Muzejní publikace roku

Dobrodružství cyklistiky: Éra vysokého kola v Čechách
Katalog k putovní výstavě „Dobrodružství cyklistiky – éra vysokého kola v Čechách" si klade za cíl nejen dokumentovat samotnou výstavu, ale též sloužit jako studijní materiál k tvorbě evidenčních záznamů k historickým velocipedům nebo jako stručná příručka k dějinám, resp. počátkům cyklistiky v Evropě, Rakousko – Uhersku, potažmo v ČR. Jedná se o ojedinělou knihu a to jako svým rozsahem, tak také obsahem. Svého druhu je zatím v ČR jediná. Vychází z cca osmiletého studia v muzejních a archivních fondech ČR, ze zahraniční literatury a nemnoha příspěvků k tématice z rukou několika českých historiků. Co se týče prezentace sbírek, tak se zaměřila na území středních Čech – tj. pole působnosti autorů publikace, i když výstava již dávno překročila hranice středočeského kraje.
74/2021
Regionální muzeum v Kolíně, p. o.
Karlovo náměstí 8, 280 02 Kolín
+420 321 722 988
+420 734 312 039
info@muzeumkolin.cz
http://www.muzeumkolin.cz
00410047
Středočeský kraj

Povinné přílohy

Kniha je katalogem k putovní výstavě Dobrodružství cyklistiky – éra vysokého kola v Čechách, která se v roce 2021 dočkala již své 10 reprízy. Prezentuje velocipedy ze sbírek zejména středočeských muzeí od kostitřasu po bezpečník (zhruba 1867 – 1900). Jejím cílem bylo shrnout nově získané poznatky za celé období trvání výstavy (2014 – 2021). Zaměřila se jak na vývoj cyklistiky v západní Evropě a v Rakousku - Uhersku, potažmo na území dnešní republiky. Přináší dosud neznámá fakta, zprostředkovává zahraniční literaturu, obsahuje bohatý obrazový materiál. V katalogové části (124 stran) prezentuje třicet čtyři historických velocipedů, dvacet osm exponátů z nich pomocí celkových i detailních fotografií, stručného popisu s určením výrobce. Publikace prezentuje české i zahraniční zhotovitele velocipedů (25 stran), jejichž výrobky jsou prezentovány v katalogu. Úvodní historická část je opatřena poznámkovým aparátem (77 stran), v závěru se nachází výběrový soupis pramenů a literatury (4 strany). Kniha je svým rozsahem zatím jedinou takovou publikací v Čechách. Autoři projektu se rozhodli knihu přihlásit do soutěže, protože se dlouhodobě snaží spolupracovat se zaměstnanci muzeí, prezentovat muzejní sbírkové předměty a pomáhat jim ke správnému určení exponátů a případně též ke zlepšení jejich fyzického stavu. Publikace tedy může sloužit k prohloubení povědomí o dějinách cyklistiky a do jisté míry také jako příručka, díky níž bude možné určovat sbírkové předměty cyklistického charakteru v muzejní sbírce. Po grafické stránce splnila kniha očekávání autorů. Sazba a grafika odpovídají modernímu pojetí. Rádi bychom vyzdvihli také neotřelý font, postprodukci fotografií a návrh obálky. Věříme, že se výstava dočká mnoha dalších repríz.
Lenka Mazačová, Robert Hons
Matouš Hons
Ondřej Kačerovský, Zdeněk Mazač
Regionální muzeum v Kolíně, p. o.
375 Kč
300 ks
Webové stránky muzea http://www.muzeumkolin.cz/novinky/2022-02-03-kniha-dobrodruzstvi-cyklistiky/ facebook muzea https://www.facebook.com/muzeumkolin/; facebook Roberta Štěrby – významný český sběratel historických kol (https://www.facebook.com/search/top/?q=Robert%20%C5%A0t%C4%9Brba) Zaslali jsme informační email obnovené České ústřední jednotě velocipedistů a organizacím se kterými jsme v souvislosti s výstavou a publikací spolupracovali.

Nepovinné přílohy

978-80-86403-53-3
Autogramiáda, ani křest publikace nebyli uspořádány z důvodu neuspokojivé covidové situace. Od kolegů z muzeí chodí nadšené reakce a ohlasy na zaslanou publikaci. Např. Kolegyně Stachurová-Kucrová z jílovského muzea: „děkujeme za výtisk knihy o cyklistice, je v ní znát spousta práce a těší nás, že je v ní svým jedním kolem zastoupeno také naše muzeum“ nebo Jan Boukal z říčanského muzea: „mnohokrát děkujeme za zaslaný výtisk knihy o velocipedech, je to parádní :)“ atp. Kniha se velmi dobře prodává. Jeden výtisk jsme posílali také do USA. Knihu prodává též pan Robert Štěrba, významný český sběratel. Elektronicky zasíláme též několik fotografií z repríz výstavy a přednášek.

Fotogalerie

nahoru