Muzejní počin roku

Centrální depozitář muzea
Hlavním cílem projektu bylo zefektivnění ochrany sbírkového fondu Muzea Českého krasu, p. o. prostřednictvím rekonstrukce stávajícího objektu a vybudováním nového centrálního depozitáře MČK. Nový depozitář v max. možné míře splňuje požadavky pro uložení a správu sbírkových předmětů. Cílem projektu bylo dosáhnout zákonem definovaných norem pro péči o sbírky, výrazně zlepšit ochranu sbírkových předmětů, fondů a dokumentů v oblasti preventivní konzervace – tzn. zlepšit ochranu před poškozením a účinky nevhodných mikroklimatických podmínek, před chemickými látkami, světlem, prachem, výkyvem teplot, před působením škodlivých organismů, atd. Realizací projektu došlo ke kompletní rekonstrukci budovy a instalaci nových technologií. Realizací projektu došlo k uložení všech 30 podsbírek, které jsou pod správou MČK.
69/2021
Muzeum Českého krasu, p. o.
Husovo náměstí 87, 266 01 Beroun
+420 604 585 345
+420 604 585 345
podatelna@muzeum-beroun.cz
http://www.muzeum-beroun.cz
00065293
Středočeský kraj

Povinné přílohy

Muzeum Českého krasu získalo díky komplexní rekonstrukcí budovy v Berouně moderní depozitář. Výrazně se tak zlepší práce se sbírkovými předměty, především jejich ochrana, dokumentace a zpřístupňování. Budova nového centrálního depozitáře se nachází v okrajové části města, mimo záplavovou zónu. Jedná se o nemovitost z 50. let 20. století, která byla již dříve v majetku kraje, sloužila např. pro školská poradenská zařízení a ubytovací zařízení a před převodem do správy muzea nebyla plně využívána. Objekt prošel náročnou rekonstrukcí, při které byly ponechány pouze nosné zdi a část podlah a krovů. Hlavním cílem projektu bylo zefektivnění ochrany sbírkového fondu Muzea Českého krasu. Zprovoznění moderního centrálního depozitáře v roce 2021 vyřešilo dlouhotrvající, historicky nevyhovující stav, kdy byly sbírky MČK dlouhá desetiletí uloženy v různých objektech berounského a hořovického regionu, které nebyly určeny pro uchovávání sbírkových fondů. Část sbírek byla poškozena při povodni v roce 2002. Povodeň činnost muzea ovlivnila, pozměnila priority pro příští léta a poukázala na nutnost koncepčního řešení uložení a ochrany sbírkových předmětů MČK. Sbírky se již do záplavové oblasti nemohly vrátit. Trvalo však téměř 20 let od povodně, než se podařilo připravit pro ně vhodný prostor. Muzeum Českého krasu aktuálně spravuje 30 podsbírek s více jak 113 tisíci evidenčními čísly předmětů. Jedná se například o archeologické, historické, etnografické, geologické, paleontologické nebo uměleckořemeslné sbírky. Součástí těchto sbírek jsou nejen trojrozměrné předměty, ale i knihy, rukopisy, či negativy a diapozitivy. Všechny podsbírky jsou již přestěhovány ze stávajících provizorních depozitářů do nově zrekonstruované budovy centrálního depozitáře. Náklady na vlastní rekonstrukci budovy s vybavením v rámci IROP projektu Centrální depozitář – zajištění efektivní ochrany, správy a zpřístupnění sbírkového fondu Muzea Českého krasu, p. o.“, dotační titul: IROP, výzva č. 21, registrační číslo: CZ.06.3.33/0.0/0.0/16_026/0001668 činily téměř 52 mil. Kč. Dalších 8,3 mil. Kč představovala instalace úložného mobiliáře. Celkové náklady celého projektu, který byl financován pomocí dotace IROP, přesáhly 65 mil. Kč. Celková výše dotace z fondů EU a SR činila 46,6 mil. Kč. V budově depozitáře byla rovněž vybudována karanténní místnost pro nově získané předměty, badatelna a digitalizační pracoviště, které bude sloužit k digitalizaci stávajícího sbírkového fondu i nových přírůstků. Přínosem je moderní vybavení pro digitalizaci listinných i trojrozměrných předmětů ve 2 samostatných místnostech, které zajistí kvalitu digitalizace pro badatelské a vědecké účely. Důležité je rovněž, že digitalizační pracoviště je umístěno přímo v depozitáři. Lze tak eliminovat přesun sbírkových předmětů a riziko jejich poškození převozem pro potřeby digitalizace. Projekt realizace byl ukončen k 31. 12. 2021, aktuálně je řešena finální ŽOZ a ŽOP.

RNDr. Karin Kriegerbecková, Ph.D.
+420 604 585 345
podatelna@muzeum-beroun.cz

Nepovinné přílohy

Autor projektu rekonstrukce: Ing. arch. Jan Čepelák ve spolupráci s Ing. Janem Červenákem; realizace stavby: Pohl CZ, a. s., TDS: Realstav MB, s. r. o., dodávka regálů: Bláha ús, s. r. o.; digitalizační pracoviště: Ing. Václav Šeda, IT technika: Kine,t s. r. o.; řešitelský tým MČK: RNDr. Karin Kriegerbecková, Ph.D. (vedoucí), Agata Pilmajerová, Bc. Ladislav Marek, DiS., Dušan Švrček, DiS., Jana Borecká; spolupráce: zaměstnanci Krajského úřadu Středočeského kraje


Fotogalerie

nahoru