Muzejní výstava roku

Žatecký poklad
Nová expozice v Regionálním muzeu v Žatci představuje vůbec poprvé v úplnosti unikátní Žatecký poklad z počátku 11. století. Ze všech pokladů uložených v Čechách do země před rokem 1050 jde o nejtěžší a co do škály předmětů nejbohatší depot. Expozice přibližuje nejen okolnosti jeho objevu, ale i další informace, získané při vědeckém zkoumání a vyhodnocení celého nálezu. Předpokládá se, že vlastníkem pokladu, který byl do země uložen v roce 1012 nebo krátce poté, byl někdo z nejbližšího okolí knížete Jaromíra. Expozice je doplněna videoprogramy se záznamy experimentální výroby šperků, odlévání hřiven a ražby mincí. Myšleno je i na nejmladší návštěvníky, kteří se zabaví v interaktivním koutku pro děti. Zájemci mohou zakoupit i celou řadu suvenýrů s tématem pokladu.
93/2022
Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci
Husova 678, 438 01 Žatec
+420 608 200 697; +420 724 266 685
rmz@muzeumzatec.cz
http://www.muzeumzatec.cz
000360805
Město Žatec

Povinné přílohy

Regionální muzeum v Žatci nabízí od 12. ledna 2023 jedinečnou možnost prohlédnout si Žatecký poklad z počátku 11. století v nově otevřené expozici. Ta prezentuje okolnosti tohoto jedinečného nálezu objeveného již roku 1937. Hliněná nádoba obsahovala zlaté a stříbrné předměty o celkové váze 2,7 kg. Ze všech pokladů zakopaných v Čechách do země před r. 1050 je žatecký poklad nejtěžší. V levé části expozičního prostoru jsou informace o mincovní složce pokladu, kterou tvořilo více než 340 denárů z českých, bavorských, saských a švábských mincoven. Nejmladší ražby datují uložení pokladu do země k roku 1012. Pravá strana výstavního prostoru je věnována nemincovní složce. Jako jediný z českých pokladů své doby obsahuje žatecký poklad zlaté předměty, toaletní soupravu či kaptorgy a křížky. Jeho vlastníkem byl někdo z blízkého okruhu knížete Jaromíra. Osudy knížete Jaromíra, okolnosti ukrytí pokladu a jeho nalezení přibližuje kreslený komiks, promítaný nad vstupní vrata do pokladnice. Na obrazovce v úvodu expozice se zájemci seznámí se základními informacemi o depotu. Mohou zhlédnout videa, která přibližují odlévání stříbrné hřivny, výrobu esovitých záušnic a několika typů náušnic z pokladu původními technologiemi, zhotovení repliky zlatého prstenu s almandinem a perlami, či výrobu razidla a experimentální ražbu stříbrných denárů. Vstup do samotné pokladnice je pak vyvrcholením celé prohlídky. Zde je poklad v bezpečnostní vitríně vůbec poprvé po více než 85 letech od nálezu vystavený v úplnosti. Poklad se před návštěvníkem doslova vynoří z mlžného oparu dějin. Počet návštěvníků pokladnice je omezen na 12 osob. Pohledem na více než tisíc let starou krásu se mohou pokochat na pouhých osm minut, a to s ohledem na materiál, z něhož je většina skvostů z pokladu vyrobena. Expozice nabízí pro milovníky historie jedinečný zážitek, umocněný zvukovým a světelným podkresem. Pamatováno je i na malé návštěvníky. V dětském koutku si mohou Žatecký poklad potěžkat, „vyrobit“ si jeden denár a odnést domů, a pokud najdou správný klíč patřící do správného zámku, mohou ochutnat i něco ze sladkého pokladu ukrytého v nádobě. K zakoupení je řada suvenýrů s tématem pokladu. K návštěvě je vhodné využít rezervační systém, který je k dispozici na webových stránkách muzea.
PhDr. Petr Holodňák, PhDr. Luboš Polanský, Ph.D., PhDr. Kateřina Tomková, Ph.D.
Studio FAM – Architektonický ateliér, Praha, Multilab Profesional, s. r. o., Valeč
12.1.2023
I.–XII.
út–pa; so–ne
9–16; 13–16
PhDr. Petr Holodňák
holodnak@muzeumzatec.cz

Nepovinné přílohy

Ing. arch. Miloslav Čejka
MgA. Jan Morávek, Alžběta Polanská (logo výstavy)
Žatecký poklad – propagační skládačka (česká, anglická a německá verze); Žatecký poklad – Pexeso (v prodeji pro návštěvníky); Denár knížete Jaromíra (suvenýrová ražba k zakoupení v hliníku, stříbru a jako stříbrný závěsek s očkem).
Vernisáž s komentovanou prohlídkou nové expozice 11.1.2023. Plánovány jsou další komentované prohlídky s ukázkami ražby mincí.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru