Muzejní výstava roku

Kavárny a cukrárny – fenomén společenského života
Kavárenství a cukrářství patřily k živnostem, které největší rozvoj zažily koncem 19. století, a pak v období první republiky. Obě živnosti si vzájemně konkurovaly a vytvořily kolem sebe specifickou kulturu, která nepřestává fascinovat. Cílem výstavy bylo představit předměty spjaté se světem kávy a kaváren a nahlédnout do tajemství cukrářské výroby. Snahou bylo vystihnout prostředí první republiky a navodit poklidnou atmosféru.
63/2012
Východočeské muzeum v Pardubicích
Zámek č. p. 2, 530 02 Pardubice
+420 466 799 240
+420 466 513 056
vcm@vcm.cz
http://www.vcm.cz
144 50 542
Pardubický kraj

Povinné přílohy

Veřejný prostor kavárny a cukrárny byl a je místem setkávání přátel. Jsou to dva světy, které mají mnoho společného, a přesto se liší. Kavárenství a cukrářství patřily k živnostem, které největší rozvoj zažily koncem 19. století a pak v období první republiky. Obě živnosti si vzájemně konkurovaly a vytvořily kolem sebe specifickou kulturu, která nepřestává fascinovat. Cílem výstavy bylo představit předměty spjaté se světem kávy a kaváren a nahlédnout do tajemství cukrářské výroby. Snahou bylo vystihnout atmosféru první republiky. Výstava voní po kávě, kterou je možné i ochutnat. Součástí je i bohatý doprovodný program, určený pro dospělé i děti. V rámci programu je možné seznámit se s tajemstvím výroby kávy, nahlédnout pod ruce cukrářů, popřípadě vyzkoušet si staré techniky. Důvodem pro přihlášení výstavy do soutěže jsou pozitivní ohlasy u veřejnosti. Důkazem je návštěvnická kniha. Navíc výstavu navštívilo již přes 3000 návštěvníků.
Martina Halířová
13.12.2012
31.3.2013
prosinec–březen
út–ne
10–18
Martina Halířová
halirova@vcm.cz

Nepovinné přílohy

Jiří Vašica
Martina Halířová
Martina Halířová, Ilona Klemšová, Martina Kačínová
Z pokladnice cukrářských ornamentů – kurz cukrářského zdobení, 20. 1. 2013 od 10 do 16 hodin. Komentované prohlídky: Neděle 13. 1. 2013 v 16 hodin a sobota 2. 3. 2013 v 16 hodin. Dílny: V malém gotickém sále vždy od 14 do 18 hodin; sobota 19. 1. 2013, Marcipánové pokušení: Cukrářská dílna zaměřená na práci s marcipánovou hmotou; sobota 16. 2. 2013, Medové políbení: Dílna zaměřená na výrobu tradičního vytlačovaného perníku; středa 27. 2. 2013, Fialkové opojení: Tradiční výroba bonbonů dle receptury z doby první republiky; sobota 16. 3. 2013, Čokoládové mámení: Firma Kamila provoní pardubický zámek čokoládou; středa 20. 3. 2013, Velikonoční perníková středa: Tajemství zdobení perníčků. Přednáškový cyklus: 27. 2. 2013 František Šebek – Sláva pardubického perníku?; 6. 3. 2012 Lada Hašková – Prohřešky živnosti kavárenské v době první republiky; 13. 3. 2013 Jiří Sýkora – Putování světem kávy; 20. 3. 2013 Marie Macková – První hřích cukrárenský: čokoláda vždy vítězící; 27. 3. 2013 Martina Halířová – Střípky z pardubických kaváren a cukráren.
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10118379000-udalosti-v-regionech-praha/213411000140104-udalosti-v-regionech/obsah/237823-kavarny-jako-fenomen/

Fotogalerie

nahoru