Muzejní publikace roku

V pevnosti: Kritická reedice knihy Ignáta Herrmanna
Publikace přináší po 85 letech od prvního vydání spis Ignáta Herrmanna V pevnosti, který byl do dnešního dne čtenářům takřka nedostupný. Nejedná se však jen o prostou reedici. Autoři k ní přistupovali kriticky a prostřednictvím množství fotografií, historických pohlednic a vyobrazení ji zatraktivnili a zpřístupnili čtenářům tak, aby pro ně byla četba zajímavá a snáze si popisované události a situace mohli představit. Zároveň publikaci obohatili o odborné studie věnující se životu, rodině a dílu Ignáta Herrmanna, jeho pozůstalosti, kterou Muzeum východních Čech v Hradci Králové získalo jako jednu ze svých nejvýznamnějších akvizic v roce 1936, a také dobovému kontextu událostí, jež zmiňuje.
75/2021
Muzeum východních Čech v Hradci Králové
Eliščino nábřeží 465, 500 03 Hradec Králové 3
+420 495 512 391
info@muzeumhk.cz
http://www.muzeumhk.cz
00088382
Královéhradecký kraj

Povinné přílohy

Publikace přináší po 85 letech od prvního vydání spis Ignáta Herrmanna V pevnosti, který byl do dnešního dne čtenářům takřka nedostupný. Nejedná se však jen o prostou reedici. Autoři k ní přistupovali kriticky a prostřednictvím množství fotografií, historických pohlednic a vyobrazení ji zatraktivnili a zpřístupnili čtenářům tak, aby pro ně byla četba zajímavá a snáze si popisované události a situace mohli představit. Zároveň publikaci obohatili o odborné studie věnující se životu, rodině a dílu Ignáta Herrmanna, jeho pozůstalosti, kterou Muzeum východních Čech v Hradci Králové získalo jako jednu ze svých nejvýznamnějších akvizic v roce 1936, a také dobovému kontextu událostí, jež zmiňuje. Samotný spis V pevnosti věnoval autor svým vzpomínkám na prusko-rakouskou válku 1866, kdy jako dvanáctiletý chlapec pozoroval dne 3. 7. 1866 bitvu na vrchu Chlum, a následující dny zažíval její negativní dopad na život ve městě. I když text psal s časovým odstupem, je z jeho obsahu stále evidentní fascinace malého dítěte, které se setkalo s brutální realitou války. Vzhledem ke koncepci celé práce je publikace určená zájemcům o regionální historii, literaturu, militaria a prusko-rakouskou válku 1866, která je zde interpretována z pohledu událostí v pevnostním Hradci Králové, čímž čtenáři nabízí zajímavou a málo zmiňovanou perspektivu.
Ignát Herrmann, Pavla Koritenská, Josef Šrámek
Miroslav Beneš, Petra Kopecká
braq design, s. r. o.
Muzeum východních Čech v Hradci Králové
180 Kč
1 000 Kč
Prodej v muzejním obchodě, e-shopu: https://muzeumhk.cz/eshop/knihy-a-publikace/v-pevnosti.html. Prodej v obchodu detašovaného pracoviště MVČ Muzeum války 1866. Povinné výtisky knihovnám. Výtisky spolupracujícím institucím a muzeím ČR.

Nepovinné přílohy

978-80-87686-42-3
*Komentovaná prohlídka expozice - části V pevnosti, pro veřejnost 22. 2. 2022; *Článek MF Dnes ze dne 12. 1. 2022: https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/muzeum-vychodnich-cech-vystava-cetnicke-humoresky-hradec-kralove.A220112_645393_hradec-zpravy_kvi; *Fotografie publikace; *Fotografie z výstavy; *Reflexe na webu žurnalistky a spisovatelky Blanky Kovaříkové: https://www.bkovarikova.cz/zapisnik/2022/ignat-herrmann-a-hradec-kralove-2586/; *Recenze ve specializovaném časopise Bellum 1866, roč. 2022, č. 1; *Součást seriálů článků o expozici Cesty města v časopise Scan – časopis Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty v Hradci Králové, roč. 2022, č. 3.

Fotogalerie

nahoru