaktivních prvků, zajímavostí, obrázků, hádanek, úkolů a her. Nechybí zde otevírací okénka, úkoly s vlepováním, dokreslováním, rozkládací stránky, křížovky, samolepky a jiné prvky.
51/2021
Oblastní muzeum v Chomutově, p. o.
Palackého 86, 430 01 Chomutov
+420 474 651 251
+420 775 870 668
sekretariat@muzeumchomutov.cz
http://www.muzeumchomutov.cz
00360571
Ústecký kraj

Povinné přílohy

V roce 2013 otevřelo muzeum expozici Všemu světu na útěchu – sochařství a malířství na Chomutovsku a Kadaňsku 1350–1590. V roce 2014 byl s finančním přispěním MK ČR vydán katalog, který získal hlavní cenu v kategorii Muzejní publikace roku v soutěži Gloria musaealis. Bez adekvátního vzdělávacího programu však samotná expozice není dostatečně atraktivní a přínosná pro děti a dospívající. Proto muzeum v letech 2020 a 2021 přikročilo k realizaci první fáze vzdělávacích aktivit v podobě programu „A co je to ta gotika?“ pro žáky základních škol. V roce 2020 započaly s přispěním MK ČR přípravy programu realizací několika edukačních pomůcek (rozkládací model madony, gotické kostýmy), v roce 2021 byl vydán stejnojmenný pracovní sešit, rovněž s přispěním MK ČR. Program má představit žákům unikátní sbírkové předměty v (umělecko)historickém, sociálním, zeměpisném či přírodovědném kontextu, seznámit je s obecnými souvislostmi gotického života a umění ve středověku a představit nejstarší historii Chomutova s jeho gotickými památkami. Podporuje přirozenou dětskou zvídavost a fantazii, regionální patriotismus, kreativní a týmové myšlení. Rozvíjí komunikativní, sociální a občanské schopnosti, kompetence k učení (práce s informacemi, propojování a využití vědomostí, řešení problémů a úkolů), a také kompetence pracovní (poznávání materiálů, pracovních nástrojů a řemesel). Pracovní sešit o rozsahu 67 stran je plně barevnou ilustrovanou publikací s množstvím zajímavostí, obrázků, hádanek, úkolů a her (např. otevírací okénka, úkoly s vlepováním, dokreslováním, rozkládací stránky, křížovky, samolepky aj.). Sešit funguje ve více úrovních – je určen jak pro návštěvu muzea, tak i práci ve škole či doma s rodinou (po absolvování určitého počtu lekcí každému dítěti pracovní sešit zůstává). Díky tomu dojde k žádoucímu propojení muzejní edukace a školní výuky, a také zapojení rodin.
Renáta Klucová, Veronika Budilová
David Stecker a další
Miroslava Beranová
TRIFOR Studio
Oblastní muzeum v Chomutově, p. o.
neprodejná
1 000 ks
Publikace je přístupná v rámci vzdělávacího programu pro školy a další zájmové skupiny. Propagace publikace tedy probíhá v rámci propagace tohoto vzdělávacího programu, a to nejrůznějšími formami (webové stránky, letáky, přímá oslovení vybraných škol aj.). V plánu je v průběhu roku 2022 vytvořit krátké propagační video k programu a publikaci.

Nepovinné přílohy

978-80-87898-29-1
Fotografie zkušebního provozu vzdělávacího programu „A co je to ta gotika?“ v Oblastním muzeu v Chomutově v objektu historické radnice 17. a 20. 12. 2021 (v obou případech 7. ročník); Leták s nabídkou pro školy na školní rok 2020/2021 s první propagací programu (rozesílán do škol před začátkem šk. roku 2020/21); Pilotní leták k programu „A co je to ta gotika?“ z konce roku 2021; Článek v Chomutovských novinách z 2. 2. 2022.

Fotogalerie

nahoru