| Muzeum v Bruntále každoročně pořádá muzejní noc, jejíž součástí je vernisáž výstavy, která svým obsahem vždy určí i tematické naplnění celé muzejní noci. Letos se tímto tématem stal chléb a vše, co s ním souvisí. Z hlediska nezaujatého pozorovatele to možná nebylo až tak originální, neboť několik výstav o chlebu nedávno proběhlo v jiných muzeích, ale autoři z Bruntálu tuto myšlenku v hlavách nosili již několik let. A protože se výstava opravdu zdařila, instalace budí v návštěvnících hřejivý pocit a způsob muzejní prezentace je neotřelý, rozhodlo se Muzeum v Bruntále přihlásit výstavu do soutěže Gloria Musaealis.
První část výstavy seznamuje návštěvníky s druhy obilovin, a to jak z botanického hlediska, tak z hlediska výživy. Rovněž představuje rostliny, které dříve v dobách nouze sloužily jako náhražky pro výrobu mouky. Součástí je i ukázka produktů vyráběných z obilovin, od mouk po různé jáhly, pukance apod. Na řadu těchto produktů, včetně zrní samotného, si návštěvník může sáhnout. Zároveň jsou v první části promítány 2 krátké filmy o pěstování obilí.
Druhou část výstavy již tvoří samotná historická exkurze do pěstování a zpracovávání obilovin. Návštěvník se seznámí se všemi úkony, jež byly nezbytné, aby se úspěšně dosáhlo sklizně a získala se mouka a z ní pak již samotný chléb. Opomenut není ani význam chleba pro naše předky a jeho symbolika v náboženství a lidové kultuře. Po celou výstavu návštěvníka provází nejrůznější rčení, básničky a popěvky, jejichž tématem je chléb. Představované postupy pěstování a zpracování obilí odpovídají praxi 19. a 1. pol. 20. století. S tím korespondují i vystavované předměty. Pro zájemce o hlubší historii jsou určeny texty, které zabíhají až na samotné počátky těchto činností. Běžnému zájemci postačí číst popisky. Návštěvníkům je dovoleno zatočit si klikou fukaru, či pokusit se otočit žernovem.
|