5.3.2017

Zápis z plenárního zasedání a diskuzního fóra Muzeologické komise_12_2016

Národní technické muzeum, 1. 12. 2016

Zápis z plenárního zasedání Muzeologické komise AMG, Národní technické muzeum, 1. 12. 2016, 12-13 hod.

Přítomni: dle prezenční listiny

 

1.      Přivítání provedl V. Rutar.

2.      Zprávu o činnosti výboru, který zasedal 2. 2. 2016 a 28. 6. 2016 přednesl J. Dolák.

3.      Zprávu o projektech komise přednesl na základě podkladů od L. Jagošové J. Dolák.

 

Z hodonínského semináře v roce 2015 jsou připraveny dva publikační výstupy v elektronické formě. Muzejní profese a veřejnost 1 (Jagošová, Kirsch a kol.) – k vývoji vztahů muzeí a jejich publika; nyní v procesu sazby, vyjde na FF MU elektronicky ještě v r. 2016 (z důvodu letošní finanční nepodpory edičních projektů komisí AMG).

Muzejní profese a veřejnost 2 (Jagošová, Kirsch, eds.) – k současnému vztahu muzeí a publika optikou vybraných muzejních oborů či profesí; připravována k elektronickému vydání na FF MU v polovině roku 2017.

-          Na rok 2017 byl podán projekt AMG na seminář "Současnost a budoucnost muzeologického vzdělávání a výzkumu v ČR“. Tento seminář se bude konat v Hodoníně v červnu 2017.
PZ rozhodlo takto:

-          Veškeré organizační zabezpečení provede osoba pověřená ředitelkou Masarykova muzea v Hodoníně (pozvánky, program, ubytování, logistika apod.).

-          Mgr. Nekuža a Mgr. Gilbertová s pomocí studentek v programu Erasmus + zabezpečí aktualizovaný seznam muzeologických pracovišť v ČR. Kromě MU Brno a SU Opava by se jednalo o „malé muzeologie“ (Plzeň, Pardubice apod.), dále o pedagogické fakulty, kde je vyučována muzejní a galerijní pedagogika, případně metodická centra v muzeích zřizovaných MKČR. Za zvážení stojí, zda do tohoto univerzitního výběru zařadit i Školu muzejní propedeutiky, případně střední školství. V rámci toho semináře se bude konat i PZ komise, DF v tomto případě nebude organizováno. Z hostů připadají v úvahu jen slovenští kolegové. Vzhledem k situaci v Banské Bystrici a Nitře se jeví účelné úžeji spolupracovat pouze s UK Bratislava.

 

4.      Zprávu o činnosti senátu AMG podal J. Dolák.

 

5.      Bylo konstatováno, že k 30. 9. 2016 ukončil pracovní poměr v Muzeu Brněnska Mgr. Josef Večeřa, výbor nadále pracuje jako čtyřčlenný.

 

6.      Různé – široká diskuse všech zúčastněných ke všem předneseným zprávám, např. ke statistice, registraci muzeí apod.

 

7.      V. Tomolová navrhuje zřídit na webu AMG samostatný link „Muzea pro děti“.

 

Zápis z diskusního fóra Muzeologické komise AMG, Národní technické muzeum, 13-15 hod.


1.      J. Dolák představil nejnovější čísla časopisů Museologica Brunensia a Muzeológia a kultúrne dedičstvo a jejich publikační politiku. MuKD byl zařazen i do databáze Scopus, uzávěrku dalšího čísla má 31. 12. 2016. Následující číslo MB bude věnováno osobnosti Z .Z. Stránského.

 

2.      P. Nekuža seznámil přítomné s průběhem konference Muzeu a změna V., s doplňujícími informace přispěli M. Gilbertová, M. Zárybnický a J. Dolák.


3.      Generální konferenci ICOM, především zasedání ICOFOM, představil V. Rutar, s doplněním přispěli P. Nekuža a M. Gilbertová a J. Dolák.

 

4.      K problematice malých muzeí promluvili J. Ježorek a M. Zárybnický.

 

5.      J. Dolák informoval o připravované metodické příručce pro muzea v přírodě (Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm), o monografii Museum presentation (pracovní název) – P. Šobáňová + J. Dolák a dvou publikacích věnovaných Z. Z. Stránskému – připravují se v Paříži a Rio de Janeiro.

 

Zapsal J. Dolák

 

Zpět

nahoru