13.2.2019

Galerie hlavního města Prahy vydala první knihu pro děti o umění nazvanou "Ahoj socho"


Kniha Ahoj socho, připomínající svou formou osobní deník, uvádí dětské i dospělé čtenáře netradičním způsobem do tématu sochařských a uměleckých děl ve městě.

Pestrá kniha kombinuje fotografie, kresby, mapy i drobné reálné předměty a je založena na objevování, poučení i spolupráci dětí a rodičů. Čtenáři v ní naleznou různé podoby sochy od kamenných
a bronzových figur po díla, která umělci tvoří vlastním tělem, ze sněhu nebo z trávy. V jedné knize se tak objevují pomník Mistra Jana Husa i hřiště pro děti vytvořené umělci, pravěký menhir i fotící obr Trifot, talismany na poličce nebo sloup z ledu, sochy staré, i ty, které vznikly v posledních letech.

Kniha obsahuje řadu návodů na hry a tvůrčí aktivity, díky nimž si čtenář může užít setkání se sochou nebo jen obyčejnou procházku městem trochu jinak. Je primárně určena rodinám, ale může zaujmout i pedagogy nebo vedoucí dětských zájmových skupin. Sochy a veřejný prostor lze najít téměř všude. Kniha tak vyzve k průzkumu pražské i mimopražské čtenáře.

 

 

Zpět

nahoru