Muzejní publikace roku

Heroin Crystal: Generace devadesátých let v GHMP
Kniha představuje klíčové práce patnácti protagonistů generace „zlatých devadesátých“ (K. Kintera, M. Pěchouček, V. Bromová, M. Othová, J. Černický, F. Díaz, M. Dopitová). Jde o umělce, kteří vystavovali v Galerii hlavního města Prahy na samém počátku své umělecké dráhy, a stalo se až jakýmsi nepsaným pravidlem, že dosáhli výrazných úspěchů na domácí i zahraniční umělecké scéně. Aktivity Galerie spjaté s umělci této generace v hektických letech 1994–2002 autorsky a kurátorsky připravovala dvojice mladých historiků umění Olga Malá a Karel Srp. Kniha zahrnuje obsáhlou obrazovou část doprovázenou texty Michala Kolečka, Terezie Nekvindové, Jakuba Krále, Miroslava Petříčka a Olgy Malé. Samostatná závěrečná kapitola je věnována Archivu, který se v chronologickém sledu zabývá jednotlivými dvaceti dvěma výstavami a poskytuje vizuály dokumentárních materiálů.
43/2022
Galerie hl. města Prahy
Staroměstské náměstí 605/13, 110 00 Praha 1
+420 777 456 706
office@ghmp.cz
http://www.ghmp.cz
00064416
Magistrát hlavního města Prahy

Povinné přílohy

Kniha představuje klíčové práce patnácti protagonistů generace „zlatých devadesátých“ (K. Kintera, M. Pěchouček, V. Bromová, M. Othová, J. Černický, F. Díaz, M. Dopitov atd.). Jde o umělce, kteří vystavovali v Galerii hlavního města Prahy na samém počátku své umělecké dráhy, a stalo se až jakýmsi nepsaným pravidlem, že dosáhli výrazných úspěchů na domácí i zahraniční umělecké scéně. Aktivity Galerie spjaté s umělci této generace v hektických letech 1994–2002 autorsky a kurátorsky připravovala dvojice mladých historiků umění Olga Malá a Karel Srp. Kniha zahrnuje obsáhlou obrazovou část doprovázenou texty Michala Kolečka, Terezie Nekvindové, Jakuba Krále, Miroslava Petříčka a Olgy Malé. Samostatná závěrečná kapitola je věnována Archivu, který se v chronologickém sledu zabývá jednotlivými dvaceti dvěma výstavami a poskytuje vizuály dokumentárních materiálů jako jsou pozvánky, katalogy a fotografie z výstav a vernisáží i reakcí tisku. Název výstavy Heroin Crystal inspirovala stejnojmenná instalace a fotografie Jiřího Černického z roku 1999, která je charakteristická působivou vizualitou se zneklidňujícím podtextem typickým pro devadesátá léta obecně.
Olga Malá, Michal Koleček, Jakub Král, Terezie Nekvindová, Miroslav Petříček, Veronika Rubášová, Jiří Hůla / Archiv výtvarného umění
Tomáš Souček, archivy vystavujicích umělců, archiv GHMP, archiv AVU
Studio Anymade
1 380 Kč
700 ks
Distribučním portálem Kosmas, v knihkupectvích GHMP a na e-shopu GHMP

Nepovinné přílohy

978-80-7010-180-3

Fotogalerie

nahoru