Muzejní počin roku

Centrální depozitář muzea jako součást systému ochrany sbírky
Národní zemědělské muzeum po sto letech své existence vybudovalo moderní nízkonákladový depozitář ve svém areálu v Čáslavi. Výstavba depozitáře zajistila zvýšení ochrany a prezentace sbírky, efektivnější způsob jejich managementu i zpřístupnění pro badatelské účely. Součástí objektu je konzervátorsko-restaurátorská dílna sloužící ke konzervování historických zemědělských strojů. K ošetření předmětů, které mohou být potenciálně napadeny škůdci, slouží tzv. termokomora, unikátní zařízení, které umožňuje netoxickou likvidaci dřevokazného hmyzu. Depozitář byl vybudován v rámci Regionálního operačního programu a slavnostně otevřen 30. listopadu 2021.
66/2021
Národní zemědělské muzeum, s. p. o.
Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7
+420 220 308 247
+ 420 604 867 970
sekretariat@nzm.cz
http://www.nzm.cz
75075741
Ministerstvo zemědělství ČR

Povinné přílohy

Národní zemědělské muzeum po sto letech své existence vybudovalo moderní nízkonákladový depozitář ve svém areálu v Čáslavi. Výstavba depozitáře zajistila zvýšení ochrany a prezentace sbírky, efektivnější způsob jejich managementu i zpřístupnění pro badatelské účely. Součástí objektu je konzervátorsko-restaurátorská dílna sloužící ke konzervování historických zemědělských strojů. K ošetření předmětů, které mohou být potenciálně napadeny škůdci, slouží tzv. termokomora, unikátní zařízení, které umožňuje netoxickou likvidaci dřevokazného hmyzu. Nový depozitář je v koncepci péče o sbírku nejen místem odpovídajícího uložení sbírky v majetku České republiky, ale také součástí managementu sbírky. Součástí projektu (počinu) je stěhování a logistika kompletního transportu sbírky z nevyhovujících prostor (zámek Kačina, haly v Čáslavi). Ta zahrnuje čištění, sanaci škůdců, petrifikaci, uložení a dokumentaci. Projekt vybudování, stěhování, sanace a uložení sbírky se týká zhruba 130 000 předmětů z 12 podsbírek. Specifikou depozitáře je rozmanitost materiálu od obrovských kombajnů, mokrých a suchých preparátů zemědělských plodin, starých tisků, po nově budovanou gastronomickou podsbírku. Prostor centrálního depozitáře se skládá z 9 depozitárních místností, v osm z nich je vybaveno kompaktními regály, nachází se v něm badatelna, prostorem pro digitalizaci sbírek, karanténa, kanceláře a konzervátorská dílna s jeřábem. Projekt Provozně nízkonákladového depozitáře v Národním zemědělském muzeu v Čáslavi byl financován z Integrovaného regionálního operačního programu. Architekt: Ing. ach. Tomáš Šantavý; Zhotovitel: Pozemstav Prostějov, a.s. Náklady projektu: 155 762 673 Kč, z toho dotace z EU: 100 714 197 Kč. Depozitář byl slavnostně otevřen 30. listopadu 2021.

Pavel Douša
+420 724 412 266
Pavel.dousa@nzm.cz

Nepovinné přílohy

Ing. Zdeněk Novák – vedoucí řešitel, PhDr. Pavel Douša, Ph.D., Ing. Dita Drozdová, Ing. Vladimír Michálek, Mgr. Dana Janotová, Mgr. Klára Linhartová


Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru